Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1037
Karar No: 2013/10385
Karar Tarihi: 28.03.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/1037 Esas 2013/10385 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/1037 E.  ,  2013/10385 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, izin ücreti, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti ile ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı şirket temsilcisi tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini bildirerek kıdem tazminatı, izin, fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücretleri alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın haksız olduğunu ayrıca alacakların zaman aşımına uğradığını bildirerek davanın reddini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdini haklı sebeple feshettiği, bu itibarla davacının çalıştığı süre üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı alacağının mevcut olduğu, yine davacının yıllık izinlerini kullandırdığı veya bunun karşılığını ödediğini ispat külfeti davalı işveren tarafında bulunup işverenin bir kısım izinleri kullandığına dair bir takım belgeleri ibraz etmiş olduğu, bunun dışında davacının 20 gün kadar kullanmadığı yıllık ücretli izin hakkının bulunduğu, yine dinlenen tanık beyanları ve yapılan işin niteliğine göre davacının davalı iş yerinde fazla mesai yaptığı, hafta tatili günlerinde ve bir kısım UBGT günlerinde çalıştığı, bunların karşılığının da kendisine ödenmediği sonucuna varılıp rapordaki hesaplamaların dosya kapsamına uygun olduğundan hükme esas alındığı, her ne kadar davalı zaman aşımı itirazında bulunmuş ise de kıdem ve yıllık ücretli izin alacakları yönünden zaman aşımı süresinin geçmediği, diğer alacaklar yönünden ise dava kısmi dava olup bu kısımlar yönünden zaman aşımı söz konusu olmadığından davalının zaman aşımı itirazına bu aşamada değer verilmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece davalının zaman aşımı itirazına bu aşamada değer verilmediği karar gerekçesinde belirtilmiştir. Kısmi davanın aynı zamanda tüm hakka yönelik tespit hükmü de içermesi zorunluluğu karşısında hükme dayanak rapora göre davacının bakiye alacakları olduğunun anlaşılmasına göre hak edilen miktarların karar gerekçesinde belirtilmemesi hatalıdır.
    Mahkemece yapılacak iş davalının süresindeki zaman aşımı itirazları doğrultusunda davacının işçilik alacaklarının hesaplanmasıdır. Eksik incelemeyle ve yazılı gerekçeyle karar verilmesi hatalıdır.
    3- Mahkemece hükme dayanak bilirkişi raporunda fazla çalışma ücreti, davacı işçinin 06.00 – 22.00 saatleri arasında günlük 2 saat ara dinlenmesinin tenzili ile 14 saatten haftanın 7 günü çalıştığının kabulü ile 53 saat üzerinden hesaplanmıştır. Fazla çalışma ücretinin haftanın 7 günü için hesaplanması ve davacının hafta tatili ücreti talebi de bulunduğundan hafta tatillerindeki sürelerin hesaplamaya dahil edilmesi ve hükmün açıklanan bilirkişi raporuna dayanarak kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 28/03/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi