Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/25382
Karar No: 2016/21471
Karar Tarihi: 20.12.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/25382 Esas 2016/21471 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işverenin davacı işçinin sözleşmesini nedensiz ve kötü niyetli olarak feshettiği, fazla mesai yaptığı, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı iddiası ile açılan dava kısmen kabul edilmiştir. Ancak, taraflar arasında fazla mesai ücreti, milli bayram ve genel tatil ücreti konusunda ihtilaf bulunmaktadır. Bilirkişi raporunda davacının haftalık 17 saat fazla mesai yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmış, ancak dava dilekçesinde davacının talebinin hesaplama miktarını aştığı ve dini bayramlarda çalışmadığı iddia edilerek kararın bu nedenle bozulması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, dava dilekçesinde alacakların net ya da brüt olarak talep edildiğine dair açık bir beyan olmadığından, brüt miktarların hüküm altına alınması gerektiği vurgulanmıştır. Bu sebeplerle, kararın tarafların temyiz itirazları doğrultusunda bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu madde 485, madde 6331.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2016/25382 E.  ,  2016/21471 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasındaki dava sonucunda verilen hükmün süresi içinde taraflarca temyiz edilip, incelemenin Yargıtayca duruşmalı olarak yapılması davacı ... vekili tarafından istenilmekle, duruşma için tebliğ edilen 20.12.2016 Salı günü belirlenen saatte davacı ... vekili Av.... geldi. Temyiz eden davalı taraftan gelen olmadı. Gelenin huzuru ile duruşmaya başlandı. Duruşmada hazır bulunan tarafın sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyadaki belgeler incelendi. Gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde çalışırken iş sözleşmesinin nedensiz ve kötü niyetli olarak feshedildiğini, fazla mesai yaptığını, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia ederek fazla mesai, milli bayram ve genel tatil ücretleri ile kötü niyet tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının satış şefi, sonrasında Karadeniz Bölgesi müşteri yöneticisi olarak çalıştığını, ara dinlenmeler çıkarıldığında haftalık 45 saatten fazla çalışması olmadığını, ayrıca hedef primi aldığını, iş güvencesi kapsamında kaldığından kötü niyet tazminatı talep edemeyeceğini beyanla davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davacının fazla mesai yapıp milli bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı, ödenen hedef primlerinin mahsubu gerektiği, iş güvencesi kapsamında kalması nedeni ile kötü niyet tazminatı talep edemeyeceği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Fazla mesai, milli bayram ve genel tatil çalışma ücretleri konusunda taraflar arasında ihtilaf bulunmaktadır.
    Davacı vekili davacının fazla mesai yaptığını iddia etmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının hafta içi 2 gün 08.00-20.30 saatleri arasında, 3 gün 08.00-21.00 saatleri arasında cumartesi günleri ise 09.00-13.00 saatleri arasında çalıştığı kabul edilerek haftalık 17 saat üzerinden fazla mesai ücreti hesap edilmiş ise de, dava dilekçesinde davacının hafta içi 08.00-18.30 saatleri arasında, cumartesi günleri 09.00-13.00 saatleri arasında ; ayda 8 gün 21.00’a kadar, haftada 2 gün ise 07.00-22.00 saatleri arasında çalıştığı iddia edilmiş olup bu hali ile mesai saatleri açısından davacının talebini aşar şekilde hesaplama yapıldığı açık olup kararın bu neden bozulması gerekmiştir.
    Öte yandan davacı vekili, davacının dini bayramlarda çalışmadığını beyan ve kabul ettiği halde, dini bayramlarda birer gün çalıştığı kabul edilerek milli bayram ve genel tatil ücretinin hesap edilmesi doğru olmamıştır.
    3- Dava dilekçesinde alacakların net ya da brüt olarak talep edildiğine dair açık bir beyan bulunmamaktadır. Hal böyle olunca açıkça alacakların net miktarlar üzerinden hüküm altına alınmasına dair bir talep olmadığından, brüt miktarların hüküm altına alınması gerekirken, net olarak hesaplanan fazla mesai ücretinden bordrolardaki brüt hedef primlerinin mahsubu ile bakiye fazla mesai ücretinin hüküm altına alınması yerinde olmamıştır. Takdiri indirimle brüt olarak belirlenen fazla mesai ücretinden şimdiki gibi tespiti yapılan hedef primleri mahsup edilerek bakiye brüt fazla mesai ücreti belirlenerek davalıdan tahsiline karar verilmelidir.
    O halde tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, Yargıtay duruşmasında kendisini vekille temsil ettiren davacı taraf yararına takdir olunan 1.350,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, verilmesine, 20.12.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi