Abaküs Yazılım
22. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/18589
Karar No: 2015/5310
Karar Tarihi: 13.10.2015

Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/18589 Esas 2015/5310 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


22. Ceza Dairesi tarafından verilen 2015/18589 E. ve 2015/5310 K. sayılı kararda, sanığın hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar verme suçlarından mahkum edildiği belirtilmektedir. Sanığın hapiste yattığı zaman dilimine tekerrür esas sabıkası olduğu için TCK'nın 53. ve 58. maddeleri uygulanmıştır. Sanığın taklit anahtar ile bir motosikleti çaldığı ve dolayısıyla TCK'nın 142/2-d maddesine uyduğu belirtilmiştir. Ancak mahkeme, mala zarar verme suçunun unsurlarının tam olarak tartışılmadan hüküm kurulmasının yanlış olduğuna karar vermiştir. Bu nedenle, mala zarar verme suçuna ilişkin hüküm BOZULMUŞTUR. Kanun maddeleri: TCK 5237 Madde 53, TCK 5237 Madde 58, TCK 5237 Madde 142.
22. Ceza Dairesi         2015/18589 E.  ,  2015/5310 K.
  • HIRSIZLIK
  • KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL
  • MALA ZARAR VERME SUÇUNUN UNSURLARI
  • PARK HALİNDEKİ MOTORSİKLETİN TAKLİT ANAHTAR İLE, KİLİT AÇMAK SURETİYLE ÇALINMASI
  • SANIĞIN HAPİS CEZALARININ HER BİR HÜKÜM AÇISINDAN AYRI AYRI GÖSTERİLMESİ GEREĞİ (TEKERRÜR)
  • TÜRK CEZA KANUNU (TCK) (5237) Madde 53
  • TÜRK CEZA KANUNU (TCK) (5237) Madde 58
  • TÜRK CEZA KANUNU (TCK) (5237) Madde 142

"İçtihat Metni"

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, kararların nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
A)Hırsızlık ve konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından kurulan mahkûmiyet hükümlerinin incelenmesinde;
Sanık hakkında hükmolunan hapis cezalarının yasal sonucu olarak uygulanan hak yoksunluklarına ilişkin TCK"nın 53. maddesi ile tekerrüre esas sabıkası olduğundan uygulanan 58. maddesi, kurulan her bir hüküm açısından ayrı ayrı gösterilmemiş ve hüküm fıkrasında tüm suçlardan dolayı kurulan mahkûmiyet hükümlerinden sonra bir defa belirtilmiş iseler de, bu maddelerin tüm suçlar açısından ayrı ayrı uygulanmasının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
Olay tarihinde mağdurun apartman bahçesine kontak anahtarı ile kilitleyerek park halinde bıraktığı motorsikletinin sanık tarafından çalınması olayında, sanığın aşamalardaki savunmalarında motorsiklet kablolarını kesip iki kabloyu birbirine sürtmek suretiyle düz kontak yaparak motorsikleti çaldığını söylemesine karşın, sanığın yakalanmasından sonra suç konusu motorsiklet üzerinde yapılan inceleme üzerine kolluk görevlileri tarafından düzenlenen 06.12.2014 tarihli görgü tespit tutanağında motorsiklete düz kontak yapılmadığı ve kontak anahtarının olduğu yuvada, üzerinde tutacak yeri olmayan kırık haldeki anahtarın takılı olduğunun tespit edilmesi karşısında, sanığın motorsikleti taklit anahtarla kilit açmak suretiyle çalıştırarak çaldığı ve dolayısıyla eyleminin TCK"nın 142/2-d maddesine uyduğu gözetilmeden, sanık hakkında TCK"nın 142/2-h hükmü uyarınca ceza tayini, sonuca etkili olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre o yer Cumhuriyet savcısı ve sanık B.. M.."in temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle, eleştiri dışında usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin istem gibi ONANMASINA,
B) Mala zarar verme suçundan kurulan mahkûmiyet hükmünün incelenmesinde;
Mahkemenin gerekçesine göre sanığın motorsikleti çalmak amacıyla kablolarını keserek zarar verdiğinin kabul edilmesine ve olay tutanağına göre de, suça konu motorsikleti çaldıktan sonra başka bir olay nedeniyle polislerden kaçan sanığın kaza yapması sonucu motorsiklette çizikler oluştuğu anlaşıldığından; sanığın eyleminin motorsikletin mülkiyetine yönelik olması nedeniyle, eylemi sırasında ve sonrasında motorsiklette meydana gelen hasarın, ayrıca mala zarar verme suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden; mala zarar verme suçunun unsurlarının ne şekilde oluştuğu tartışılmadan yazılı biçimde hüküm kurulması
Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet savcısı ve sanık B.. M.."in temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden, hükmün istem gibi BOZULMASINA, 13/10/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi