Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/17844
Karar No: 2015/23005
Karar Tarihi: 02.07.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/17844 Esas 2015/23005 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/17844 E.  ,  2015/23005 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.

    Hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; işin mahiyeti itibarıyla duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin, işverence haklı veya geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini ileri sürerek, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak, davalı şirket tarafından gönderilen Bilgisayar Sistemleri Kullanım Yönetmeliği ve şirket iradi kurul kararı gereğince, davacının mesleğini icra ederken kullandığı bilgisayardaki verilere başka şirket personelinin müdahale imkanının olmadığı, şifrelerin ve kullanıcı adı bilgilerinin üçüncü şahıslarla paylaşılmasının yasak olduğu ve dinlenen tanık beyanları dikkate alınarak iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, kanuni süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, kanuni dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve devamı maddeleridir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    Somut olayda, davacının davalıya ait işyerinde 01.06.2005-20.02.2013 tarihleri arasında takip elemanı olarak çalıştığı, iş sözleşmesinin,20.02.2013 tarihli yazılı fesih bildirimi ile “..davacının görev amacıyla kendisine tahsis edilen bilgisayarda kayıtlı olan verileri silmeye çalıştığı, verilerin silinmesi suretiyle işvereni zarara uğratmayı amaçladığı, bu eyleminin işverenin güven duygusunu zedelediği ve iş ilişkisinin devamını imkansız kıldığı gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanunu"nun 17. ve 18. maddeleri uyarınca geçerli nedenle feshedildiği,” anlaşılmaktadır.
    Bozmadan sonra dinlenilen davalı tanığı ..., davacının yönetimce çağrıldığını, işten çıkarılacağının söylendiğini, davacının bunun üzerine bilgisayarındaki bir kısım verileri sildiğinin tesbit edildiğini beyan etmiştir. Davalı tanığı ..." da, bilgisayardan veri silme olayından önce davacıya anlaşmalı olarak işten ayrılabileceğini söylediğini, davacınında düşüneceğini söylediğini beyan etmiştir. Davacı 15.02.2013 olay günü işyerine raporlu olduğu süre içinde işverence işyerine çağrılmış, işyerine geldiğinde giriş kartının iptal edilmesi üzerine güvenlik görevlisinin işverene haber vermesi yoluyla girebilmiştir. Fesihten önce yaptığı iş yetersizliği gerekçe gösterilerek değiştirilmiş, davacı bu sebeple rapor ve izin kullanmıştır. İş sözleşmesinin feshi ve feshe gerekçe gösterilen bilgisayardan veri silme olayıda bu süreçte meydana gelmiştir. Özellikle davalı tanığı ..."un beyanına göre, feshin veri silme eyleminden önce işverence sözlü olarak yapıldığı görülmektedir. Buna göre, iş sözleşmesinin feshinden sonra davacının veri silme eylemi fesih sebebi olarak kabul edilemez. Hal böyle olunca, iş sözleşmesinin geçerli sebeple yapıldığı işverence ıspatlanamadığından, davanın kabulü yerine reddine dair yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    1-İşverence yapılan feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine,
    2-Davacının kanuni süre de içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi ve fesih nedeni dikkate alınarak taktiren dört aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine,
    3-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içerisinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsili gerektiğine.
    4-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli bakiye 3,40 TL ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince 1.500.00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine.
    6-Davacı tarafından yapılan toplam 1.092,15 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    7-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    8-Davalı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına.
    9-Taraflarca yatırılan gider ve delil avansının kullanılmayan kısmının dava kesinleştikten sonra talep halinde taraflara iadesine, peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davacıya iadesine, kesin olarak 02.07.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi