17. Hukuk Dairesi 2014/5172 E. , 2014/9090 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Dava, davacıya ait geminin davalıya ait yükü varış limanına geç teslim etmesi nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
24.03.2005 ve 188 sayılı kararına göre denizcilik ihtisas mahkemelerinin görevine giren konularda ihtisas mahkemelerinin, olmadığı yerlerde birden fazla asliye ticaret mahkemesi var ise 1 nolu asliye ticaret mahkemesinin görevli olduğunun belirtildiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
ise, iki mahkeme arasında işbölümü ilişkisi olduğu ve uyuşmazlığın davanın ilk açıldığı mahkemece görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Somut olayda davacı vekili, davalı ile aralarında düzenlenen deniz taşımacılığı sözleşmesi uyarınca davalıya teslim edilen yükün varış limanına 30 gün geç teslim edildiği iddiasıyla maddi ve manevi talep etmektedir. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden ve davacı vekilinin beyanlarından taraflar arasındaki sözleşmenin deniz taşımacılığına ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
6762 sayılı TTK"nun 4.maddesi, son fıkra hükmü ile bu kanunun düzenlenen uyuşmazlıklardan kaynaklanan hukuk davalarını görmek üzere kurulması hususu düzenlenmiştir.
6762 sayılı TTK"nun 5136 sayılı kanunun 1.maddesi ile
eklenen son fıkrası hükmü "20/04/2004-5136 S.K. 1.mad) İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde, bu Kanunun yer alan deniz ticaretine ilişkin ihtilaflara bakmak ve asliye derecesinde olmak üzere kurulur. Bu mahkemelerin yargı çevresi tarafından belirlenir" düzenlemesini içermektedir.
Bu düzenleme gereğ Kurulunca 01.04.2005 tarih ve 188 sayılı karar ile "...kurulmayan yerlerde,
a)-Ticaret mahkemesi bulunan yerlerde;
1-Bir ticaret mahkemesi bulunan yerlerde bu mahkemenin,
2-Birden fazla ticaret mahkemesi bulunan yerlerde 1 numaralı ticaret mahkemesinde,
b)Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde;
1)Bir asliye hukuk mahkemesi olan yerlerde bu mahkemede,
2)Birden fazla asliye hukuk mahkemesi bulunan yerlerde, 1 numaralı asliye hukuk mahkemesinde bakılmasına,..." düzenlemesini içeren ilke kararı yayınlanmıştır.
6762 sayılı TTK"nun 4/son maddesi ve 01.04.2005 tarih ve 188 sayılı kararı gereği Mahkemesi kurulmadığı için 01.04.2005 tarihinden bu yana 6762 sayılı yer alan ilişkin ihtilaflara Mahkemesince bakılmaktadır. Ancak, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe geren 6102 sayılı TTK"nun 4.maddesinde ilişkin bir düzenleme yer almamakta olup, 6102 sayılı kanun ile lav edildiği anlaşılmaktadır. Bu düzenleme dikkate alınarak 6103 sayılı TTK Uygulanması ve Yürürlüğü Hakkındaki Kanunun 8.maddesi ile kanunun yürürlüğe girmesinden sonra TTK"nun, ilişkin uyuşmazlıkların hangi mahkemelerde görüleceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
6103 sayılı TTK"nun Uygulanması ve Yürürlüğü Hakkındaki Kanunun 8.maddesi aynen ticaretine ve deniz sigortalarına ilişkin hukuk davaları
MADDE 8-(1) 6762 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca kurulmuş bulunan denizcilik ihtisas mahkemesinin görmekte olduğu davalar, Türk Ticaret Kanununun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi gereğince, Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde, tarafından, Türk
Ticaret Kanunu ile diğer kanunlardan doğan deniz ticaretine ve deniz sigortalarına ilişkin hukuk davalarına bakmakla görevli kılınacak asliye ticaret mahkemesine devredilir.
(2)Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan deniz ticaretine ve deniz sigortasına ilişkin hukuk davalarını görmekte olan mahkemeler, yargı çevreleri içinde ve görev alanlarına giren sonuçlanmamış davaları ve işleri devredemezler." düzenlemesini içermektedir.
6103 sayılı kanunun 8.maddesi gereğince kaynaklanan uyuşmazlıkları görmek üzere görevli mahkemeler belirlenmiş, bu illerin dışında ise böyle bir görevlendirme yapılmamıştır. Bu durumda, 01.07.2012 tarihinden sonra 6102 sayılı kanunun doğan uyuşmazlıklar ticari dava sayılacak, ticari davalar ise 6102 sayılı TTK"nun 5.maddesi gereğince Ticaret Mahkemelerince görülecektir.
Bu açıklamalar ışığında, somut olaya gelince; dava 27.02.2013 tarihinde, açılmış, dosyanın ticari dava olması dikkate alınarak, Mahkemesine tevzi edilmiştir. Adı geçen mahkemece, lav edildiği halde, bu sebeple geçerliliği bulunmayan 24.03.2005 tarih ve 188 sayılı kararı gerekçe gösterilerek, olmayan görevsizlik kararı verildiği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla adı geçen mahkemece verilen görevsizlik kararı kanuna aykırıdır.
Diğer yandan, arasındaki ilişki görev ilişkisi olmayıp iş bölümü ilişkisidir. Bu sebeple görevsizlik kararı verilerek aynı seviyedeki diğer mahkemenin görevli kılınması mümkün değildir.
O halde uyuşmazlığın, davanın ilk açıldığı Mahkemesinde görüşülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 Sayılı HMK.’nun 21. ve 22. maddeleri gereğince YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 05.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.