Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/20548
Karar No: 2018/5508
Karar Tarihi: 06.11.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/20548 Esas 2018/5508 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı bankada hesabını kapatırken haberi olmadığı bir kredi ve kredi kartı borcuyla karşılaşmıştır. Yapılan yargılama sonucunda bilirkişi raporları ve imza tespitleri sonucunda davacının borçtan sorumlu olmadığına karar verilmiştir. Ancak mahkemenin hüküm fıkrasında belirtilen tutarların talep aşımı yapılarak farklı karar verilmesi ve kredi kartı kullanımının araştırılmadan hüküm verilmesi nedeniyle karar bozulmuştur. Kararda HMK’nın 297. ve 26. maddelerine atıfta bulunulmaktadır. HMK 297, hüküm fıkrası ile gerekçe arasında çelişki olduğunda hükmün bozulmasını düzenlerken, HMK 26, talep aşımının karar vermede dikkate alınması gerektiğini belirtir. Mahkeme kararında belirtilen kanun maddelerinden biri de tüketici kredisi sözleşme ilişkisi kurulduğu durumlarda sözleşmenin hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirten hükümlerdir.
19. Hukuk Dairesi         2016/20548 E.  ,  2018/5508 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit ve istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, davacının davalı bankadaki hesabını kapatırken haberinin olmadığı bir 30.000 TL tutarlı kredinin ve kredi kartının kullanılmış olduğunu öğrendiğini, kredi sözleşmesindeki imzanın davacıya ait olmadığını, kredi kartının da davacıya teslim edilmediğini belirterek davacının bilgisi ve haberi olmadan kullandırılan krediden ve kredi kartı borcundan dolayı borçlu olmadığının tespiti ile ödemek zorunda kalınan bedellerin yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, dava konusu belgelerdeki imzanın davacıya ait olduğunu, davacının 18 ay boyunca ödeme yaptığı kredi ve kredi kartı borcunun kendisine ait olmadığı iddiasının kötüniyetli olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama ve benimsenen bilirkişi raporlarına göre, davalı banka nezdinde davacı adına atılan imzaların davacı eli ürünü olmadığının tespit edildiği, davacının talebi olmadan kredi verilmesi nedeniyle davacının 8.974,29 TL tüketici kredisinden dolayı zararının olduğu, bu miktarın iadesi gerekeceği, kredi kartı borcu nedeniyle toplam 47.635,55-TL ödeme yapıldığı, bu bedelinde iadesi gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Mahkemece, “...kredi kartı harcamalarına karşılık yapılan 47.635,55 TL ödemenin kartı elinde bulunduran 3. kişi tarafından yapıldığı, davacının da kredi kartı nedeniyle yapılan ödemeleri belgeleyemediği, bu haliyle davalı bankanın kredi kartı ödemelerinden davacıya karşı sorumlu olmadığı, fakat davacı kredi kredi kartı ödemelerini kendisinin yaptığını belgeleyemediğinden istirdadını talep edemeyeceği, davacı tarafın buna yönelik herhangi bir ıslah talebi de olmamasına rağmen mahkemece kredi kartı nedeniyle 3. kişi tarafından yapılan ödemenin de sehven istirdata konu edildiği, kaldı ki mahkemece talepten fazlaya hükmetmemesi gerekirken bu kurala sehven uymadığı anlaşılmaktadır.” şeklinde gerekçe oluşturulmuş ise de hüküm fıkrasında “Kredi kartı borcu nedeniyle 47.635,55-TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine ” karar verilmiş olup, hüküm ile gerekçe arasında oluşan bu çelişki nedeniyle HMK’nın 297. maddesi uyarınca hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacı, davasını açarken dava değerini 20.000,00 TL olarak gösterip menfi tespit ve istirdat isteminde bulunmuştur. Mahkemece, yargılama sonunda davanın kabulüne karar verilip kredi kartı ve 30.000 TL miktarlı kredi nedeniyle borçlu bulunmadığının tespitine, 8.974,29 TL ile 47.635,55 TL’nin davacıya ödenmesine karar verilmiştir. Bu şekilde talep aşımı yapılmak suretiyle karar verilmesi HMK"nın 26. maddesine aykırıdır.
    3-Kabule göre de;
    a)Kredi kartı harcamalarına ilişkin olarak her ne kadar kredi kartı sözleşmesindeki imzanın davacı eli ürünü olmadığına ilişkin tespit yapılmış ise de, kredi kartı ile yapılan harcamaların ve harcamalara ilişkin ödemelerin kimin tarafından nasıl yapıldığının araştırılarak şayet davacı tarafından harcama yapılmış veya ödemelerde bulunulmuş ise davacının davaya konu borçtan sorumlu olacağı, ayrıca bilirkişi raporunda kredi kartı borcuna ilişkin olarak davacı ile davalı banka arasında yeniden yapılandırma sözleşmesinin akdedildiği belirtilmiş olup, mahkemece raporda belirtilen yeniden yapılandırma sözleşmesinin getirtilerek şayet davacı ve davalının imzalarının bulunduğu böyle bir sözleşme var ise kredi kartı borcunun davacı tarafından kabul edildiği hususunun da gözetilmemesi yerinde değildir.
    b)30.000 TL tutarlı tüketici kredisinin davacının hesabına yatırıldığı ve davacının da sözkonusu krediyi kullanarak toplam 38.724,29 TL geri ödeme yapmış olması nedeniyle taraflar arasında tüketici kredisi sözleşme ilişkisi kurulmuş olduğu gözetilerek sözleşme hükümleri uyarınca karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi de doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 06/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi