Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9872
Karar No: 2014/13807

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/9872 Esas 2014/13807 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/9872 E.  ,  2014/13807 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kırıkkale 1. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 26/11/2013
    NUMARASI : 2013/280-2013/511

    Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı şirkette ait işyerinde 01.12.1997 - 04.01.2008 tarihleri arasında çalıştığını, iş yerinde fazla mesai yapmasına, hafta tatillerinde ve ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışmasına rağmen, bu çalışma karşılığı ücret alacaklarının ödenmediğini, sigorta primlerinin gerçek ücreti üzerinden yatırılmadığını, 2007 yılı Ekim, Kasım, Aralık ayı ücretlerine ilişkin ödeme yapılmadığını, bu sebeplerle ile iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunu"nun 24. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendine dayanarak haklı feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının fesih tarihi itibari ile Kırıkkale – D..şantiyesinde çalıştığını, davalı şirketin merkezinin ise İstanbul"da olduğunu, davanın, işçinin son çalıştığı yer mahkemesi olan Kırıkkale "de açılması gerektiğini belirterek yetki itirazında bulunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının davalıya ait iş yerlerinde gerçekleşen çalışmalarının (T....O... yol ayrımı ve Kırıkkale-D... Yol ayrımı) D.. İlçesi sınırlarında kaldığı, İş Mahkemesinin görevi kapsamında bulunan bir davanın; davalının ikametgahının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerde açılabileceği, somut uyuşmazlıkta davaya bakma görevinin D... İ. Mahkemesine ait olduğu gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Dosya içeriğine göre, yetkili mahkemenin hangi iş mahkemesi olduğu uyuşmazlık konusudur.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 5. maddesi uyarınca, iş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme geçerli değildir.
    Somut olayda, davacının fesih tarihi itibari ile Kırıkkale – D.... II. K... Devlet K.. ikileme inşaatında görev yaptığı hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır Taraflar fiilen işin yapıldığı yerin Kırıkkale sınırları içerisinde kaldığını ileri sürmektedir.
    Kırıkkale - D... 11. Kısım Devlet K... ikileme inşaatının başlangıç ve bitiş noktalarının hangi il ve ilçe sınırları içerisinde yer aldığını gösterir şekilde düzenlenmiş olan ve Karayolları Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğünden gelen belgelerin incelenmesinde, uyuşmazlık konusu Kırıkkale – D.. II. kısım Devlet Karayolu ikileme yolunun İlinin Kırıkkale; ilçelerinin ise B.... ve D... olduğu bildirilmiştir .
    Davacının Karayolu inşaatında görev alması sebebi ile işin fiili olarak tek bir noktada ifa edilmediği, görev aldığı inşaatın Kırıkkale ili içerisinde bulunan Karayolları Bölge Müdürlüğünün denetimine bağlı olarak gerçekleştiği ve fiilen yolun bir bölümünün de Kırıkkale sınırları içerinde yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda Kırıkkale İş Mahkemeleri davada yetkili olduğu kabul edilmelidir. Mahkemece hatalı değerlendirme ile yetkisizlik kararı verilmesi isabetsiz olup kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir .
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20.05.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi