Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/405
Karar No: 2018/489
Karar Tarihi: 24.01.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/405 Esas 2018/489 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı belediyenin tapu kaydı üzerine tescil edilen taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla açılan dava sonucunda, mahkemece taşınmazın orman niteliğiyle Hazine adına tapuya tesciline karar verildi. Ancak yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildi ve çekişmeli taşınmazın niteliği hususunda tereddüt meydana gelmiştir. Bu nedenle, mahkemece en eski tarihli belgeler mahallinde incelenerek çekişmeli taşınmazın orman sayılan yerlerden olup olmadığı belirlenmeli, kanunlar karşısındaki durumu saptanmalı ve ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan kanun maddeleri detaylı bir şekilde incelenmelidir. Ayrıca, taşınmazın konumu ve bitki örtüsü de detaylı bir şekilde incelenerek bilimsel veriler elde edilmelidir. 3116, 4785 ve 5658 sayılı kanunların ormanlık alanlarla ilgili hükümleri de dikkate alınmalıdır.
Detaylı kanun maddeleri:
- 3116 sayılı Kanun: Orman Kanunu
- 4785 sayılı Kanun: Orman Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
- 5658 sayılı Kanun: Çevre Kanunu
- 3402 sayılı Kanun: Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu
- 5304 sayılı Kanun: Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair
20. Hukuk Dairesi         2017/405 E.  ,  2018/489 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Yörede 1989 yılında yapılan kadastro sırasında... köyü 199 ada 1 parsel sayılı 75.635,00 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, senetsizden fidanlık vasfıyla davacı ... tespit edilmiş, tespite davalı ... tarafından, taşınmazın üzerine fidanlık dikilmek suretiyle halka ait yer niteliği kazandığı ve bu gibi yerlerin imar planı içerisinde kalması gerektiği gerekçesiyle itiraz edilmesi üzerine kadastro komisyonu tarafından itiraz kabul edilerek davalı ... adına tespit ve tescil edilmiştir.
    Davacı ... taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla dava açmıştır.
    Mahkemece davanın kabulüne, çekişmeli 199 ada 1 sayılı parselin tapu kaydının iptali ile orman niteliğiyle Hazine adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, tapu kaydının iptali ve tescil istemine ilişkindir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu yapılmamıştır.
    Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme hükme yeterli değildir. Şöyle ki; çekişmeli 199 ada 1 sayılı parselin hükme esas alınan orman bilirkişi raporuna göre 1957 tarihli memleket haritası ile aynı tarihli hava fotoğrafında çalılık rumuzlu ormanlık alanda kaldığı ve taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu belirtilmiş ise de, memleket haritası ve hava fotoğrafının ölçeği kadastro paftası ölçeğiyle çakıştırılarak çekişmeli taşınmazın ilgili haritalar ve hava fotoğrafı üzerindeki konumu belirlenmemiş, rapor ekinde yer alan çakıştırma yetersiz bulunmuş, bu haliyle taşınmazın niteliği hususunda Dairede tereddüt meydana gelmiştir.
    O halde; mahkemece, en eski tarihli ve çekişmeli taşınmaz üzerinde yer alan ve davalı ... tarafından dikildiği belirtilen fidanların taşınmaz üzerine dikildiği tarih olan 1970"ten öncesine ait memleket haritaları, hava fotoğrafları ve varsa amenajman planı ve fotogrametri yöntemiyle kadastro çalışmalarına altlık olarak düzenlenen kadastro paftası ilgili yerlerden getirtilip, mahkemece halen Çevre ve Orman Bakanlığı (Orman ve Su İşleri Bakanlığı) ve bağlı birimlerinde görev yapmayan bu konuda uzman orman yüksek mühendisleri arasından seçilecek bir mühendis, bir fen elemanı ve ziraat fakültelerinin toprak bölümünden mezun olan bir ziraat mühendisi aracılığıyla mahallinde yapılacak inceleme ve keşifte, çekişmeli taşınmaz ile birlikte çevre araziye de uygulanmak suretiyle taşınmazın öncesinin bu belgelerde ne şekilde nitelendirildiği belirlenmeli; 3116, 4785 ve 5658 sayılı kanunlar karşısındaki durumu saptanmalı; tapu ve zilyetlikle ormandan toprak kazanma olanağı sağlayan 3402 sayılı Kanunun 45. maddesinin ilgili fıkraları, Anayasa Mahkemesinin 01.06.1988 gün ve 31/13 E.K.; 14.03.1989 gün ve 35/13 E.K. ve 13.06.1989 gün ve 7/25 E.K. sayılı kararları ile iptal edilmiş ve kalan fıkraları da 03.03.2005 gününde yürürlüğe giren 5304 sayılı Kanunun 14. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış olduğundan, bu yollarla ormandan yer kazanılamayacağı, öncesi orman
    olan bir yerin üzerindeki orman bitki örtüsü yokedilmiş olsa dahi, salt orman toprağının orman sayılan yer olduğu düşünülmeli; toprak yapısı, eğimi, bitki örtüsü ve çevresi incelenmeli; fen ve uzman orman bilirkişiler eliyle taşınmazın konumunu gösteren orijinal-renkli (renkli fotokopi) memleket haritası ve hava fotoğrafının ölçeği kadastro paftası ölçeğine, yine kadastro paftası ölçeği de memleket haritası ve hava fotoğrafı ölçeğine çevrildikten sonra, bu haritalar komşu ve yakın komşu parselleri de içine alacak şekilde birbiri üzerine aplike edilmek suretiyle,çekişmeli taşınmazın konumunu çevre parsellerle birlikte aynı haritalar üzerinde gösterecekleri yalnız büro incelemesine değil, uygulamaya ve araştırmaya dayalı, bilirkişilerin onayını taşıyan krokili bilimsel verileri bulunan yeterli rapor alınmalı, bilirkişilere hava fotoğrafları ve dayanağı haritaları stereoskop aletiyle ve üç boyutlu olarak incelettirilip, raporlarında taşınmazın niteliğinin bu belgelerde ne şekilde görüldüğü, taşınmaz üzerinde bulunan bitki örtüsünün niteliği, ağaçların yaşları ve dağılımları ile ilgili açıklama yapmaları istenmeli, memleket haritasında yeşil renkli alanda göründüğünden bu yeşilliğin neden kaynaklandığı tam olarak belirlenmeli ve çekişmeli taşınmazın orman sayılan yerlerden olup olmadığı noktasında ulaşılacak sonuca göre bir hüküm kurulmalıdır.
    Açıklanan hususlar gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması doğru görülmemiş hükmün bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... Belediyesinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 24/01/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi