Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2493
Karar No: 2017/3505
Karar Tarihi: 13.03.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/2493 Esas 2017/3505 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, murisleri Mustafa Akdağ'ın ortaklığın giderilmesi davasına konu olan ada parselde kayıtlı binayı tek katlı olarak satın aldığını ve daha sonra beş katlı bina yaptığını, arsanın şuyulandırıldığını ve diğer küçük hissedarlarla aynı parsel üzerinde paydaş olduklarını belirterek, binanın yapıldığının tespitini istemişlerdir. Davalılar ise, binanın yapıldığı iddia edilen tarihte davacıların ve murislerinin pay maliki olmadığını ve kaçak bina olduğunu öne sürerek davanın reddini talep etmişlerdir. Mahkeme, tapu kaydında binanın davacılara ya da murise ait olduğuna ait bir kayıt bulunmaması, yapının kaçak yapısı olup ruhsatlı olmaması, davacı tarafın delil göstermemesi ve kaçak binaların yasallaştırılamayacağı gerekçeleriyle davanın reddine karar vermiştir.
Ancak, dava muhdesatın tespiti talebine ilişkindir ve mahkemenin bu gerekçesine katılma imkanı bulunmamaktadır. Davacıların, talep etmeleri halinde davalılar aleyhine sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde dava açabilecekleri gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yaz
8. Hukuk Dairesi         2015/2493 E.  ,  2017/3505 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Muhdesatın Tespiti

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı vekili, vekil edenlerinin murisi Mustafa Akdağ"ın, ortaklığın giderilmesi davasına konu... ada...parselde kayıtlı binayı tek katlı olarak satın aldığını ve 1987 yılından 1989 yılına kadar beş katlı bina yaptığını, 1991 yılında arsanın şuyulandırıldığını ve diğer küçük hissedarların, davacı ... ile aynı parsel üzerinde paydaş olduğunu açıklayarak, ... parseldeki binanın vekil edenleri ve vekil edenlerinin murisi tarafından yapıldığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Davalılardan ..., ... ve ... vekili, davacı ..."nin dava konusu taşınmazda 1992 yılında pay satın aldığını, davacıların murisinin tapuda pay sahibi olarak görünmediğini, binanın yapıldığı iddia edilen 1989 yılında ne davacıların ne de murislerinin pay maliki olmadığını belirtrek davanın reddini talep etmiş, davalı ..., ön inceleme duruşmasında, gelişmelerden haberi olmadığını bildirmiş, diğer davalılar davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, tapu kaydında binanın münhasıran davacılara ya da murise ait olduğuna ait bir kayıt bulunmadığı, yapının kaçak yapı olup ruhsatlı olmadığı, davacı tarafın tanık vesaire herhangi bir delil göstermediği, esasen kaçak binaların yasallaştırılıyormuşçasına işleme tabi tutulmasının mümkün olmadığı” gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmesi üzerine, hüküm, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Dava, muhdesatın tespiti talebine ilişkindir.
    Her ne kadar mahkemece, az yukarıda açıklanan gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş ise de, mahkemenin bu gerekçesine katılma imkanı bulunmamaktadır.
    Şöyle ki; Davacıların dava dilekçesindeki anlatımları, muhdesatın muris Mustafa tarafından meydana getirildiğine yöneliktir. Gerek dava tarihi itibariyle gerekse de evveliyatında muris Mustafa dava konusu taşınmazda pay maliki görünmemektedir. Ortaklığın giderilmesi hukuki yararına dayanan muhdesatın tespiti davalarını, tapuda pay maliki olan kişilerin açabileceği konusunda duraksama bulunmamaktadır.
    Hal böyle olunca, davacıların, talep etmeleri halinde, davalılar aleyhine sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde dava açabilecekleri gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle ret kararı verilmesi doğru değil ise de, bu husus yeniden yargılama yapmayı gerektirmediğinden ve hükmün redde ilişkin bölümü sonucu itibari ile doğru görüldüğünden, HUMK"nun 438/7 maddesi uyarınca, hükmün gerekçesinin açıklanan şekilde değiştirilerek kararın düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Davacılar vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün gerekçesinin düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, taraflarca HUMK"nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme talebinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 13.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi