9. Hukuk Dairesi 2013/5771 E. , 2013/12528 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, 20.09.2006 günlü 29 sayılı işyeri disiplin kurulu kararıyla iki yevmiye kesimi cezası ile tecziye edildiğini, verilen disiplin cezasının TİS nin ilgili maddelerine göre geçersiz olduğunu belirterek, anılan kararın tedbiren durdurulmasını ve iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 16.10.2006 tevzi tarihli dilekçesinde özetle, 01.04.1986"dan bu yana davalı işyerinde çalıştığını, 14.11.2005 tarihinde Başbakanlığa yazdığı dilekçeye istinaden davalı kurum tarafından işyeri disiplin kuruluna sevk edildiğini ve yevmiye kesimi cezası verildiğini, konunun yargıda olduğunu, tedbiren durdurulma kararı verildiğini, davanın devam ettiğini, Başbakanlıkta yaptığı görüşmede tekrar dilekçe yazmasının istenmesi üzerine yazdığı dilekçesinin ilgili ilgisiz birçok kamu kuruluşuna gönderildiğini, bunlardan bilgisi olmadığını, tekrar disiplin kuruluna sevk edildiğini ve 20.09.2006 günlü 29 sayılı işyeri disiplin kurulu kararıyla iki yevmiye kesimi cezası ile tecziye edildiğini, verilen disiplin cezasının TİS nin ilgili maddelerine göre geçersiz olduğunu belirterek, anılan kararın tedbiren durdurulmasını ve iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ...Elektrik Dağıtım A.Ş. vekili cevabi dilekçesinde, davacının işletme şefi ... ile arsında oluşan anlaşmazlıklar nedeniyle şikayet dilekçeleri verdiğini, incelenen şikayetlerin gerçek olmadığını, çeşitli kurumlara defalarca gönderdiği soyut iddialar nedeniyle hakkında disiplin hükümleri uygulanarak 03.02.2006 tarihli 28 nolu kararla 5 yevmiye kesimi cezası aldığını, davacı tarafından açılan davada tedbiren durdurma kararı verildiğini, davanın devam ettiğini, davacının mesnetsiz ve soyut iddiaları içeren şikayet dilekçelerinin kesilmemesi üzerine 2. kez disiplin işlemi başlatıldığını, yazılı savunmasının alındığını, Sendika temsilcilerinin karşı oy kullanmaları sonucu TİS nin 50. maddesinin (a) bendinin kıyasen verilerek 2 yevmiye kesimi cezasının verildiğini, disiplin cezası işleminin usule ve yasaya uygun olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davacının ...Elektrik Dağıtım A.Ş"ne bağlı Mezitli İşletme Şefliği emrinde dava tarihi itibariyle 4857 sayılı yasaya tabi işçi olarak çalıştığı, dosya içerisinde mevcut belgelerin incelenmesinden davacının değişik yıllarda birçok makama şikayet dilekçesi yazdığı, söz konusu dilekçelerin dağıtım yapılarak başka kurumlara da gönderildiği, yapılan soruşturmalar neticesinde davacı iddialarından somut bir sonuç elde edilemediğinin anlaşıldığı, karar tarihinde yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesinde usulsüz dilekçe vermek suçu düzenlenmediği için davacıya kıyasen Toplu İş Sözleşmesinin eki disiplin ceza cetvelinin 50. Maddesi gereğince ceza verildiği, davacı en son 14.11.2005 tarihinde BİMER"e usulsüz olarak dilekçe yazdığı, davacının davranışlarının davalı kurumun itibarını zedeleyici nitelikte olup davalı kurumun iç genelgelerine de aykırılık oluşturduğu, bu itibarla davacıya verilen disiplin cezasının usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Toplu İş Sözleşmesinin 12. maddesinde ferdi şikayet hakkı: “Toplu İş Sözleşmesinin herhangi bir maddesinin kendisi hakkında uygulanmaması veya yanlış tatbik edilmesi, yahut çalışma hayatını düzenleyen mevzuattan doğan aksaklıklar sebebiyle mutazarrır olan işçiler, durumu işyeri Sendika temsilcisine bildirir. İşyeri Sendika temsilcisi konuyu en yakın işyeri amiri veya vekiliyle halle çalışır. İşyeri kademesinde uzlaşma olmadığı taktirde, Sendika temsilcisi konuyu Şubesine iletir. Şube konuyu İşveren veya İşveren vekiline aksettirir ve sorunun müştereken karara bağlanmasını talep eder.
İşçiler her türlü başvuru ve temennilerini konularına göre; terfii, nakil, izin, ücret, sosyal yardım vs. özlük işleriyle ilgilileri personel memurluğuna, iş disiplini, iş emniyeti, iş arkadaşlarının iş ile ilgili tutumlar gibi iş ve çalışma şartlarıyla ilgilileri en yakın iş amirine, idari işlerle ilgilileri idare memurluğuna, şikayet iş amirlerinden ise bir üst amire yazı ile veya bizzat kendileri de yapabilirler.
Disiplin suçları ayrık olmak üzere, ferdi şikayetleri dolayısıyla hiçbir işçi sorumlu tutulamaz, haklarında idari tedbir ve karar alınmaz.” şeklinde düzenlenmiştir.
Anayasal bir hak olan şikayet hakkı taraflar arasında uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesinin 12. maddesinde güvence altına alınmıştır. Davacının şikayetine konu hususlar incelendiğinde, şikayet edilen ilgililer hakkında disiplin cezası uygulandığı görülmüştür.
Davacının Anayasa ve Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan şikayet hakkını kullandığı ve şikayetinde haklı olduğu anlaşılmakla verilen karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.