Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/636
Karar No: 2019/3349

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2018/636 Esas 2019/3349 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İki taraf arasındaki boşanma davasında, bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi tarafından verilen kararda, davacı-karşı davalı kadın tarafından kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri ve nafakaların miktarları yönünden; davalı-karşı davacı erkek tarafından katılma yoluyla kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri ve nafakaların miktarları yönünden temyiz edildi. İlk derece mahkemesi davacı-k.davalı erkeği ağır kusurlu kabul etti ve tarafların boşanmalarına, ortak çocuğun velayetinin davacı-k.davalı anneye verilmesine, babayla kişisel ilişki kurulmasına, davacı-k.davalı kadın lehine aylık 500,00 TL yoksulluk nafakasına, ortak çocuk lehine 300,00 TL iştirak nafakasına, davacı-k.davalı kadın lehine 20.000,00 TL maddi, 20.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davacı-k.davalı kadının kiraya ilişkin usulünce açılmış ve harcı yatırılmış bir davası olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, davalı-k.davacı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verdi.
Bölge adliye mahkemesi yaptığı incelemeler sonucunda gerekçeye yönelik istinaf başvurus
2. Hukuk Dairesi         2018/636 E.  ,  2019/3349 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
    DAVACI-DAVALI :...
    DAVALI-DAVACI :...
    DAVA TÜRÜ :Karşılıklı Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı kadın tarafından kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri ve nafakaların miktarları yönünden; davalı-karşı davacı erkek tarafından katılma yoluyla kusur belirlemesi, reddedilen tazminat talepleri ve nafakaların miktarları yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2- İlk derece mahkemesince; davacı-k.davalı erkek ağır kusurlu kabul edilerek, her iki boşanma davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına, ortak çocuğun velayetinin davacı-k.davalı anneye verilmesine, babayla kişisel ilişki kurulmasına, davacı-k.davalı kadın lehine aylık 500,00 TL yoksulluk nafakasına, ortak çocuk lehine 300,00 TL iştirak nafakasına, davacı-k.davalı kadın lehine 20.000,00 TL maddi, 20.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davacı-k.davalı kadının kiraya ilişkin usulünce açılmış ve harcı yatırılmış bir davası olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına, davalı-k.davacı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmiş, ilk derece mahkemesince verilen hüküm davacı-k.davalı kadın tarafından nafakalar ve tazminatların miktarları, davalı-k.davacı erkek tarafından katılma yoluylu kadının kabul edilen davası ve ferileri, kusur belirlemesi, velayet, reddedilen tazminat taleplerine yönelik olarak istinaf edilmiştir.
    İstinaf incelemesini yapan Bölge Adliye Mahkemesince dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda davalı-k.davacı erkeğin gerekçeye yönelik istinaf başvurusunun kabulü ile gerekçenin düzeltilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Ne var ki, Bölge Adliye Mahkemesince tarafların sair istinaf başvurularının esastan reddine karar verildiği halde reddedilen istinaf talepleri hakkında ret kararı ile yetinilecek yerde "boşanma, velayet ve kişisel ilişki, yoksulluk ve iştirak nafakası, davalı-k.davacı erkeğin reddedilen maddi ve manevi tazminat talebi, davacı-k.davalı kadının kiraya ilişkin talebi yönünden verilen karar verilmesin yer olmadığı kararı ile ilk derece mahkemesi aşamasında yapılan yargılama giderleri ve vekalet ücreti" hakkında yeniden hüküm kurulması doğru değil ise de bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hükmün bu yönden düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir (HMK m. 370/2).

    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple bölge adliye mahkemesinin gerekçeli kararının hüküm fıkrasından 2/a, 2/ab, 2/c, 2/d, 2/e, 2/g, 2/h, 2/ı, 2/i, 2/j, 2/k,2/l, 2/j,2/k bentlerinin çıkarılmasına, hükmün bu bölümlerinin düzeltilerek, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oyçokluğuyla karar verildi.25.03.2019 (Pzt. )
    KARŞI OY YAZISI

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 353/1-b-2 maddesinde; davanın esasıyla ilgili olarak, yargılamada eksiklik bulunmamakla beraber, kanunun olaya uygulanmasında hata edilip de yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı taktirde veya kararın gerekçesinde hata edilmiş ise düzeltilerek yeniden esas hakkında, duruşma yapılmadan karar verileceği,
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 353/1-b-3 maddesinde; davanın esasıyla ilgili olarak, yargılamada bulunan eksiklikler duruşma yapılmaksızın tamamlanacak nitelikte ise bunların tamamlanmasından sonra yeniden esas hakkında duruşma yapılmadan karar verileceği düzenlenmiştir.
    Bu itibarla somut olayda Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 353/1-b-2. maddesine uygun karar verildiğinden sayın çoğunluğun düzeltilerek onama görüşüne katılmıyorum.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi