Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9585
Karar No: 2019/7467
Karar Tarihi: 03.04.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/9585 Esas 2019/7467 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/9585 E.  ,  2019/7467 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının davalı şirkette 2010 yılında işe başladığını, diğer davalı nezdinde temizlik işçisi olarak çalıştığını, Haziran/2014"te davalıların yetkililerinin ağır hakaret, baskı ve kötü muamelelerine dayanamadığını ve tek taraflı fesih hakkını kullandığını, belirterek, kıdem tazminatı için 1.500-TL, fazla mesai alacağı için 1000-TL olmak üzere toplam 2500-TL"nin faiziyle birlikte davalılardan alınarak davacıya verilmesi talep edilmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı şirket vekili cevap dilekçelerinde özetle ; davacının çok sık rapor aldığını, bu raporlar sebebi ile asıl iş veren tarafından şirkete uyarı geldiğini, bu raporlara dayanak teşkil eden tıbbi belge ve tetkiklerin dosyaya sunulması için davacıya ihtarda bulunulduğunu,davacının bunun üzerine istifa ettiğini, davalı ... vekili ise husumetin kendilerine yöneltilemeyeceğini belirterek davanın reddini talep etmişlerdir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1- İşçinin iş sözleşmesini işverenin yetkililerinin kendisine hakaret içerikli söz veya davranışları sebebiyle feshedip feshetmediği taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 24 /II-b maddesinde, işverenin işçiye veya aile üyelerinden birine hakaret etmesi, sövme fiilini işlemesi, sarkıntılıkta bulunması, işçiye İş K. 24/II-b maddesi uyarınca haklı fesih imkanı verir.
    Şeref ve namusa dokunacak söz ve davranışlar fiilinin işveren veya işveren vekili tarafından gerçekleştirilmiş olması fark doğurmaz. Bu eylemlerin Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil etmesi de şart değildir.
    İşçinin ya da ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak söz, davranış eyleminin işverenin diğer bir işçisi tarafından gerçekleştirilmesi ise, kural olarak işçiye iş sözleşmesini haklı fesih imkanı vermez. Ancak şeref ve namusa dokunan söz ve davranışlardan haberdar olan işverenin, eylemin tekrarlanmaması yönünde gerekli önlemleri alması zorunluluğu da işçiyi gözetme borcunun bir gereğidir.
    Somut olayda; davacı, iş yerinde iş veren yetkililerinin hakaretlerine maruz kaldığını ve bu nedenle istifa etmek zorunda kaldığını iddia etmiş olup iş verene hitaben yazdığı istifa dilekçesinde ise 02.06.2014 tarihinden itibaren iş yerinden kendi rızası ile istifa ettiğini belirtmiş, ancak dilekçede her hangi bir istifa gerekçesi ileri sürmemiştir. Dosya kapsamında dinlenilen tanıklar ise davacının bir takım problemlerinin bulunduğunu, işe zaman zaman geç geldiğini ve çok sık rapor aldığını belirtmekle birlikte davalı yetkililerinin davacıya hakaret ettiğinden veya kötü muamelede bulunduğundan bahsetmemişlerdir. Tüm anlatılanlar ve dosya kapsamından davacının haklı fesih sebebi olarak belirttiği iş verenin yetkililerinin hakaret iddiasını usulüne uygun olarak ispatlayamadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının haklı fesih iddiasını ispatlayamaması sebebi ile kıdem tazminatı talebinin reddi gerekirken dosya kapsamına uygun olmayan gerekçe ile kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.04.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi