Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/5971
Karar No: 2021/4557
Karar Tarihi: 22.04.2021

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/5971 Esas 2021/4557 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, müteahhit firma ile yaptığı sözleşme nedeniyle davalı banka ile 05.08.2008 tarihli konut kredisi sözleşmesini imzaladığını, müteahhit şirketin inşaata hiç başlamamış olduğunu, buna rağmen ödemelerini yapmak zorunda bırakıldığını ve bankanın 26.498 TL daha ödeme yapması gerektiğini ileri sürerek davalıdan tahsilini talep etti. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verildi ve davalı banka 1.168,87 TL'nin yasal faizi ile birlikte davacıdan alınmasına hükmedildi. Davacı tarafından temyiz edilen karar Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, davacının talebinin doğru olduğu ancak mahkemece eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle kararı bozdu. Yargıtay'a göre, davacıya kullandırılan kredi miktarı ile sınırlı olarak, konut kredisi içinde olan kredi faizlerinden de davalı bankanın sorumlu olduğu kabul edildiği halde, mahkemece bozma ilamına aykırı bir bilirkişi raporuna dayanılarak karar verildi. Mahkemece, dosyanın önceki bilirkişiler dışında konunun uzmanı olan bilirkişiye verilerek davacının iadesi gereken miktarın hesaplanması konusunda denetime elverişli rapor alınması ve uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesi gerektiği belirtildi
3. Hukuk Dairesi         2020/5971 E.  ,  2021/4557 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, ....Evleri için müteahhit firma ... İnş. Turz. San.Tic. A.Ş. ile aralarındaki sözleşmeye istinaden davalı bankanın ... Şubesi ile 05.08.2008 tarihli konut kredisi sözleşmesini imzaladığını, müteahhit ile yapılan adi yazılı sözleşmenin yasal şartları taşımadığından şekil olarak geçersiz olduğunu, bu nedenle kredi sözleşmesinin de geçersiz olduğunu, Gebze ...Noterliğinden keşide edilen ihtarname ile kredi sözleşmesini feshettiklerini, müteahhit şirketin inşaata hiç başlamamış olduğunu, buna rağmen ödemelerini yapmak zorunda bırakıldığını, ... Evlerinin tanıtımına bankaca da son verildiğini, ihtarname sonrası bankanın 20.792 TL iadede bulunduğunu, bakiyenin faiz alacağı olduğundan bahisle ödeme yapmadığını, bankanın 26.498 TL daha ödeme yapması gerektiğini ileri sürerek; bu tutarın ihtarnamede belirtilen süre sonundan itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine dair verilen karar, davacı tarafın temyizi üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 13.02.2019 tarih ve 2016/7374 Esas- 2019/1733 Karar sayılı ilamıyla; sözleşmeden dönme hakkını kullanan davacıya, kullandırılan kredi miktarı ile sınırlı olarak, konut kredisi içinde olan kredi faizlerinden de davalı bankanın sorumlu olduğu gerekçesiyle bozulmuştur.
    Bozma ilamına uyan mahkemece, alınan bilirkişi raporu esas alınarak; davanın kısmen kabulüne, 1.168,87 TL nin 03.05.2010 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınmasına karar verilmiş; karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Kural olarak bozma kararına uyulmakla bozma kararında belirtilen biçimde işlem yapılması yolunda lehine bozma yapılan taraf yararına kazanılmış hak, aynı doğrultuda işlem yapılması yolunda mahkeme için zorunluluk doğar.Bu açıklama ışığında somut olayın incelendiğinde; Yargıtay 13. Hukuk Dairesince verilen bozma ilamıyla; davacıya kullandırılan kredi miktarı ile sınırlı olarak, konut kredisi içinde olan kredi faizlerinden de davalı bankanın sorumlu olduğu kabul edilip sonucu dairesinde karar verilmesi gerektiği belirtildiği halde; mahkemece, bozma ilamından önce alınan ve davalı bankanın sorumluluğunun davacının ödediği kredi ana para tutarının toplamının iadesi ile sınırlı olacağı ve davacının kullandığı kredinin faizlerini ödeme borcu altında bulunacağı ve kredinin kapatılmasına kadar geçen sürede nezdinde kalan kredi ana paraların faizlerini bankadan iadesini isteyemeyeceği şeklinde bozma ilamına aykırı görüşte bulunan bilirkişi raporuna dayanılarak karar verilmesi, doğru değildir.
    O halde, mahkemece; dosyanın önceki bilirkişiler dışında konunun uzmanı olan bilirkişiye verilerek; davacıya kullandırılan kredi miktarı ile sınırlı olarak, konut kredisi içinde olan kredi faizlerinden de davalı bankanın sorumlu olduğu kabul edilip davacıya iadesi gereken miktarın hesaplanması konusunda denetime elverişli rapor alınması ve ulaşılacak sonuca göre uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirmeyle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenle davacının sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/04/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi