Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/8488
Karar No: 2014/8464
Karar Tarihi: 27.5.2014

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2014/8488 Esas 2014/8464 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir tazminat davasında, davacı tarafından kasko sigortalı aracının açık bırakılmış rögar çukuruna düşerek zarar gördüğü ve zararının avans faiziyle birlikte tahsil edilmesi talep edildiği belirtilmiş. Davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi idari yargının görevli olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, davanın kısmen kabul edilmesiyle davalıdan 7.875 TL rücuen tazminat alacağı tahsili için avans faizi tahsil edilmesine hükmetmiştir. Ancak, davacının aynı konuda idare mahkemesinde açtığı dava sonucunda adli yargının görevli olduğuna karar verildiği ortaya çıkmıştır. Kamu hizmetini yürüten davalının, idari karar ve eylemlerden doğan zararlar niteliğindeki zararın ödetilmesi isteklerinin tam yargı davası konusunu oluşturduğu ve bu davaların idari yargı yerinde açılması gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, işin esasına girerek karar vermenin yanlış olduğunu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için davanın tarafları, konusu ve dava sebebinin aynı olması gerekmektedir ve her iki mahkeme tarafından verilmiş ayrı ayrı görevsizlik kararlarının kesinleşmiş olması gerekmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi, son görevsizlik kararını veren mahkemenin dava dosyasını göndermesi ve görevli mahkemenin belirlenmesini istemesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: TTK'nın 1301. maddesi, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesi, UMK'nın 14-16 ve 14/2 maddeleri.
17. Hukuk Dairesi         2014/8488 E.  ,  2014/8464 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 09/05/2013
    NUMARASI : 2012/83-2013/200

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davacı tarafından kasko sigortalı .... plakalı aracın 29/06/2011 tarihinde yol üzerinde açık bırakılmış rögar çukuruna düştüğünü ve akabinde yol kenarında bekleyen bir başka araca çarpmak zorunda kaldığını, sigorta şirketinin zararı ödediğini, fazlaya ilişkin hakların saklı kalmak kaydıyla 10.500,00-TL zararın ödeme tarihi olan 10/08/2010 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir.
    Davalı, idari yargının görevli olması sebebiyle davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlara ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davanın kısmen kabulü ile 7.875,00 TL rücuen tazminat alacağını davalıdan ödeme tarihi 10/08/2012 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, TTK"nın 1301.maddesinden kaynaklanan hizmet kusuru nedeniyle rücuen tazminat istemine ilişkindir.
    Dosya kapsamından, davacı tarafından aynı konuda idare mahkemesine dava açtığı ve İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 2011/208 Esas ve 2011/2497 Karar sayılı kararıyla adli yargının görevli olduğundan bahisle davanın görev yönünden reddine karar verildiği görülmüştür.
    Kamu hizmeti görmekle yükümlü olan davalı, kamu hizmeti sırasında verdiği zararlardan dolayı özel hukuk hükümlerine tabi değildir. İdari karar ve eylemlerden doğan zararlar niteliğinde bulunan zararın ödetilmesi istekleri 11.2.1959 günlü ve 17/15 sayılı Yargıtay İçtihatı Birleştirme Kararında değinildiği üzere tam yargı davasının konusunu oluşturur. Bu davaların ise 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 2. maddesi hükmünce idari yargı yerinde açılması gerekir. Yargı yolu dava şartlarından olup mahkemece resen incelenmesi ve dava dilekçesinin yargı yolu bakımından reddi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Mahkemece yapılması gereken, görevsizlik kararı vererek, adli ve idari yargı arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine başvurmaktır.
    Bu uyuşmazlığın doğması için her iki davanın da tarafları, konusu ve dava sebebinin aynı olması gerekmekte olup artık, bu durumda uyuşmazlığın Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından çözümlenmesi gerekmektedir (UMK14-16). Yine her iki mahkeme tarafından verilmiş ayrı ayrı görevsizlik kararlarının kesinleşmiş olması da ön koşuldur.
    Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi istemi UMK 14/2.maddesi gereğince ancak davanın taraflarınca ileri sürülebilir. Bunun üzerine son görevsizlik kararını vermiş olan mahkemenin dava dosyasını Uyuşmazlık Mahkemesine göndermesi ve görevli mahkemenin belirlenmesini istemesi gerekmektedir (UMK 15 md.).
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi"ne geri verilmesine 27.5.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi