Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/600
Karar No: 2020/1117
Karar Tarihi: 19.02.2020

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/600 Esas 2020/1117 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı şirket, borçlarını iyileştirme projesi ile erteleme talebiyle asliye hukuk mahkemesine başvurmuştur. Mahkeme, başvuruyu kabul ederek iflasın 1 yıl süreyle ertelenmesine karar vermiştir. Davacı tarafın 1 yıl sonra iflasın ertelenmesi süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin talebi üzerine mahkeme, sunulan kayyım raporu doğrultusunda uzatma talebini kabul etmiştir. Müdahillerden birinin temyiz istemi daha sonra feragat etmesine rağmen diğer müdahilin tüm temyiz itirazları reddedilmiştir. Mahkeme kararında, iflas erteleme süresinin uzatılması kararlarının her birinin ayrı bir dava niteliği taşıdığı ve müdahillere uzatma talebi tebliğ edilmeden önce mali durum, borca batıklığı ve iyileştirme imkanının incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak tedbir olarak, iflas erteleme kurumundan yararlanan davacı şirketin 5 yıllık süre sonunda borca batıklığının devam etmesi halinde iflasına karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, mülga İİK'nın 179/b-7 maddesi uyarınca, derdest davalarda her zaman karar verilebileceği vurgulanmıştır.
Kanun Maddeleri: Mülga İİK'nın 179/b-7. maddesi.
23. Hukuk Dairesi         2017/600 E.  ,  2020/1117 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki iflas ertelemesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik verilen hükmün süresi içinde müdahiller Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve... ... Finansman A.Ş. Vekillerince ek karar yönünden temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, borca batık durumda olan müvekkili şirketin dilekçe ekinde sunulan iyileştirme projesi ile erteleme süresi içinde borca batıklıktan kurtulacağını ileri sürerek, şirketin iflasının 1 yıl süreyle ertelenmesini talep ve dava etmiş, mahkemece davacı talebi kabul edilerek iflasın 1 yıl süre ile ertelenmesine karar verilmiş, 1 yıllık sürenin sonunda davacı vekili, erteleme koşullarının devam ettiğini ve iflasın ertelenmesi süresinin 1 yıl daha uzatılmasında alacaklıların menfaatlerinin bulunduğunu ileri sürerek, davacı şirket hakkında iflasın ertelenmesi süresinin uzatılmasına karar verilmesini talep etmiştir
    Mahkemece, 21.04.2016 tarihli ek karar ile, sunulan kayyım raporu doğrultusunda davacının erteleme süresinin 1 yıl uzatılması talebinin kabulüne karar verilmiştir.
    Ek kararı, müdahiller Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.ve... ... Finansman A.Ş. vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Müdahil... ... Finansman A.Ş. vekili, kararı süresi içerisinde temyiz etmiş ise de, daha sonra UYAP üzerinden e-imzalı olarak gönderilen dilekçe ile temyiz isteminden feragat etmiş olup, feragate yetkili olduğu vekâletnamesinden anlaşılmaktadır.
    Bu itibarla, müdahil... ... Finansman A.Ş. vekilinin temyiz isteminin feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-İflas erteleme süresinin uzatılması kararları her ne kadar birbirini takip eden sürelerle aynı dosya üzerinden verilen kararlar gibi görünse de her iflas erteleme süresinin uzatılması müstakil bir dava mahiyetindedir. Bu nedenle mahkemeden uzatma talebinde bulunulduğunda, mahkemece, müdahillere uzatma talebi tebliğ edilmeli, önceki iflas erteleme kararı uyarınca atanan kayyımın raporları denetlenerek, şirketin mali durumu, borca batıklığı ve iyileştirme imkânının olup olmadığı, bilirkişi raporu alınarak belirlenmelidir.
    Mahkemece müdahillere tebliğ yapılmadan ve yukarıda belirlenen şekilde bilirkişi raporu alınmadan, sadece kayyım raporları ile iflas erteleme süresinin uzatılmasına karar verilmesi hatalı olmuş ise de; tedbirle birlikte iflas erteleme kurumundan yararlandığı anlaşılan davacı şirketin 5 yıllık süre sonunda borca batıklığının devam etmesi halinde iflasına, borca batıklıktan çıkması halinde ise davanın reddine, derdest davalarda uygulanmasına devam edilen mülga İİK"nın 179/b-7 maddesi uyarınca, mahkemece her zaman karar verilebilecek olmasına göre, bahsi geçen hususlar bozma nedeni yapılmamış, kararın onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, müdahil... ... Finansman A.Ş. vekilinin temyiz isteminin vaki feragat nedeniyle REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, müdahil Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden müdahil Yapı Kredi Bankası A.Ş."den alınmasına, temyiz peşin harcının talep halinde müdahil... ... Finansman A.Ş"ye iadesine, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19.02.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi