22. Hukuk Dairesi 2019/1535 E. , 2019/6670 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : TAZMİNAT
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, müvekkilinin 02.08.2009 tarihinden bu yana davalı işyerinde çuval üretim bölümü kısım sorumlusu olarak çalıştığını, 11.06.2013 tarihinde rahatsızlanması üzerine 12.07.2013 tarihi için doktor randevusu aldığını, bu nedenle işyerinden izin istediğini ancak izin verilmediği gibi firma yetkilisi ve genel müdür tarafından hakaret edilerek işten çıkartıldığını, iş akdinin haksız ve hukuka aykırı olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının çalıştığı süreye ilişkin tüm yasal haklarının ödendiğini, müvekkili şirketin işçi çıkarma düşüncesinin olmadığını, sürekli işçi ihtiyacı bulunduğunu, devamsızlık yaparak işe gelmeyen davacının ihtarname göndererek işten çıkartıldığını iddia ettiğini, müvekkili adına gönderilen cevabi ihtarnamede işten çıkartma durumunun olmadığının kendisine bildirilerek hemen işe başlamasının istenildiğini, belirtilen sürede işe gelmemesi üzerine buna ilişkin tutanak tutularak iş akdinin feshedildiğini, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak,davalı işverenin tazminata hak kazanamayacak şekilde haklı fesih yapıldığını ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı Kanun’un 24. maddesinin II. bendinin (b) fıkrasına göre, işverenin işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi veya davranışlarda bulunması haklı fesih sebebi olarak sayılmıştır.
Somut olayda, davacı, diş rahatsızlığı nedeni ile işverenden izin istediğini, işveren firma yetkilisinin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, işten haksız olarak çıkartıldığını iddia etmektedir. Davacının iddiasına dayanak olarak dinlenilen davacı tanıkları, davacıya hakaret edildiğini beyan etmiş iseler de, tanıkların davalı işverene karşı açılan davaları olduğundan beyanlarına ihtiyatlı yaklaşılmalıdır. Tarafların ortak tanığı olarak dinlenilen ... “... bey el kol hareketleri ile bir şeyler anlatmaya çalışıyordu, ancak mahiyetini bilemem” şeklindeki anlatımı ile hakaret içeren herhangi bir söz ya da davranışı görmediğini beyan etmiştir. Anılan tanık aynı zamanda işyeri ortamının gürültülü olduğunu ve işveren yetkilisinin davacıya hakaret ettiğine dair herhangi bir söylemini duymadığını ifade etmiştir. Davacı tanıklarının işverenle husumetlerinin bulunduğu anlaşılmakta olup, salt husumetli tanık beyanlarına itibar edilerek sonuca gidilmesi doğru olmamıştır. Hal böyle olunca, davalı ve tarafların ortak tanık beyanları birlikte değerlendirilerek karar verilmelidir. Bu tanıkların ise feshe ilişkin görgüye dayalı bilgisi bulunmadığından, davacının işverenin haksız fesih yapıldığı yönündeki iddiası, hüküm kurmaya yeterli, her türlü şüpheden uzak ve tereddüte mahal vermeyecek şekilde ispat edilemediğinden kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar vermek gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile hakaret olgusunun varlığına dayanan taleplerinin kabulüyle yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.03.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.