22. Hukuk Dairesi 2016/16917 E. , 2019/14411 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının ... Köyü Muhtarlığı’nda 01/08/2012- 30/03/2014 tarihleri arasında çalıştığını, 6360 sayılı Yasa gereği ... Köyü Muhtarlığının tüzel kişiliğinin sona ermesi sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek kıdem ve ihbar tazminatının davalı ...’ndan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... vekili, ... Köyü Tüzel kişiliğinin sona erdiğini, davacının alacaklarının Devir Tasfiye ve Planlama Komisyonu Kararı ile kendilerine devredilmediğini, davacının alacaklarından sorumlu olmadıklarını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının ... Köyü Muhtarlığı"nda çalışmakta iken 6360 sayılı Yasa sonrası ... Köyü"nün tüzel kişiliğini kaybetmesi nedeniyle iş sözleşmesine son verildiğini, bu itibarla kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar yasal süresi içerisinde taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasında davalı taraf sıfatının belirlenmesi konusunda uyuşmazlık mevcuttur.
Taraf ehliyeti konusu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 114 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (d) bendi uyarınca dava şartlarındandır, davanın her aşamasında ileri sürülebilir. Taraflarca ileri sürülmese dahi gerek mahkemece, gerekse Yargıtayca tarafların bu yönde bir savunmasının olup olmadığına bakılmaksızın kendiliğinden göz önünde tutulur.
6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 1. maddesinin 1. fıkrası ile Muğla ili dahil sayılan illerde büyükşehir belediyesinin kurulduğu, 3. fıkrasında bu sayılan illerdeki köy tüzel kişiliklerinin kaldırıldığı, köylerin mahalle olarak bulundukları ilçenin belediyesine katıldığı, yürürlük başlıklı 36 maddesinde de kanunun bu hükümlerinin ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Anılan Kanun"un kabul edildiği tarihten sonraki ilk mahalli idareler seçimi ile yürürlüğe girmesiyle davacının çalıştığı ... Köyü Muhtarlığı"nın tüzel kişiliği sona ermiştir.
Tüzel kişiliği sona eren köylerin devir, tasfiye ve paylaştırılma işlemlerini düzenleyen 6360 sayılı Kanun"un Geçici 1. maddesinin 1. fıkrasında; devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından, bir vali yardımcısının başkanlığında, valinin uygun göreceği kurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediye başkanlarının katılımıyla devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu kurulacağı bu komisyona yardımcı olmak üzere valinin görevlendirmesi ile alt komisyonlar da kurulabileceği, 2. fıkrasında bu kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan köylerin, personelini, her türlü taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçlarını bu Kanun"un yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde ilçe belediyesine bildireceği, bu idarelerin taşınmazlarının satışı, tahsisi ve kiralanması, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, her türlü imar uygulaması (inşaat ruhsatı hariç), iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ile borçlanmalarının ilçe belediyesinin onayına bağlı olduğu, 3. fıkrasında ise tüzel kişilikleri kaldırılan köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlarının komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredileceği, 13. fıkrasında ise, köylerin mahkemelerde süren davalarında katıldıkları ilçe belediyesinin taraf olacağı düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeler kapsamında öncelikle ... Köyünün kapanmasından sonra davacının davalı belediyeye devredilip devredilmediğinin tespiti gerekmektedir. Dosya içerisinde bulunan bilgi ve belgelere ve Valiliğin 12.05.2015 tarihli yazısına göre davacının bir mali yılda 6 aydan az çalışan olduğu (5620 sayılı Kanun"un Geçici 1/1 ve 3/2 maddeleri ) gerekçesiyle komisyonca devir işlemi yapılmamıştır. Yasal mevzuata göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerin mahkemelerde süren davalarında katıldıkları ilçe belediyesinin taraf olacağı düzenlenmiş ise de köy tüzel kişiliğinin kaldırılmasından sonra açılacak davalarda ilgili köyün personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlarının komisyon kararıyla ilgisine göre devredildiği bakanlık, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesinin yasal hasım olacağı muhakkaktır. Ne var ki, somut olayda davacının herhangi bir kuruma devrinin yapılmadığı görülmektedir. Bu durumda husumetin İçişleri Bakanlığına yöneltilmesi gerekmektedir.
Mahkemece, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 124. maddesi gereğince husumetin doğru tarafa yöneltilmesi için davacıya mehil verilerek, İçişleri Bakanlığına dava dilekçesi ve duruşma günü tebliğ edilip davaya iştiraki sağlanmalı, bu davalının göstereceği deliller de gözetilerek, sonucuna göre karar verilmelidir.
SONUÇ :Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 27.06.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.