Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/24698
Karar No: 2015/26073

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/24698 Esas 2015/26073 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/24698 E.  ,  2015/26073 K.
"İçtihat Metni"

Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : İş Mahkemesi

DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin bağlı olduğu müdürler ve bir endüstriyel ilişkiler uzmanının hazır olduğu bir odaya çağrıldığını ve metazori bir şekilde, ne olduğu ve neyi imzalaması gerektiği tam olarak açıklanmadan sadece “Şirket olarak, işyerinde 2 planlama mühendisi çalıştırmama kararı aldıkları, kendisinin diğer planlama mühendisine göre daha uzun süredir çalışıyor olması sebebiyle işten çıkarmak için tercih edildiği, imzalanan belgelerin haklarını alması için imzalatıldığı, imzalamazsa kendisine ödeme yapılamayacağı” belirtilerek, karşılıklı fesih sözleşmesi imzalatılmak suretiyle iş sözleşmesinin kanuna aykırı olarak 29.07.2013 tarihinde davalı tarafça feshedildiğini, imzalatılan ikale sözleşmesinde belirtilen miktarın kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti ve hak kazandığı ikramiye karşılığı olduğunu, davacıya ödenen ek bir menfaat bulunmadığını, anılan sözleşmenin, davalı tarafça, davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlanmasını önlemeye yönelik olarak düzenlendiğini iddia ederek feshin geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine karar verilerek işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin kendisi ile imzalanan 29.07.2013 tarihli ikale sözleşmesi ile sona erdiğini, davacının, ikale sözleşmesini imzalarken herhangi bir şekilde çekince kaydı koymadığını, iddia edildiği gibi metazori imzalatılan bir belge olmadığını, sözü edilen ikale sözleşmesinin 4. maddesi ile, davacıya ek menfaat olarak toplam brüt 57.890,00 TL ödendiğini beyanla davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacı tarafın ikale sözleşmesini baskı ile imzaladığı yönündeki iddiasını somut delillerle ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde ispatlayamadığı gibi ikale sözleşmesinin yerleşik Yargıtay İçtihatları ve kanuni düzenleme doğrultusunda usulüne uygun olarak yapıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararın davacı tarafından temyizi üzerine mahkeme kararı, Dairemizin ... esas, ... karar sayılı ve ... tarihli ilamı ile davalı işveren ile davacı arasında 29.07.2013 tarihinde imzalanan ikale sözleşmesinin 4. maddesinde “şirket çalışana, iş sözleşmesinin karşılıklı olarak sona erdirilmesinden kaynaklanan etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla, 31.07.2013 tarihinde brüt 57.890,00 TL ödeyecektir.” düzenlemesine yer verilmiş ise de; ikale de ödeneceği belirtilen paranın ihbar ve kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarından ayrı olarak ödenip ödenmediği, başka bir anlatımla davacıya kanuni haklarından başka ek bir ödeme yapılıp yapılmadığı, davacının ikaleyi kabul etmesi için makul bir yararın bulunup bulunmadığı yönünde araştırma ve inceleme yapılması gerektiği gerekçesi ile bozulmuştur.
Mahkemece, bozmaya uyularak feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir.
Temyiz.
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
İş sözleşmesinin ikale ile sona erip ermediği konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Dosya içeriğine göre, bozma sonrası yargılama sırasında davalı tarafça 03.04.2015 havale tarihli beyan dilekçesinde davacı ile yapılan ikale sözleşmesi gereğince davacıya 41.517,00 TL brüt kıdem tazminatı, 8.100,00 TL brüt ihbar tazminatı, 3.050,00 TL temmuz 2013 brüt ücret (29 günlük), 1.017,00 TL brüt ikramiye ve 1.052,00 TL brüt yıllık ücretli izin ve ayrıca bir maaş tutarında (3,155,00 TL) ikramiye ödemesi yapıldığı belirtilmiştir. Bozma sonrası alınan bilirkişi ek raporunda; davalı tarafça davacıya 41.517,00 TL brüt kıdem tazminatı ödendiğinin beyan edilmiş ise de davalı tarafça hesaplamada esas alınan ücrete göre fesih tarihindeki kıdem tavanı aşılarak kıdem tazminatı ödemesi yapıldığı belirtilerek kanuni kıdem tavanı esas alınarak kıdem tazminatı hesaplandığı ve buna göre davalının beyan dilekçesinde belirttiği diğer alacak kalemleri ile birlikte hesaplanan toplam miktar davacının kabul ettiği ödeme miktarından çıkarıldığında 10.140,63 TL fazla ödeme yapıldığının tespit edildiği belirtilmiştir. Hal böyle olunca davacıya kanuni haklarına ilaveten ek menfaat sağlandığı, bu durumda iş sözleşmesinin ikale ile sona erdirildiğinin kabul edilmesi gerektiği, söz konusu sözleşmenin baskı altında, iradesinin sakatlanarak imzalatıldığının davacı tarafça ispat edilemediği anlaşılmakla, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin ikale ile son bulduğunu kabul etmek gerekmiştir. Bu itibarla mahkemece davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesinin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 219,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 30.09.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi