Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/19837
Karar No: 2013/19892
Karar Tarihi: 27.06.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/19837 Esas 2013/19892 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin haksız ve ihbarsız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücreti ve yıllık ücretli izin alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı işveren ise, işçinin işyeri değişikliği düzenlemesi ile ilgili sözleşmeye uygun olarak haklı olarak işten çıkarıldığını savunmuştur. Yerel mahkeme, davacının taleplerinin reddine karar vermiştir. Ancak, işyeri değişikliği düzenlemesine dayanarak işverenin iş akdini haklı olarak feshettiği iddiasının yanıltıcı olduğu ve işçinin istifaya zorlandığı sonucuna varılarak, davacının taleplerine hükmedilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu Madde 18: İş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli neden olmadan feshi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
- İş Kanunu Madde 17: İşveren, iş sözleşmesini işçiye yazılı olarak ve haklı bir sebebe dayanarak bildirmek zorundadır.
- İş Kanunu Madde 39: İşçiye verilecek yıllık ücretli izin süresi en az ondört gündür.
9. Hukuk Dairesi         2011/19837 E.  ,  2013/19892 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti ile yıllık ücretli izin alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, iş akdinin haksız ve ihbarsız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücreti ve yıllık ücretli izin alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın reddine karar vermiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Somut olayda, taraflar arasında iş sözleşmesinin davalı işverence haklı nedenle feshedilip edilmediği hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı işçi, davalı işveren tarafından istifaya zorlandığını, bu konuda baskı uygulandığını, durumunu bildiren bir ihtarnameyi işverene göndermesini müteakip de tayininin ...’a çıkarıldığını, tayin edilen işyerine gitmemesi üzerine de iş akdinin kötü niyetli olarak feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı işveren ise, davacının aralarında imzalanan iş sözleşmesi ile işyeri değişikliğini daha önceden kabul ettiğini, ayrıca ihtiyaç sebebi ile tayinin yapıldığı ve iş akdinin devamsızlığa dayanılarak haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
    Mahkemece, taraflar arasındaki sözleşmedeki işyeri değişikliğine ilişkin düzenlemeye dayanılarak işverenin iş akdini haklı olarak feshettiğinin kabulü ile tazminat taleplerinin reddine karar verilmiş ise de, iş sözleşmesinde işyeri değişikliğine ilişkin bir düzenlemenin yer alması işverene işçinin çalıştığı işyerini keyfi olarak değiştirme yetkisi vermez. Böyle bir durumda dahi işçinin görev yeri değişikliğinin nesnel bir sebebe dayanılması gerekir ve Dairemiz yerleşik uygulaması da bu yöndedir.
    Bu kapsamda fesih değerlendirilecek olur ise, davacı işçi, tarafına uygulanan baskıyı bildiren noter onaylı 24.07.2008 tarihli ihtarnameyi işverene tebliğini müteakip, işverence işyeri değişikliği noter onaylı 04.08.2008 tarihli ihtarname ile davacıya bildirilmiş olup, gerek ihtarnamelerin zamanlamasından gerekse davacı tanık beyanlarından özellikle tanık İlker Yücedağ’ın beyanından davacının tayininin istifaya zorlamak amacıyla yapıldığı anlaşılmakla feshin haksız olduğu, anlaşıldığından Mahkemece kıdem ve ihbar tazminatlarının hüküm altına alınması gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, hükmün açıklanan nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 27.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi