Abaküs Yazılım
22. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/366
Karar No: 2015/125
Karar Tarihi: 15.04.2015

Hırsızlık - Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/366 Esas 2015/125 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


22. Ceza Dairesi, Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını incelediği dosyada, sanıkların hırsızlık ve konut dokunulmazlığının ihlaline yönelik suçlamalarla mahkum edildiklerini belirtti. Konut dokunulmazlığının ihlali suçu ile hırsızlık suçunun ayrı ayrı uygulanması gerektiği ve sanıkların lehine yasa değerlendirmesi yapılması gerektiği vurgulandı. Ancak, yapılan yargılama giderlerinin müteselsilen tahsiline karar verilmesinin 5271 sayılı CMK'ya aykırı olduğu için karar bozuldu. Hüküm fıkrasında yargılama giderleri ile ilgili bölümde yer alan \"müteselsilen\" ibaresi çıkarılarak, yerine \"payları oranında\" ibaresinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun olan hükümler onandı. Kanun maddeleri olarak 5237 sayılı TCK'nın 116/1, 119/1-c maddeleri ve 5271 sayılı CMK'nın 326/2. ve 322. maddeleri geçmektedir.
22. Ceza Dairesi         2015/366 E.  ,  2015/125 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun, süresi ve kararların nitelikleri ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
    Olay tarihinde gündüz vakti mağdurun oturduğu binaya girerek mağdura ait evin sağlam ve muhkem olan kapısını sert bir cisimle zorlayan sanıkların eylemlerinin, sanıkların mağdurun oturduğu apartmanın boşluğuna girmeleri ile bu mağdura karşı konut dokunulmazlığının ihlali suçunun tamamlandığı da gözetilerek 5237 sayılı TCK"nın 116/1, 119/1-c maddelerine uyan konut dokunulmazlığının ihlali suçunu da oluşturması karşısında, konut dokunulmazlığının ihlali suçu ile de uygulama yapılmak suretiyle lehe yasa değerlendirmesi yapılması gerektiğinin gözetilmemiş ise de, yapılan uygulama sonucu 5237 sayılı TCK"ya göre kurulan hükmün sanıklar lehine olması ve karşı temyiz bulunmaması nedeniyle bozma nedeni yapılmamıştır.
    Sanıklara yükletilen hırsızlık eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemin sanıklar tarafından gerçekleştirildiğinin Yasaya uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı;
    Eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve Yasada öngörülen suç tipine uyduğu,
    Cezaların yasal bağlamda uygulandığı,
    Anlaşılmış ve ileri sürülen başkaca temyiz nedenleri yerinde görülmediği gibi hükmü etkileyecek oranda hukuka aykırılığa da rastlanmamıştır.
    Ancak,
    Yapılan yargılama giderlerinin, sanıklardan payları oranında alınmasına karar verilmesi gerekirken müteselsilen tahsiline karar verilmesi suretiyle 5271 sayılı CMK"nın 326/2. maddesine aykırı davranılması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar Ürkiye Gezer ve ... müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükümlerin 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, ancak bu aykırılığın aynı Kanunun 322. maddesi gereğince düzeltilmesi mümkün bulunduğundan; hüküm fıkrasında yargılama giderleri ile ilgili bölümde yer alan ""müteselsilen"" ibaresi çıkarılıp, yerine "payları oranında" ibaresinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun olan hükümlerin DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 15/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi