Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/592
Karar No: 2018/6050

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2018/592 Esas 2018/6050 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, radyasyona maruz kaldığı için işyerinde çalıştığı sürelerden yararlanması gerektiğini ve eksik sigortalı gün sayısının belirlenerek eksik primlerin ödenmesini talep etmiştir. İlk derece mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir. Davalılar bu karara istinaf yoluyla başvurmuşlardır. Bölge adliye mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan reddetmiştir. Davalılar temyiz başvurusunda bulunmuşlardır. Mahkeme, davalı kurumun temyiz itirazlarını reddetmekle birlikte, davalı kurumun yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiştir.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 369. maddesi
- 6552 Sayılı Kanun'un 64. maddesi
- 5521 Sayılı Kanun'un 7. maddesi 4. fıkrası
- 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/2. maddesi
21. Hukuk Dairesi         2018/592 E.  ,  2018/6050 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 34. Hukuk Dairesi

    Davacı, davalı işyerinde çalıştığı dönemde radyosyana maruz kalması nedeniyle itibari hizmet süresinden yararlanması gerektiğinin tespitine, eksik sigortalı gün sayısının belirlenerek eksik primlerin ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
    İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmesi üzerine davalılar vekillerince istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesince, davalılar vekillerinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesi kararının davalılar vekillerince temyiz edilmesi ve davalılardan ... San.Tic.A.Ş.vekilince de duruşma talep edilmesi üzerine üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 369. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    KARAR

    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı ... San. ve Tic. A.Ş. vekilinin tüm, davalı Kurumun aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davalı Kurum vekilinin temyiz istemi yönünden;
    İlk Derece Mahkemesince dava tarihi gözetildiğinde karar başlığında Kurumun fer"i müdahil yerine davalı gösterilmesi mahallinde her zaman düzeltilebilecek maddi hata niteliğinde olduğu anlaşılmakla bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dava 24.08.2015 tarihinde açılmış olup, dava konusu davacının davalı iş yerinde 15/08/2005-15/11/2013 tarihleri arasında lojistik uzman yardımcısı olarak yaptığı hizmetlerine dayalı itibari hizmet süresinin tespiti talebine ilişkindir. 6552 Sayılı Kanunun 64. maddesi ile değişik 5521 Sayılı Kanunun 7. maddesi 4. fıkrasında “ Hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, dava Kuruma resen ihbar edilir. İhbar üzerine davaya davalı yanında ferî müdahil olarak katılan Kurum, yanında katıldığı taraf başvurmasa dâhi kanun yoluna başvurabilir. Kurum, yargılama sonucu verilecek kararı kesinleştikten sonra uygulamakla yükümlüdür.” şeklinde düzenleme mevcuttur. İş bu düzenlemeye göre davalı Kurum itibari hizmet tespiti davasında fer’i müdahil olarak davaya katılmaktadır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanuna göre feri müdahil, davanın tarafı olmayıp leh ve aleyhine hüküm kurulması da hukuken mümkün değildir. Kurumun yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumluluğu yoktur. Kurumun fer’i müdahil olduğu bir davada; davanın kabul edildiği gerekçesi ile Kurum aleyhine yargılama giderine ve vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 6100 sayılı HMK"nun 370/2. maddesi uyarınca hüküm bozulmamalı düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin 14.17.2011 tarih, 2017-1864 E, 2017-1197 karar sayılı esastan red kararının KALDIRILMASINA, İlk Derece Mahkemesi Kararının Hüküm fıkrasının 3. fıkrasındaki ""Yapılan yargılama gideri; tebligat ve posta masrafı 985,00 TL ile Bilirkişi gideri olan 700,00 olmak üzere toplam 1.685,00 TL"nin davalılar SGK ve ... San. Ve Tic. A.Ş."den müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, "" rakam ve sözcükleri ile 4. fıkrasındaki ""Davacı taraf kendisini avukat ile temsil ettirdiğinden A.A.Ü.T gereğince davacı lehine tayin ve takdir olunan 1.980,00 TL"lik avukatlık ücretinin davalılar SGK ve ... San. Ve Tic. A.Ş."den müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,"" rakam ve sözcüklerinin tamamen silinerek yerine; “ 3. Fıkra olarak ""Yapılan yargılama gideri; tebligat ve posta masrafı 985,00 TL ile Bilirkişi gideri olan 700,00 olmak üzere toplam 1.685,00 TL"nin davalı ... San. Ve Tic. A.Ş."den alınarak davacıya verilmesine, "" 4. Fıkra olarak ""Davacı taraf kendisini avukat ile temsil ettirdiğinden A.A.Ü.T gereğince davacı lehine tayin ve takdir olunan 1.980,00 TL"lik avukatlık ücretinin davalı ... San. Ve Tic. A.Ş."den alınarak davacıya verilmesine,"" rakam ve sözcüklerinin yazılmasına ve hükmün bu düzeltilmiş şekli ile ONANMASINA, dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğinin de Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 05.07.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi