Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/21898
Karar No: 2013/16834
Karar Tarihi: 03.06.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/21898 Esas 2013/16834 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yolluk ücreti ve vergi iadesi ile ücret alacaklarının ödetilmesi için davalı şirkete dava açmıştır. Yerel mahkeme, iş akdinin işveren tarafından haksız feshedildiği gerekçesiyle davayı kısmen kabul etmiştir. Ancak, mahkemece ihbar tazminatı doğru hesaplanmamış ve işçilik alacakları da yanlış hesaplanmıştır. Yurt dışı tır şoförü olan davacının asgari ücret ve prim esası üzerinden ücret aldığı anlaşıldığından, işçilik alacakları bilirkişiye yeniden hesaplatılmalıdır. Ayrıca, alacakların tümüyle belirlenmemesi ve yargılama giderlerinin hatalı belirlenmesi de bozma sebebidir. Kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
9. Hukuk Dairesi         2011/21898 E.  ,  2013/16834 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, yolluk ücreti, vergi iadesi ile ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı şirkette 03.06.2005 tarihinde tır sürücüsü olarak çalışmaya başladığını, emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam ettiğini, iş akdini işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeni ile haklı olarak feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı ile fazla mesai, hafta tatili, ücret, genel tatil, yıllık izin, yolluk ücreti ve vergi iadesi alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının işi kendisinin terk ettiğini, tüm maaşlarını aldığını davacıya borcunun olmadığını, asgari ücretle çalıştığını, davacının ..."da olduğu sırada kendisine yük olduğunun bildirilmesine rağmen davacının tırı bir garaja terk ettiğini, daha sonra da yükü almadan ..."ya geldiğini ve bu sebeple iş akdinin haklı olarak feshedildiğini, davacının Uluslar arası tır şoförü olması nedeni ile fazla mesai, hafta tatili ve genel tatil taleplerinin yerinde olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı şirkete bağlı olarak toplam 3 yıl 1 ay 22 gün tır şoförü olarak çalıştığı, iş akdinin davacı tarafından haksız feshedildiği yönündeki iddianın kanıtlanmadığı anlaşıldığından iş akdinin işveren tarafından haksız feshedildiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece iş akdinin davalı işveren tarafından feshedildiği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatına hükmedilmiştir.
    Tüm dosya kapsamından iş akdinin ücretin ödenmemesi nedeni ile işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği anlaşılmasına ve talep bulunmamasına karşın, ihbar tazminatına hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    3-Dairemizin yerleşik uygulamaları,dosyada mevcut taraf tanık beyanlarına göre, yurt dışı tır şoförü olan davacının asgari ücret ve prim esası üzerinden ücret aldığı anlaşıldığından, sadece 660,00 TL brüt ücret baz alınarak işçilik alacaklarının hesaplanması hatalıdır.
    Mahkemece, asgari ücret ve 250 Euro prim ücreti üzerinden bilirkişiden ek rapor alınıp rapor denetlendikten sonra sonucuna göre işçilik alacaklarına hükmedilmedilir.
    4-Kısmi dava açılmış olması alacağın tümüyle belirlenmesine engel olmayıp aksine her eda davası öncelikle tespit hükmü içermesi gerektiğinden, alacakların toplam tutarlarının karar yerinde saptanıp, taleple bağlı kalarak hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde alacaklar tümüyle tespit edilmeden karar verilmesi yerinde değildir.
    5-Mahkemece davanın kısmen kabul kısmen reddi şeklinde hüküm kurulmasına rağmen, davalı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kabul ret oranına göre belirlenecek miktarın davalı yararına yargılama gideri olarak hüküm altına alınmaması da isabetsiz olup bozma sebebidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 03.06.2013 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi