Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/19842
Karar No: 2018/5625
Karar Tarihi: 25.06.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/19842 Esas 2018/5625 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2016/19842 E.  ,  2018/5625 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Davacılar iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davacılar ile davalılardan ... Yapı Mühendislik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti. Ve Ekol Lojistik A.Ş. Vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    Dava, iş kazasında ağır yaralanan işçi ile yakınlarının açtığı maddi ve manevi zararların giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bakım tazminatına ilişkin talebin tefrikine; davalılardan ..., ..., ... ve ... aleyhine açılan davanın reddine; davacılardan kazalı için 234.135,49TL maddi, 30.000,00TL manevi, eş için 8.000,00TL manevi, anne için 5.000,00TL manevi, baba için 5.000,00TL manevi tazminatın davalı ... AŞ ve .... Yapı Müh. Ltd. Şti’den müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.
    Dosya kapsamına göre, 15.03.2010 tarihli olayın ... Başkanlığı tarafından iş kazası olarak kabul edildiği, maluliyet raporuna göre davacı kazalı işçinin %100 malul kaldığı, davalı asıl işveren .... Lojistik AŞ"nin %30, davalı alt işveren .... Yapı Müh. Ltd. Şti"nin %40, davacı kazalı işçinin ise %30 kusurlu kabul edildiği anlaşılmaktadır.
    İş kazalarında olay, İş Hukuku ve ... ... İlkeleri çerçevesinde değerlendirilmeye tabi tutulmalıdır. İşverenin iş kazası sonucu meydana gelen zarar nedeniyle hukuki sorumluluğu yasa ve içtihatlarla belirlenmiş olan ayrık haller dışında ilke olarak iş aktinden doğan işçiyi gözetme ( koruma ) borcuna aykırılıktan kaynaklanan kusura dayalı sorumluluktur. İnsan yaşamının kutsallığı çerçevesinde işverenin işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlü olduğu İş Kanunu"nun 77. maddesinin açık buyruğudur.
    İş kazasından doğan tazminat davalarının özelliği gereği, İş Kanunu"nun 77. maddesinin öngördüğü koşulları göz önünde tutarak ve özellikle işverenin niteliğine göre, işyerinde uygulanması gereken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü"nün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde incelenmek suretiyle kusurun aidiyeti ve oranı hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde belirlenmelidir. (Hukuk Genel Kurulunun 16.06.2004 gün ve 2004/21-365 E.-369 K.sayılı kararı da aynı yöndedir.)
    Bu iş kazası sebebiyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan bilirkişi raporunda, davalı gerçek şahıslar ..., ...., ... ve .... aleyhine kusurlu bulundukları yönünde değerlendirme yapıldığı anlaşılmaktadır.
    Bu kapsamında yapılacak iş, davalı gerçek kişi sorumlulukları yönünden ceza dosyası ve varsa ... Başkanlığı tarafından açılan rücu davasının celbi üzerine itirazları karşılar şekilde kusur raporu alınması ve sonuca gidilmesinden ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    Bu kapsamda, temyiz talebinde bulunan tarafların sair itirazları incelenmeksizin kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Hükmün, yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 25.06.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi