Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/21539
Karar No: 2015/31773

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/21539 Esas 2015/31773 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/21539 E.  ,  2015/31773 K.
"İçtihat Metni"


Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : Iğdır 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 07/05/2013
NUMARASI : 2012/76-2013/289

DAVA : Davacı, fazla mesai, hafta tatili, yurtiçi görev yolluğu, yurtdışı görev yolluğu, kıdem tazminatı farkı ile ücret farkı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı vekili, müvekkilinin davalı bünyesinde kontrol mühendisi olarak görev yaptığını, ödenmeyen fazla çalışma, hafta tatili, yurtiçi ve yurtdışı geçici görev yolluğu ile kıdem tazminatı farkı, iki aylık maaş farkı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar taraflar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında davacının yurtiçi ve yurtdışı geçici görev yolluğu alacaklarına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Mahkemece, öncelikle davacının çalıştığı dönemde geçerli olan “Türk Telekomünikasyon A.Ş. Harcırah Usul ve Esasları” başlıklı düzenleme varsa dosya kapsamına alınarak buna göre; davacının görev yerinin ve geçici görev yerinin belirlenmesi, geçici görev yeri belirlendikten sonra yurtiçi mi yoksa yurtdışı mı olduğunun belirlenmesi, yurtdışı ise Gümrük Müdürlüğünden yurtdışı giriş çıkış kayıtlarının istenmesi, görev belgelerinin de temin edilmesi, bu hususlar belirlendikten sonra dava konusu döneme ait harcırah miktarının Türk Telekomünikasyon A.Ş. Harcırah Usul ve Esaslarında düzenlenen yurtiçi ve yurtdışı geçici görev harcırahlarının ödenmesine ilişkin esaslara göre hesaplamanın yapılması, ödeme varsa bunlardan mahsubu ile alacakların belirlenmesi gerekmektedir.
Şayet davacının çalıştığı dönemde geçerli olan “Türk Telekomünikasyon A.Ş. Harcırah Usul ve Esasları” başlıklı düzenleme bulunmuyorsa davacının çalışma dönemi için harcırah kanuna göre hesaplama yapılması, ancak bu durumda da yine davacının yurtdışı giriş çıkış kayıtlarının dosya arasına temin edilerek yurtdışı geçici görev harcırahının buna göre belirlenmesi gerekmektedir.
Mahkemece, yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere denetime elverişli, hesaplamalara ilişkin dökümleri ayrıntılı olarak gösteren yeni bir bilirkişi raporu alınarak sonuca gidilmelidir.
Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3-Taraflar arasında davacının fazla çalışma, hafta tatili alacaklarına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Davacını hafta tatili alacağı yönünden; hükme esas alınan bilirkişi raporunda; davacı tanık beyanlarına göre davacının hafta tatillerinde çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılmış ise de; davacı tanıklarının hafta tatilinde çalışma yapılıp yapılmadığı ile ilgili beyanları net olmadığı gibi birbiriyle de çelişkilidir. Bu durumda davacı hafta tatili alacağını ispatlayamadığından isteğinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma sebebidir.
Davacının fazla çalışma alacağı yönünden ise; hükme esas alınan bilirkişi raporunda; hangi çalışma saatlerinin esas aldığı belirtilmeksizin haftalık sekiz saat fazla mesai yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmış ise de; davacı tanıklarının beyan ettikleri çalışma düzeni kendi çalışma düzenlerine ilişkin olup davacının çalışma düzenine ilişkin değildir. Bu sebeple davacının fazla çalışma alacağını ispatlayamadığından isteğinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma sebebidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi