4. Hukuk Dairesi 2017/1721 E. , 2018/5862 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı Milli Savunma Bakanlığına ... ... Muhakemat Müdürlüğü vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 12/06/2008 gününde verilen dilekçe ile kurum zararının tazmini istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 27/01/2015 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dosyanın incelenmesinde bir kısım davalılara yapılan gerekçeli karar ve davacı temyizine dair tebligatların usulüne uygun olmadığı anlaşılmıştır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Yasa"nın 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
Aynı Kanun"un "Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina" başlıklı 21. maddesine, 6099 sayılı Yasa"nın 5. maddesi ile eklenen 2. fıkrasında; "gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır" hükmü yer almaktadır.
7201 sayılı Yasa"nın 10. maddesi ile ilgili değişikliğe ilişkin Kanun gerekçesinde, kişilere getirilen adres kayıt sistemi zorunluluğu ile birlikte işleyişin kolaylaştığı dile getirilmiş, yapılan yeni düzenlemeyle, öncelikle yine bilinen en son adrese tebligat yapılacağı, tebligatın yapılmasını isteyenin veya tebligatı çıkartan makamın bildirdiği adresin, tebligata elverişli olmadığının anlaşılması ya da bu adrese tebligat yapılamaması halinde, muhatabın 5490 sayılı Kanun"a göre adres kayıt sistemindeki adresinin bilinen en son adresi olarak kabul edileceği ve tebligatın buraya yapılacağı açıklanmış, değişiklik ile birlikte adres kayıt sistemi dışında başkaca adres araştırması yapılmasının gerekmeyeceği vurgulanmıştır.
Yine Tebligat Kanunu"nun aynı Kanun ile değişik 35 maddesinde; “ (1) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır”. (2) Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. (3) Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır. "" düzenlemesine yer verilmiştir.
Dosya kapsamından; davalılar ..., ..., ... ve ... Tıbbi Malzeme ve Dış Ticaret Ltd. Şti.-İsmail Aktaş"a gerekçeli kararın doğrudan Tebligat Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca tebliğ edildiği, davalılar ..., ... ve ... ve Dahili Ticaret-... adına gerekçeli karar ve davacının temyiz başvuru dilekçesinin tebliğine ilişkin evrakın iade edilmesi üzerine Tebligat Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca tebliğ yapıldığı, davalı şirketlerin Ticaret Sicil Müdürlüğü"nden son kayıt ve bilgilerinin sorulmadığı, yargılama sırasında vefat eden ..."ın mirasçılarına ise gerekçeli kararın ve davacının temyiz başvuru dilekçesinin doğrudan mernis adreslerine tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Şu durumda, davalı ..., ..., ..., ... ve ..."ın mernis adresi bulunup bulunmadığının araştırılması, tespiti halinde bu adrese, "mernis kaydını içermeyen" normal tebligat çıkarılması, tebligatın iade edilmesi halinde, adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olduğuna dair kayıt (mernis kaydı) düşülerek yeniden tebligat çıkarılması ve mahkemenin gerekçeli kararı ile davacı tarafın temyiz dilekçesinin, Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesi uyarınca tebliğ edilmesi gerekir. Yine aynı şekilde davalı ... mirasçılarının bildirilen mernis adreslerine gerekçeli kararın ve davacının temyiz başvuru dilekçesinin yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca belirtilen tebligat aşamaları izlenerek tebliğ edilmesi gerekir.
Ayrıca, davalı ... Tıbbi Malzeme ve Dış Ticaret Ltd. Şti.-... ve ... ve Dahili Ticaret-..."ın, Ticaret Sicil Müdürlüğü"ne müzekkere yazılarak gerekçeli karar tebliğ tarihi itibariyle tüm kayıt ve bilgilerinin dosya arasına alınması ve sonucuna göre işlem yapılması gerekir.
Açıklanan nedenle, yargılamanın uzamasına neden olunmamasına dikkat edilerek yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca tebliğ işlemlerinin hakim gözetiminde tamamlanması ve akabinde temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın mahal mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Dosyanın, yukarıda gösterilen nedenlerle ve yukarıda bildirilen şekilde işlem yapılmak üzere mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 03/10/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.