
Esas No: 2021/6251
Karar No: 2021/4300
Karar Tarihi: 05.10.2021
Danıştay 8. Daire 2021/6251 Esas 2021/4300 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/6251
Karar No : 2021/4300
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACILAR) : 1) … Adına Velayeten … ve …,
2) … Adına Velayeten … ve …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 06/06/2021 tarihinde yapılan Liseye Geçiş Sınavı'na katılan ve görme yetersizliği olan davacı küçüklerin velileri tarafından, söz konusu sınavdaki resim, şekil ve grafik içeren soruların münferiden iptali ve iptal edilen soruların değerlendirme dışı bırakılarak geriye kalan sorular üzerinden sınavın değerlendirilmesi istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında; davacı küçüklerin her ikisinin de "Görme Yetersizliği Total" tanısı ile engelli olduğu hususunun sağlık kurulu raporlarınca ve Çukurova Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporlarınca sabit olduğu, davacı küçüklerin Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'nun "Total Düzeyde Görme Yetersizliği Olan Öğrenciler" başlıklı 7.1.2. maddesi uyarınca sınava tabi tutulması ve okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınması tedbirinin yanında, sınavda, resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer soruların yer alması gerektiği, söz konusu sınava başvuru işlemlerinin, davacı küçüklerin müracaatı olmaksızın, elektronik ortamda Bakanlıkça yapıldığı, Okul Müdürlüğünün; özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri ile irtibata geçerek öğrenciye uygun sınav tedbir hizmetini belirlemesi, sınava girecek öğrencilere ilişkin bilgilerin, doğruluğunu ve güncelliğini takip ederek sınav işlemleri ile ilgili öğrenci ve velileri bilgilendirmesi ve rehberlik etmesi gerektiği, öğrencilerin elektronik ortamdaki bilgilerinin güncelliğinden ve öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili işlemlerinin takibinden birinci derecede sorumlu olduğu, bu hususta davacı küçüklere sorumluluk yüklenemeyeceği, total düzeyde görme yetersizliği bulunduğu hususu sağlık kurulu raporlarınca sabit olan davacı küçüklerin, resim, şekil ve grafik içeren soruları anlamlandırmaları mümkün olmadığından sınava katılan diğer öğrenciler ile aynı şartlarda değerlendirmeye tabi tutulmalarının da Anayasada öngörülen eşitlik ilkesi ile bağdaşmayacağı ve davacı küçüklerin katıldığı sınavda yer alan resim, şekil ve grafik içeren soruların münferiden iptali gerektiği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Usule ilişkin olarak davanın süresinde açılmadığı; esasa ilişkin olarak ise, adı geçen öğrencilerin başvurularının 'az gören öğrenci' olarak yapıldığı ve sınavın kılavuz hükümlerine göre gerçekleştirildiği ileri sürülerek, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan ... İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, … Adına Velayeten …, … ve … Adına Velayeten …, … tarafından açılan davada; 2577 sayılı Kanun'un 5. maddesinde öngörülen anlamda sebep-sonuç ilişkisi ya da maddi veya hukuki bağlılık bulunmamakta ve bu nedenle dava konusu işlemlerin ayrı ayrı dilekçelerle dava konusu edilmesi gerekmekte ise de, dava konusunun ivedi yargılamaya tabi hususlardan olduğu, dolayısıyla ayrı ayrı dilekçelerle dava açılması gerektiğinden bahisle dilekçe ret kararı verilmesini teminen dosyanın ilk derece Mahkemesine gönderilmesi halinde, dosyaların yeniden karara bağlanması için geçecek olan süre gözönüne alındığında ivedi yargılamada öngörülen usulün ihlal edilmiş olacağı anlaşıldığından, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Posta giderleri avansından varsa artan tutarın istemi hâlinde taraflara iadesine,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesi uyarınca, 05/10/2021 tarihinde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.