
Esas No: 2014/24840
Karar No: 2015/35351
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/24840 Esas 2015/35351 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
Y A R G I T A Y İ L A M I
MAHKEMESİ : İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, evlilik sebebi ile iş sözlemesini feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Dosya içerisinde bulunan ve hükme esas alınan bilirkişi raporundaki hesaplamaya esas alınan ücrete ve avans olarak ödenen ücretin eksik mahsup edildiğine yönelik yargılama aşamasında davalı vekili tarafından somut itirazlarda bulunulmuş olup, mahkemece bu itiraz karşılanmamıştır. Davalı vekilinin bilirkişi raporuna ilişkin itirazı karşılanmak üzere yeniden rapor alınarak bir karar verilmelidir.
Mahkemece davalı yanın itirazı kapsamında yeniden ek bilirkişi raporu alınmalı ve taraflardan rapora karşı diyecekleri sorularak bu yönde usulü işlemler tamamlandıktan sonra bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle hüküm kurulması hatalı olup kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
3-Hükmedilen alacakların net mi, yoksa brüt mü olduğununn hükümde belirtilmemesinin infazda karışıklığa yol açacağının düşünülmemesi hatalı olmuştur.
4-Davalı taraftan yapılan yargılama giderileri hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi, 6100 sayılı Kanun"un 297/2. maddesi amir hükmü uyarınca hatalıdır.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.12.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.