Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/119
Karar No: 2018/401
Karar Tarihi: 22.01.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/119 Esas 2018/401 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işveren ile davacı tacir arasında, işyeri devri nedeniyle verilen bir teminat mektubunun iadesi istemine ilişkin bir davada, Asliye Ticaret Mahkemesi ve İş Mahkemesi arasında görevsizlik kararı verildi. Kararda, Türk Ticaret Kanunu'nun 4. maddesine göre, bu Kanun'dan doğan hukuki davaların ticari dava sayıldığı ve aynı Kanun'un 5. maddesine göre, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu Kanun'un 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalara ticaret mahkemesinde bakılacağı belirtildi. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu'nun 3. maddesi gereği, bir hukuki işlemin veya fiilin ticari sayılabilmesi için, Kanun'un amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlem veya fiil olması gerektiği açıklandı. Bu bağlamda, davalı elektrik dağıtım şirketi ve davacının tacir olduğu ticari şirketin ticari ve mesleki faaliyet için yapıldığı anlaşılmış olduğundan, uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde görülüp, çözümlenmesi gerektiği sonucuna varıldı. Kanun maddeleri, Türk Ticaret Kanunu'nun 3., 4. ve 5. maddeleriydi.
20. Hukuk Dairesi         2018/119 E.  ,  2018/401 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada ... Asliye Ticaret ile ...İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, teminat mektubunun iadesi istemine ilişkindir.
    ... Asliye Ticaret Mahkemesi, dava işyeri devrinden kaynaklanan muarazanın meni talebine ilişkindir. İşyeri devrinin esasları ve sonuçları 4857 sayılı İş Kanununun 6. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, dava konusu uyuşmazlığın tacirler arasında vuku bulan ticari bir dava olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
    ... İş Mahkemesi ise tarafların tacir ve uyuşmazlığın teminat mektubunun iadesi istemine ilişkin olması nedeniyle davaya bakma görevi mahkememize ait olmayıp asliye ticaret mahkemesine ait olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
    Somut olayda; uyuşmazlık davalı asıl işveren ile aralarındaki hizmet alım sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle, daha önce davalı asıl işverene verdikleri teminat mektuplarının iadesine karar verilmesi talep edilmiştir.
    Türk Ticaret Kanununun 4. maddesinde, bu kanundan doğan hukuk davalarının ticari dava sayıldığı, aynı Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalara ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
    Türk Ticaret Kanununun 3. maddesinde, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” düzenlemesi getirilmiştir.
    Bir hukukî işlemin veya fiilin TTK"nın kapsamında kaldığının kabul edilmesi için kanunun amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir.
    Bu durumda, davalı elektrik dağıtım şirketi ve davacının tacir olduğu ticari şirketin ticari ve mesleki faaliyet için yapıldığı anlaşılmış olmakla, uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde görülüp, çözümlenmesi gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 22/01/2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi