Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5262
Karar No: 2013/20620
Karar Tarihi: 05.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/5262 Esas 2013/20620 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı işveren ise, feshin son çare olarak uygulandığını savunarak davanın reddi yönünde talepte bulunmuştur.
Mahkeme, bilirkişi heyet raporuna dayanarak, fesih sonrası süreçte davacının görevlendirilebileceği boş bir pozisyonun bulunmadığını gerekçe göstererek, davacının talebini reddetmiştir.
Ancak Yargıtay kararı, iş sözleşmesinin feshedilmesine yönelik fesih bildiriminde fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtme zorunluluğuna vurgu yapmaktadır. Davalı işverenin fesih sebebini açık ve kesin olarak belirtmediği ve fesih bildirimine yönetim kurulu kararını eklememesi nedeniyle fesih işleminin geçersiz olduğu kararlaştırılmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. ve 19. maddeleri işverenin geçerli nedenle iş sözleşmesini feshetme koşullarını belirlemektedir. İşveren, fesih bildiriminde fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. İş sözleşmesinin geçerli nedenle feshedilmesi halinde ise işçinin hakları belirli kurallara göre hesaplanır.
Kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer hakları davalıdan tahsil edebileceği belirtilen davacının hakları, kıdem ve fesih nedeni dikkate alınarak takdiri olarak davacının 6 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmiştir.
Özet olarak, Yargıtay, işverenin feshin geçerli nedenlere dayanıp dayanmadığını açık ve kesin bir şekilde belirtmesi gerektiğini vurgulamıştır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18 ve
9. Hukuk Dairesi         2013/5262 E.  ,  2013/20620 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 18 ve devamı maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    İş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı işveren vekili, fesih bildiriminde fesih nedeninin yönetim kurulu kararı ile yeniden yapılanma ve işyerinin küçülmeye gitmesi olarak açıkça belirtildiğini, aynı zamanda davalı şirketin bir kısım gayrimenkullerinin de satılmak suretiyle elden çıkartıldığını, tüm giderlerde kısıntıya gidildiğini, hiçbir tanıtım ve promosyon faaliyetinde bulunulmadığını, şirketin almış bulunduğu temizlik hizmetleri dahil tüm zorunlu hizmetlerde en düşük teklifi sunan şirketler ile mevcut hizmet alım sözleşmeleri iptal edilerek yeni sözleşmeler akdedildiğini, söz konusu zorunlu küçülme nedeniyle davalı şirkette personel sayısının azaltıldığını, iş sözleşmesinin feshinin usule ve yasalara aykırı olmadığını, feshin son çare olarak uygulandığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda alınan bilirkişi heyet raporuna itibar edilerek, davalı şirkette personel sayısının azaltıldığı ve küçülmenin fesihten sonra da devam ettiği, fesihten sonraki süreçte bilgi işlem elemanı pozisyonuna yapılan işe alım haricinde bir işe alım yapılmadığı, bu işe alımın ise davacının yürüttüğü iş ile doğrudan ve dolaylı olarak bir ilgisinin olmadığı, davacının görevlendirilebileceği uygun ve boş bir pozisyonun bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 19. maddesi uyarınca aynı yasanın 18. maddesi kapsamında kalan işçinin iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshetmek isteyen işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Yazılı fesih bildiriminin de, fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde içermesi zorunludur.
    İşverenin fesih iradesi açık ve kesin olarak ortaya konmalıdır. Kullanılan ifade o kadar açık ve seçik olmalı ki, işçi açısından, iş sözleşmesinin sona erdirildiği açıkça anlaşılır olmalıdır. Fesih bildiriminde, sözleşmeyi sona erdirme iradesi yanında ayrıca, sona erme zamanı da yeteri kadar açık ve yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeyecek şekilde ifade edilmiş olmalıdır.
    Sadece fesih bildiriminin değil fesih sebeplerinin de yazılı olması ve işverence fesih bildirimi ile gerekçelerini kapsayacak şekilde altının imzalanması gerekir. İşveren, fesih bildiriminde gösterdiği fesih sebebi ile bağlıdır. İşe iade davasındaki savunmasında ilaveten başka bir sebep ileri süremeyeceği gibi bu sebepten farklı bir sebebe dayanamaz.

    Dosya içeriğine göre davalı işverenin davacı işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca Yönetim Kurulu kararı ile feshedilmiştir. Fesih bildirimine yönetim kurulu kararı eklenmediği gibi yönetim kurulunun kararının ne olduğu açıkça yazılmamış, fesih bildirimi yazılı yapılmasına rağmen fesih sebebi açık kesin olarak belirtmemiştir. Fesih sebebinin açık ve kesin olarak belirtilememesi, yapılan fesih işlemini geçersiz kılar. Davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 6 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6. Davacının yapmış olduğu 869.50 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320-TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 05.07.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi