Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6493
Karar No: 2019/1739
Karar Tarihi: 11.03.2019

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/6493 Esas 2019/1739 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mirasbırakanın satın aldığı parsel sayılı taşınmazın muvazaalı olarak davalı adına tescil ettirildiği ve saklı payının ihlal edildiği gerekçesiyle 10,000 TL saklı pay bedelinin tahsili istemiyle açılan tenkis davası reddedildi. Davalı, taşınmaz bedelinin tarafından ödendiğini, hak düşürücü sürenin geçtiğini belirtti. Mahkeme, hak düşürücü sürenin geçtiğini gerekçe göstererek davanın reddine karar verdi. Ancak, davacının daha sonraki bir tarihte öğrendiği bu durumda hak düşürücü sürenin dava tarihine göre değil daha sonraki tarihlere göre hesaplanması gerektiği belirlendi. Yargıtay kararı, TMK'nın 565/4. maddesi gereğince mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmaların tenkise tabi olduğunu vurguladı. Ancak, TMK’nın 565/4. maddesi gereğince mirasbırakanın bu işlemi mirasçıların saklı pay kurallarını etkisiz kılmak için yaptığı kanıtlanmadığı için davacının tenkis davası reddedildi. Kanun Maddeleri: TMK'nın 571. ve 565/4. maddeleri.
1. Hukuk Dairesi         2016/6493 E.  ,  2019/1739 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TENKİS

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, dava konusu ... parsel sayılı taşınmaz mirasbırakan babaları ..."ün bedelini ödeyerek satın alıp davalı ... adına tescil ettirdiğini işlemin mirastan mal kaçırma amacıyla ve muvazaalı olarak yapıldığını, saklı payının ihlal edildiğini ileri sürerek, 10.000 TL saklı pay bedelinin tahsilini istemiştir.
    Davalı, taşınmaz bedelinin tarafından ödendiğini, hak düşürücü sürenin geçtiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, hak düşürücü sürenin geçtiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekilince süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi ...’un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
    -KARAR-

    Dava, tenkis isteğine ilişkindir.
    Davacı, dava konusu ... parsel sayılı taşınmazın mirasbırakan babaları ... tarafından satın alınıp davalı ... adına tescil ettirdiğini işlemin mirastan mal kaçırma amacıyla ve muvazaalı olarak yapıldığını, saklı payının ihlal edildiğini ileri sürerek, 10.000 TL saklı pay bedelinin tahsilini istemiştir.
    Davalı, taşınmazın bedelinin tarafından ödendiğini, hak düşürücü sürenin geçtiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, hak düşürücü sürenin geçtiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, mirasbırakan ...’ün 23.10.2011 tarihinde ölümü üzerine davacı oğlu ..., davalı oğlu ... ile dava dışı eşi ...’nin mirasçı olarak kaldıkları, 17901 parsel sayılı taşınmaz ... adına kayıtlı iken 16.03.2001 tarihinde satış suretiyle davalı ... ‘e temlik edildiği anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere; tenkis davalarında hak düşürücü süreyi düzenleyen Türk Medeni Kanununun 571. maddesinde iki ayrı ilkeye yer verilmiştir. Birincisi saklı payın ihlal edildiğini öğrenme gününü esas alan bir yıllık süre, diğeri ise, vasiyetnameler için açıldıkları günden, tenkise tabi diğer bütün tasarruflar için de miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren on yıllık süredir.
    Somut olayda, davacı temliki, 16.02.2012 tarihinde açılan ortaklığın giderilmesi davası devam ederken öğrendiğini iddia etmiş, bunun aksi bir delil davalı tarafından ileriye sürülmemiştir.Bu durumda hak düşürücü süre hesaplanırken dava tarihi değil, daha sonraki bir tarihin gözetilmesi gerektiği kuşkusuzdur.Dolayısıyla eldeki davada hak düşürücü sürenin geçtiği söylenemez.
    Türk Medeni Kanunu"nun (TMK) 565/4. maddesi gereğince mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmaların tenkise tabi olduğu kuşkusuzdur.
    Ne var ki, TMK ‘nın 565/4. maddesi gereğince mirasbırakanın bu işlemi mirasçıların saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacı ile yaptığı kanıtlanmış değildir.Davanın reddedilmesi bu gerekçe ve sonucu itibari ile doğrudur.
    Davacının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 15.20.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 11.03.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi