Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1961
Karar No: 2012/22
Karar Tarihi: 16.01.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/1961 Esas 2012/22 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçinin davalı işveren tarafından haksız feshedildiği ve kıdem, ihbar tazminatı ve ödenmeyen işçilik alacaklarının davalılardan tahsiline karar verildiği dava yerel mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Temyizde ise davalılar, alt işveren-asıl işveren bağlantısı olmadığı ve iş sözleşmesinin belirli süreli olduğunu savunmuşlardır.
Yerel mahkeme, yapılan yargılama sonucunda davacının belediyenin güvenlik işini ihale ile alan firmalarda çalıştığı ve en son olarak da davalı temizlik firmasında çalıştığı ve iş akdinin haklı bir neden olmaksızın feshedildiği gerekçesiyle, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, fazla mesai ve bayram genel tatil çalışmaları karşılığı ücret alacağına karar vermiştir.
Ancak, bilirkişi raporunda belirtilen çalışma sistemi ile davacının genel ve bayram tatillerinde çalışıp çalışmadığına ilişkin kayıtların çeliştiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, davacının çalışma sistemi kesin olarak saptandıktan sonra fazla çalışma ve genel-bayram tatil ücret alacakları hesaplanmalıdır.
Kanun maddesi açıklamaları:
1. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 68. Maddesi: Fazla çalışmalarda ara dinlenmelerin hesaba katılması gerektiği ve yasal çalışma sürelerinin belirlenmesi.
2. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. Maddesi: Normal çalışma süreleri, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır; normal çalışma süreleri farklı şekilde dağıtılabilir ancak iki aylık süre içinde haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz.
9. Hukuk Dairesi         2011/1961 E.  ,  2012/22 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin davalı ... işyerinde en son diğer davalı şirket işçisi olarak güvenlik hizmetinden çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile ödenmeyen işçilik alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalı asıl işveren Belediye Başkanlığı işyerinde diğer davalı alt işveren işçisi olarak güvenlik hizmetinde çalıştığını, iş akdinin nedensiz feshedildiğini, çalışma süresi içinde işyerine göre 12 saat çalışıp 24 saat dinlendiğini, bazı yerlerde 15/33 saat sistemi ile çalıştığını, tazminat ve işçilik alacaklarının ödemediğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, fazla mesai ve bayram genel tatil çalışmaları karşılığı ücret alacağının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ... vekili, davalı şirket ile hizmet alım sözleşmesi yapıldığını, bu sözleşme gereğince işçiye karşı sorumluluğun diğer şirkette olduğunu, alt üst işveren ilişkisinin bulunmadığını, belirli süreli sözleşmelerde kıdem tazminatının doğmayacağını belirtirken;
    Davalı ... Ltd Şti vekili, müvekkil şirketin ve önceki dönem şirketlerin belediyenin güvenlik işini ihale ile aldığını, her ihale döneminde işçilerle belirli süreli iş sözleşmesi yapıldığını, bu nedenle tazminat hakkının doğmayacağını, işyerinde 12 saat çalışıp 24 saat dinlenildiğini, fazla mesai alacağının doğmadığını, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda alınan hesap raporuna itibar edilerek, davalı belediyeye bağlı işyerlerinde temizlik ve diğer işleri öteden beri ihale yolu ile çeşitli firmalara ve en son olarak da davalı firmaya verildiği, her iki davalı arasında alt işveren- asıl işveren bağlantısı olduğu kabul edilerek, davacının davalı ... bünyesinde ihale ile iş alan firmalarda çalıştığı, ayrıca davacının ihale süresinin bitmesi sonunda başka alt işverenlere bağlı olarak çalışmaya devam ettiği, işe giriş çıkış tarihlerinin art arda olduğu dikkat edildiğinde davacının belediyedeki çalışmasının kesintisiz olduğu ve davacının en son olarak davalı ... Temizlik firmasında çalıştığı ve iş akdinin sona erdirildiği, iş akdinin davalı tarafından haklı bir neden olmaksızın feshedildiği, kullandırılmayan izin alacağı bulunduğu, fazla mesai ve genel tatillerde çalışıldığı gerekçesi ile fazla mesai ve tatil ücretlerinden 1/3 oranında indirim yapılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar davalılar vekilleri tarafından cevap nedenleri ile temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2.Fazla çalışmanın aksine düzenleme yoksa haftalık esasa göre 45 saati aşan çalışmalar olarak hesaplanması gerekir. Ayrıca bu tür çalışmada 4857 sayılı İş Kanununun 68. Maddesi uyarınca ara dinlenmeleri dikkate alınmalı ve ara dinlenmelerin mahsubundan sonra günlük ve buna göre haftalık çalışma süresi belirlenmelidir. Yasanın 63 üncü maddesinde ise, “Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir” şeklinde kurala yer verilmiştir. Diğer taraftan, işçilerin gece çalışmaları Yasanın 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca günde yedibuçuk saati geçemez. Yasada belirtilen bu süre günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa dahi, günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Düzenlenmelere göre işyerinde denkleştirme uygulaması ve gece çalışmaları yok ise kural olarak 45 saati geçen çalışmalar fazla çalışmalar olarak değerlendirilmelidir. Ancak haftalık 45 saati aşan çalışmanın belirlenmesi içinde işyerinde işin düzenlenmesine ilişkin çalışma sisteminin açıkça belirlenmesi gerekir.
    Hükme esas bilirkişi raporunda güvenlik görevlisi olan erkek işçilerin davalı asıl işveren işyerinde bir ay 12 saat çalışıp 24 saat dinlendikleri takip eden ya da ise 15 saat çalışıp 33 saat dinlendikleri kabul edilerek fazla mesai ücreti hesaplanmıştır. Keza bu şekilde çalışma sistemi belirtilmesine rağmen, davacının tüm genel ve bayram tatilleri karşılığı ücret alacağı belirlenmiştir.Oysa bu kabule göre davacının bazı bayram ve genel tatillerinde çalışma olanağı bulunmamaktadır.
    Dosyaya puantaj ve devam çizelgeleri yanında nöbet devir teslim tutanakları ibraz edilmiştir. Puantaj kayıtlarında her gün çalışma görünürken, sunulan devir teslim tutanağında güvenlik görevlisinin bir gün çalışıp bir gün dinlendiği tespit edilmiştir. Kayıtlarla hükme esas bilirkişi raporundaki çalışma sistemi çelişki taşıdığından davacının çalışma sistemi kesin olarak saptandıktan sonra davacının fazla çalışma ile bayram ve genel tatil ücret alacağı hesaplanmalıdır. Eksik inceleme ile yazılı şekilde fazla çalışma ve genel ve bayram tatil ücret alacağına karar verilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.01.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi