Abaküs Yazılım
22. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/231
Karar No: 2015/59
Karar Tarihi: 15.04.2015

Hırsızlık - Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/231 Esas 2015/59 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, hırsızlık suçu işlediği iddiasıyla yargılanan sanığın beyanlarının araştırılması amacıyla eksik inceleme ve araştırma yapılmadan mahkumiyet hükmü verildiği, ayrıca tek bir eylemden oluşan suç için farklı maddelerin uygulanması ve cezanın infazı süresince sanığın belirli haklardan yoksun bırakılması gerektiğinin gözetilmediği gerekçeleriyle verilen hükmü bozdu.
Yasalar:
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 43/1. maddesi: birden fazla zincirleme suç durumunda en ağır hüküm uygulanmalıdır.
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53/1. maddesi: hapis cezası alan kişinin, cezanın infazı tamamlanıncaya kadar kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yoksun bırakılması gerektiği, koşullu salıverilinceye kadar ise ceza infazının devam etmesi halinde yoksun bırakılmanın sürdürülmesi gerektiği.
22. Ceza Dairesi         2015/231 E.  ,  2015/59 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Sanığın kovuşturma aşamasında 08/04/2009 tarihli celsede vermiş olduğu savunmasında; sürücü belgesinin kaybolduğunu ve soruşturma aşamasındaki ifadeleri kendisinin vermediğini, ifadelerin altındaki imzaların kendisine ait olmadığını ve atılı suçla bir ilgisinin bulunmadığını belirtmesi dikkate alınarak, sanığın beyanlarının araştırılması amacı ile sanığın talimat yolu ile Cumhuriyet Başsavcılığında alınan ifadesi sırasında başka suçtan tutuklu olması sebebi ile cezaevinden getirtilerek beyanının alındığının görülmesi nedeni ile ilgili Cezaevi Müdürlüğüne yazı yazılarak ifadesi alınan kişinin fotoğraf ve parmak izi kayıtlarının temini ile gerekli karşılaştırmanın yapılması ve Kahta Trafik Büro Amirliğine yazı yazılarak sanığın ehliyete ilişkin beyan ettiği hususların sorulması, Sanık hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının 2005/55325 soruşturma evrakı ve dava açılmış ise ilgili dosyanın istenerek gelen cevap sonuçlarına göre sanığın hukuki durumunun değerlendirilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi,
    2-Sanığın müştekinin evine girerek evdeki bir miktar para ve kredi kartları ile müştekiye ait aracın anahtarını da alarak, aracı da götürmesine ilişkin eylemin bir bütün halinde tek hırsızlık suçunu oluşturduğu ancak tek eylem ile ilgili kanununun 142/1-b ve 142/2-d maddesini ihlal ettiği, 5237 sayılı TCK 43/1 maddesinin 3.cümlesindeki düzenleme gereğince en ağır hükmün uygulanması gerektiği gözetilmeyen, atılı hırsızlık suçunun birden fazla zincirleme suç kabul edilerek yerinde olmayan gerekçe ile temel cezadan TCK’nın 43/1.maddesi ile artırım yapılması,
    3- Kasten işlemiş olduğu suçtan, hapis cezasıyla mahkumiyetinin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1.maddesinin “a, b, c, d, e” bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezanın infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkum oldukları hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmalarına karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın hüküm mahkemesine gönderilmesine 15/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi