Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/23319
Karar No: 2013/20678
Karar Tarihi: 08.07.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/23319 Esas 2013/20678 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, belediyede çalışarak emekli olduğunu ve kıdem tazminatı, elbise yardımı ücreti ve ikramiye alacağı olduğunu iddia etmiştir. Mahkeme, davacının belediyede sigortalı olarak çalıştığını, işyerinde yapılan toplu iş sözleşmesinden ve davacı ile davalı tanıklarının beyanlarından işçilere sosyal yardımların verildiğini, davacının emekli olduğunda kıdem tazminatı ödenmediğini ve belediyenin geçmişten beri elbise yardımı uygulaması bulunduğunu belirledi. Temyiz eden davalı tarafça ikramiye ödemesinde bulunulduğu ve zamanaşımı def\"nin de dikkate alındığı belirtilse de, davacının kıdem tazminatı faizinin dava tarihinden itibaren yürütülmesi gerektiği, ikramiye ve giyim yardımı için de fesih tarihinde temerrüt bulunmadığı için dava tarihinden itibaren işleyecek faize hükmedilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri: HMK'nın geçici 3/1 maddesi, HUMK'un 438/7. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2011/23319 E.  ,  2013/20678 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, elbise yardımı ücreti ve ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı Belediyede çalışıp emekli olarak ayrıldığını ileri sürerek, kıdem tazminatı ile elbise yardımı ücreti ve ikramiye alacağının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davayı kabul anlamına gelmemek şartıyla elbise yardımı ücreti, ikramiye ücretinin ve kıdem tazminatının zamanaşımına uğradığını, belediyenin davacıya ödemesi gereken bir bedelin söz konusu olmadığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının söz konusu işyerinde sigortalı olarak 10.07.1989-16.07.2007 tarihleri arasında çalışması bulunduğu, davalı işyerinde gerçekleştirilmiş olan toplu iş sözleşmesinden ve davacı ile davalı tanıklarının beyanlarından işçilere aile, yemek, yakacak yardımı ile bayram harçlığı ve ikramiye ücreti gibi sosyal yardımlar verildiği, davacı emekli olduğunda kıdem tazminatı ödenmediği, belediyenin işçilere geçmişten beri devam eden elbise yardımı uygulamasının bulunduğu, aynı zamanda davalı tarafça ikramiye ödemesinde bulunulduğu, zamanaşımı def"inin de dikkate alındığı, gerekçesi davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Yaşlılık aylığı almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu ve yaşlılık aylığına hak kazandığını belgelemesi şarttır. Bu halde faiz başlangıcı da anılan belgenin işverene verildiği tarihtir. Emekliliğe hak kazanma belgesi işverene bildirilmemişse, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için faiz başlangıcı sayılmalıdır. Böyle bir taksit ödemesi de olmadığı durumlarda faiz başlangıcı, davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı tarihtir.
    Somut olayda davacının emekliliğinin işverene bildirimine dair delil bulunmadığından kıdem tazminatı faizinin dava tarihinden itibaren yürütülmesi gerekirken iş akdinin sona ermesinden itibaren faiz yürütülmesi hatalıdır.
    Ayrıca kıdem tazminatı dışındaki alacaklara davacının temerrüt tarihinden (somut olayda ... deki ödeme tarihine göre) faiz istenmesi mümkünsede, davacının bu yönde talebi olmayıp fesih tarihinden itibaren faiz istemiş olup, fesih tarihinde temerrüt bulunmadığı ve işveren dava ile temerrüde düşürüldüğünden, bu kalemler (ikramiye ve giyim yardımı ) yönünden de dava tarihinden itibaren işleyecek faize hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde iş akdinin sona ermesinden itibaren işleyecek faize hükmedilmesi de hatalı olup bozma sebebi ise de, bu hususların düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün faiz başlangıçları yönünden HMK nın geçici 3/1 maddesi yollamasıyla HUMK"un 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    1- Temyize konu kararın hüküm kısmındaki kıdem tazminatına yönelik 1. fıkranın tamamen çıkartılarak yerine;
    " 36.576.79 TL brüt kıdem tazminatının, dava tarihi olan 09/11/2007 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faiz oranı ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    2- Temyize konu kararın hüküm kısmındaki ikramiye ücretine yönelik 2. fıkranın tamamen çıkartılarak yerine;
    " 2140,65 TL brüt ikramiye ücretinin, dava tarihi olan 09/11/2007 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    2- Temyize konu kararın hüküm kısmındaki giyim yardımı ücretine yönelik 3. fıkranın tamamen çıkartılarak yerine;
    " 175,00 TL brüt giyim yardımı ücretinin, dava tarihi olan 09/11/2007 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine yazılmasına, hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 08/07/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi