Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/7874
Karar No: 2012/11423
Karar Tarihi: 25.12.2012

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2012/7874 Esas 2012/11423 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı taraf, genel kadastro sonucu oluşan tapu kaydının iptali ve tescili istemiyle tapu kaydına dayanarak dava açmıştır. Mahkeme, davacının isteğini kabul etmiş ve çekişmeli parselin tapu kaydının iptali ile davacı vakfın adına tescil edilmesine karar vermiştir. Ancak, yerel mahkeme kararı davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dava, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 12/3. maddesi doğrultusunda hak düşürücü süre geçtikten sonra açılmıştır. Bu nedenle, Yargıtay Kararında, hak düşürücü sürenin geçtiği kabul edilerek, mahkeme kararının bozulmasına ve davacıdan alınan vekalet ücretinin davalı Hazineye verilmesine karar verilmiştir. Kararda, Kadastro Kanunu'nun 12/3. maddesi ve 1. ek maddesinin ikinci fıkrası vurgulanmıştır. Bu düzenlemeler, kadastro sonucu oluşan tapu kaydına itirazın ve dava açmanın verilen süre içinde yapılması gerektiğini belirtmektedir.
16. Hukuk Dairesi         2012/7874 E.  ,  2012/11423 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL


    Davacı tarafça genel kadastro ile oluşan tapu kaydının iptali ve tescil istemi ile tapu kaydına dayanılarak açılan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca duruşmalı olarak incelenmesi istenilmekle; duruşma için belli edilen gün ve saatte temyiz eden Hazine vekili Avukat ...ile aleyhine temyiz istenilen davacı ... vekili Av. ... geldiler. Gelenlerin yüzlerine karşı duruşmaya başlandı. Tarafların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmanın bittiği bildirildi. Süresi içinde inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    2613 sayılı Yasa uyarınca yapılan kadastro sonucunda 24 ada 1 parsel sayılı 303 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, aynı ada 2 parsel sayılı taşınmaza uygulanan tapu kaydının kapsamında kaldığı belirtilerek Hazine adına tespit ve 15.03.1988 tarihinde tescil edilmiştir. Davacı ... vekili 07.09.2010 tarihli dava dilekçesi ile tapu kaydına dayanarak dava açmışıtr. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne ve çekişmeli parselin tapu kaydının iptali ile davacı vakıf adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı cemaat vakfı tarafından, genel kadastro öncesi tapu kaydına dayanılarak, dava konusu parsel hakkında kadastroca davalı Hazine adına oluşan tapu kaydının iptali ile davacı vakıf adına tescili isteminde bulunulmuştur. 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 12/3. maddesine göre; "bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz." Yasada öngörülen bu süre, hak düşürücü süre niteliğinde olup yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilmesi zorunludur. Davacı vakfın dayanağı tapu kaydında 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 1. Ek maddesinin ikinci fıkrasına göre hak düşürücü sürenin istisnasını oluşturan icareteyn veya mukataalı olduğuna dair vakıf şerhi bulunmadığından, taşınmazın kadastro tespitinin kesinleştiği tarih ile 07.09.2010 dava tarihi arasında hak düşürücü sürenin geçmiş olduğu kuşkusuzdur. Hal böyle olunca, mahkemece, hak düşürücü süre geçtikten sonra açılmış olan davanın reddine karar vermek gerekirken, yargılamaya devamla esasa ilişkin hüküm kurulması isabetsiz olup, davalı Hazine vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, Yargıtay duruşması için belirlenen 900.00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak duruşmada kendisini vekil ile temsil ettiren davalı Hazineye verilmesine, 25.12.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi