Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/78
Karar No: 2017/4128
Karar Tarihi: 23.03.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/78 Esas 2017/4128 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, kısıtlı bir kişinin eski vasisi tarafından bankadan çekilen ve iade edilmeyen 55.603,95 Euro'nun yasal faiziyle birlikte tahsili için açılmıştır. Mahkeme, davanın kabulü ile söz konusu miktarın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsil edilmesine karar vermiştir. Ancak kararın düzeltilmesi gereken noktaları vardır. İlk olarak, dava tarafları, mirasçılık sıfatına sahip oldukları için alacaklı ve borçlu sıfatları birleşmiştir ve borç, miras paylaşımından önce ödenmesi gereken tereke borcudur. Bu nedenle, davacı dahil bütün mirasçıların miras payları oranında borçtan sorumlu oldukları gözetilmeden hüküm altına alınmıştır. İkinci olarak, yabancı para (Euro) üzerinden hesap edilen miktarın yasal faizi ile tahsil edilmesi yerine, Devlet bankalarının Euro üzerinden açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranıyla faize hükmedilmesi gerekmektedir. Son olarak, vekil olarak atanan vasinin salt avukat olması nedeniyle vekalet ücreti talep edilemeyecektir. Karardaki kanun maddeleri ise şöyle; Türk Medeni Kanunu'nun 499, 511, 578, 599/2, 605, 641. maddeleri ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 428 ve 440/I maddeleridir.
8. Hukuk Dairesi         2017/78 E.  ,  2017/4128 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı ... ve ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR
    Kısıtlı ..."ın vasisi tarafından açılan davada; eski vasi .....kısıtlının 55.603,95 Euro dövizini bankadan çekerek kullandığı ve iade etmeyerek sebepsiz zenginleştiği iddiası ile belirtilen paranın bankadan çekildiği tarih itibari ile yasal faiziyle tahsili istenmiştir.
    Davalı...davanın reddini savunmuş, ...."ın ölümü üzerine mirasçıları davaya dahil edilerek yargılama devam edilmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile 55.603,95 Euronun dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesi üzerine; hüküm, dahili davalılar ...ekili tarafından edilmiştir.
    Dava, kısıtlıya ait paranın eski vasi...tarafından bankadan çekilerek harcanmasından kaynaklanan sebepsiz zenginleşmeye dayalı alacak istemine ilişkindir.
    1-Somut olay dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler doğrultusunda değerlendirildiğinden; eski vasi..."ın babası olup,...09.09.2010 tarihinde ölmesi üzerine mirasçı olarak kısıtlı oğlu....e kızları...mirasçı olarak kalmışlardır. Dava sonunda hüküm altına alınacak alacak, ... terekesine ait borç olup, mirasçıların miras paylaşımından önce ödenmesi gerektiği kabul edilmektedir. Terekeye ait borç ödendikten sonra kalan miktar, mirasçılar arasında miras payları oranında paylaşılır. Tereke borçlarından bu sıfatını kaybetmemiş tüm mirasçılar, kişisel olarak (4721 s.lı TMK 599/2 m) ve müteselsilen (TMK 641 m) sorumludurlar. Davacı da dahil davanın tarafları, ortak mirasbırakan ....n mirasçısıdırlar ve tereke borçlarından yukarıda açıklanan kanuni düzenlemeler çerçevesinde hepsi de sorumludurlar. Başka bir anlatımla, mirasçılık sıfatına sahip olduğundan (TMK"nun 499), alacaklı ve borçlu sıfatı davacı ..."de birleşmiştir. Taraflarca, mirasçılardan her hangi birinin mirasçılık sıfatını yitirdiği (4721 s.lı TMK 511 vd, 578 vd, 605 vd m.leri) iddia edilip kanıtlanmamıştır.

    Tüm bu açıklamalar nedeniyle, davacı mirasçı Hüseyin vekilinin sebepsiz zenginleşme nedeniyle talep ettiği ve terekeye ait borç sayılan alacak miktarından, davanın mirasçılar arasında görülmesi nedeniyle, davacıda dahil bütün mirasçılar miras payları oranında sorumludurlar. Buna göre, hüküm altına alınan tereke borcundan davacının da miras payı oranında sorumlu olduğunun gözetilmesine karar verilmesi gerekirken, bu husus göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi,
    2-Yabancı para (Euro) üzerinden hesap edilen miktarın yasal faizi ile tahsili hüküm altına alınmıştır. Ancak, 3095 sayılı yasanın 4/a maddesinde, sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, yabancı para borcunun faizinde, Devlet bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranının uygulanacağı düzenlendiğinden, mahkemece, hükmedilen miktara yasal faiz oranını geçmemek üzere Devlet Bankalarının Euro üzerinden açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranıyla faize hükmedilmesi gerekirken buna aykırı olacak şekilde yasal faize hükmedilmesi,
    3-Dava, kısıtlı ... adına kendisine vasi olarak atanan ... tarafından açılmıştır. Vasi ile kısıtlı arasında vekalet sözleşmesine dayalı bir temsil ilişki değil, vesayet makamının vasi atanmasına dayanan yasal temsilci ilişkisi mevcut olup, vasinin salt avukat olması vekalet ücreti tayini gerektirmediği dikkate alınmadan davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesi, doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Bir kısım davalılar .... vekillerinin temyiz itirazları yukarıda açıklanan gerekçelerle yerinde olduğundan kabulüyle, yerel mahkeme hükmünün, 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanacak olan 1086 sayılı HUMK"nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK"nun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 23.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi