Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/9869
Karar No: 2017/4030

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/9869 Esas 2017/4030 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, bir alacaklı vekilinin borçlu bir şirkete ait fabrikadaki makinelerin üçüncü bir kişiye ait olduğu iddiasının reddi talebi üzerine görülmüştür. Davalı 3. kişi vekili, fabrikanın finansal kiralama şirketinden kiralandığını ve makinelerin borçludan satın alındığını ancak takip konusu alacağın muvazaalı olduğunu, makinelerin de fabrikanın ayrılmaz parçaları olduğunu savunmuştur. Mahkeme, eklenti niteliğinde olan makinaların üçüncü kişinin istihkak iddiasının kaldırılmasına ancak bütünleyici parça niteliğinde olan makinalardaki istihkak iddiasının reddine karar vermiştir. Davacı alacaklı vekilinin temyizi sonucu bozma kararı verilmiş, hükmün esasına ilişkin kısmının onanması kararlaştırılmıştır.
Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 684. maddesi, İcra ve İflas Kanunu'nun 99. ve 366/3. maddeleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi.
8. Hukuk Dairesi         2017/9869 E.  ,  2017/4030 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Davacı alacaklı vekili, borçlu şirkete ait fabrikada 11.05.2010 tarihinde yapılan haciz sırasında hacze konu makinelerin 3. kişiye ait olduğunun iddia edildiğini, İİK"nun 99. maddesine dayalı olarak 3. kişinin istihkak iddiasının reddini istemiştir.
    Davalı 3. kişi vekili, fabrikanın bulunduğu taşınmazın 28.08.2008 tarihinde ..... tarafından satın alındığını, müvekkilinin fabrikayı finansal kiralama şirketinden kiraladığını, içindeki makinelerin 22.03.2010 tarihinde borçludan satın alındığını, ancak takip konusu alacak, muvazaalı olup amacın 3. kişiye zarar vermek olduğunu, ayrıca makinelerin fabrikanın ayrılmaz parçaları olarak haczinin mümkün olmadığını belirterek, haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Davalı borçlu şirket yetkilisi,sahibi oldukları fabrikanın bulunduğu taşınmazın 3. kişi tarafından finansal kiralama şirketi aracılığı ile satın alınıp bedelinin ödendiğini, ancak makineler ile ilgili sözleşmenin yapılmadığını, alacaklının takibi üzerine, 22.03.2010 tarihli menkul satış sözleşmesi hazırlandığını, ancak bedelin ödenmediğini belirtmiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; TMK"nun 684. maddesine göre bir şeye malik olan kimsenin o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olacağı, bütünleyici parçanın birleştiği malın, maliki olan kimsenin, mülkiyetine gireceği ve bağlı bulunduğu taşınmazdan ayrı olarak haczedilmesinin olanaksız olduğu gerekçesiyle, eklenti niteliğinde olan makinalarla ilgili 3. kişi Kalemler Nakliyat ,,,,nin istihkak iddiasının kaldırılmasına, bütünleyici parça niteliğinde olan makinalardaki istihkak iddiasının kaldırılması talebinin reddine karar verilmiş, hükmün davacı alacaklı vekili ve davalı 3. kişi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemiz"in 25/02/2016 tarih 2015/7614 Esas 2016/3320 Karar sayılı bozma ilamı ile karar tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile asıl alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerektiğinden bahisle bozulmuş, davanın esasına ilişkin hükmün onanmasına karar verilmiştir. Mahkemece yapılan yargılama sonunda hacizli malların değeri ile alacak miktarından az olan takip miktarı dikkate alınarak karar verilmiş, bu hüküm davacı alacaklı vekilince vekalet ücreti yönünden temyiz edilmiştir.
    Dava, alacaklının İİK’nun 99. maddesine dayalı 3. kişinin istihkak iddiasının reddi talebine ilişkindir.
    Davanın esasına yönelik karar verildiğine göre; karar tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile asıl alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekir. Somut olayda, takip konusu alacak miktarı, hacze konu mahcuzların değerinden düşüktür. Bu sebeple, yargılama gideri, vekalet ücreti ile karar ve ilam harcı hesaplanırken, alacak miktarının dikkate alınması gerekir. Bundan ayrı, Mahkemece, davacıların talebinin kısmen kabul kısmen reddine karar verildiğine göre, tarafların yargılama gideri vekalet ücretinden kabul ve ret oranlarına göre sorumlu tutulması, ayrıca davanın kısmen kabulüne karar verildiğinden kabul edilen miktar üzerinden hesaplanan karar ve ilam harcının tamamının davalıdan tahsiline karar verilmesi gerekir. Bu ilke Mahkemece belirtilmesine rağmen, alacak miktarı üzerinden hesaplama yapılmadığı gibi, Mahkemenin kabul ve ret oranı hesaplamasında temel aldığı husus anlaşılmamış, takip miktarı olan 601,149 TL üzerinden hesaplanması gerekirken temyiz eden davacı taraf için eksik vekalet ücretine ve reddedilen miktar üzerinden yazılı şekilde harç alınmasına hükmedilmesi hatalı olmuştur.
    Ne var ki yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden 6100 sayılı HMK’nun ek Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK’nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulüne ve kararın hüküm fıkrasının 2. bendindeki "..Alınması gereken 41.064,56 TL harçtan peşin alınan 8.927,10 TL harcın mahsubu ile kalan 32.137,46 TL harcın, 4.706,00 TL"lik kısmının davalı ....alınarak hazineye irad kaydına, 36.3583,56 TL"lik kısmın davacıdan alınarak irad kaydına,..." ifadesinin yerine "Kabul oranına göre, takip miktarı üzerinden hesaplanan 4684,58 TL karar ve ilam harcının, peşin alınan 8.902,10 TL"dan mahsubu ile fazla alınan 4242,50 TL harcın talep halinde davacıya iadesine, 4659,6 TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine" ibaresinin yazılmasına, yine hüküm fıkrasının 7. bendindeki “Karar tarihinde yürürlükte olan ... ne göre 4.354,34 TL vekalet ücretinin davalı ..... "den alınarak davacıya verilmesine,"" yerine, kabul oranına göre takip miktarı üzerinden karar tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 6.122,80 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacı alacaklı verilmesine” ibaresinin yazılmasına, hükmün düzeltilen bu şekli ile ONANMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 21.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi