Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3986
Karar No: 2013/30719

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/3986 Esas 2013/30719 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/3986 E.  ,  2013/30719 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Fatsa 1. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :13.11.2012
    NUMARASI :Esas no:2011/207 Karar no:2012/848

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm,davalı banka tarafından “temyiz edilmemiş sayılmasına" dair 17.01.2013 tarihli ek karar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Tüzel kişilere yapılacak tebligat, Tebligat Kanunun 12. ve 13. maddelerinde gösterilmiştir. Tebligat Kanunun 13. maddesinde hükmü şahıslar namına kendilerine tebliğ yapılacak kimseler herhangi bir sebeple mütat iş saatlerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları taktirde tebliğ, orada hazır bulunan memur ve müstahdemlerden birine yapılacağını öngörmektedir. Bu düzenlemeye göre daimi memur ve müstahdemlerden birine tebliğ yapılabilmesi için kendilerine tebliğ yapılacak salahiyetli mümessillerin bulunamadığının veya o sırada evrakı alamayacak durumda bulunduklarının mazbatada tevsik edilmesi gerekir. Davalı bankaya çıkartılan gerekçeli kararın tebliğ mazbatasında tebligat daimi memur Demet Anbar imzasına yapıldığı belirtilmiş ise de kendilerine tebliğ yapılacak salahiyetli mümessillerin bulunmadığı tespit edilmemiştir. Bu durumda davalı bankaya yapılan tebligat usulüne uygun değildir. Tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılır (Teb. K. md. 32/1). Muhatabın beyan ettiği tarih tebliğ tarihi sayılır (Teb. K. md. 32). Bu itibarla davalı bankanın temyizinin yasal sürede olduğu kabul edilmiştir. Bu durumda mahkemenin 17.01.2013 tarihli ek kararın bozularak kaldırılmasına karar verilerek davalının temyiz itirazlarının incelenmesi gerekmiştir.
    2- Davalı banka ve diğer davalıların temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür (TMK md. 6). İpotek tesisine ilişkin işlemden önce taşınmazın tapu kütüğünde "aile konutu" olduğuna ilişkin bir şerh bulunmamaktadır. Davalılardan R.adına kayıtlı taşınmaz davacı ve davalı R.nin müşterek çocuğu Ö.S."a kullandırılan kredinin teminatını teşkil etmek üzere davalı banka lehine 31.07.2006 tarihinde ipotek tesis edilmiş, davalılardan G.Ö.ve P..Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon limited şirketi de bankaya olan borcu ödeyerek 26.09.2007 tarihinde ipoteğe konu alacağı temlik almışlardır. Kanunun iyiniyete sonuç bağladığı durumlarda (TMK md.3) aslolan iyiniyetin varlığıdır. Bu durumda davalı bankanın ipoteğe ilişkin kazanımı iyi niyetli ise korunur ve alacağı temlik alanlar da bu korumadan yararlanır. (TMK md. 1023). Toplanan delillerden davalı bankanın kötü niyetli olduğu kanıtlanamamıştır. Bu durum nazara alınmadan, davanın reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 24.12.2013 (Salı)

    KARŞI OY YAZISI
    Malik olmayan eşin açık rızası alınmadan yapılan işlem kesin hükümsüzdür.

    KARŞI OY YAZISI
    Ek kararın bozularak kaldırılması yönünden sayın çoğunlukla aramızda bir ayrışma yoktur. Sayın çoğunluğun yukarıda 2. bentteki bozma görüşüne iştirak etmiyorum. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanması gerektiği düşüncesindeyim.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi