Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/488
Karar No: 2020/4157
Karar Tarihi: 16.09.2020

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2019/488 Esas 2020/4157 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı Hazine, kendisine ait olan ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerin, tescil edilmeksizin Adana Büyükşehir Belediyesi adına tescil edildiğini ve daha sonra kamuda kullanımı için terkin edildiğini ileri sürerek tapu iptali ve tescil istemiştir. Davalı belediyeler, yeniden yapılacak imar uygulamasında ilk kadastro parsellerine dönüleceğini ve açılan davada karar verilmesinin beklenmemesi gerektiğini savunmuşlardır. Mahkeme davayı reddetmiştir. Ancak Yargıtay Dairesi, önceki kararı bozarak, tapu kayıtlarının ve belgelerinin evrak arasına alınarak araştırma yapılması ve tarafların delillerinin toplanması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme bozma kararına rağmen gerekli araştırmanın yapılmaması nedeniyle kararın tekrar bozulması ve yeniden yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Kararda bahsedilen kanun madde ve hükümleri şöyledir: Türk Medeni Kanunu (TMK) 1025. Maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HUMK) 428. Maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2019/488 E.  ,  2020/4157 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

    Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davası sonunda, yerel mahkemece davanın reddine ilişkin olarak verilen karar davacı Hazine vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ...’ın raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

    -KARAR-

    Dava, tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Davacı, çekişmeli yerin öncesinde kadastro harici, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yer iken Hazine adına sicil kaydı oluşturulmadan ihdasen Adana Büyükşehir Belediyesi adına tescil edildiğini, sonraki imar uygulaması ile de anılan parselin tamamının kamuda kullanılmak üzere terkin edildiğini, dayanak imar uygulamalarının idari yargı yerinde iptal edildiğini ve böylece sicil kaydının TMK"nun 1025. maddesi hükmü uyarınca yolsuz tescil durumuna düştüğünü ileri sürerek bu kısmın tapusunun iptali ile Hazine adına tescilini istemiştir.
    Davalı ..., Çukurova belediyesinin 29/03/2009 tarihinde yapılan mahalli seçimlerden sonra kurulduğunu, kendilerine husumet yöneltilemeyeceğini, diğer davalı ... Belediyesi, dava konusu bölgeyi kapsayan alana ait 1/5000 ölçekli nazım imar planının 2.İdare Mahkemesinin 2007/1438 E-2008/1135 K sayılı ilamı ile iptal edildiğini, iptal kararları da dikkate alınarak dava konusu alanda yapılan 1/1000 ölçekli imar planının Büyükehir Belediye Meclisinin 17.09.2010 tarih ve 163 sayılı kararıyla onaylanmış olup,planların kesinleşmesinden sonra dönüşümlü imar uygulaması işlemlerine devam edileceğini, bu kapsamda yeni yapılacak imar uygulamasında ilk kadastro parsellerine dönülerek işlem tesis edileceğinden yeni yapılacak imar uygulaması beklenmeden açılan davanın reddi gerektiğini belirterek davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar, Dairece, “Hal böyle olunca; öncelikle 1411(2096) nolu parselin tapu kaydı ile ilk tesisinden itibaren geldi tapu kayıtlarının ve dayanak belgelerin evrak arasına alınması, ondan sonra yukarıda değinilen ilkeler ve yasal düzenlemeler doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılması, tarafların bu konuda gösterdikleri tüm delillerin toplanması, soruşturmanın eksiksiz tamamlanarak varılacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yetinilerek yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması doğru değildir.” gerekçesi ile bozulması üzerine mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama neticesinde davanın reddine karar verilmiştir.
    Hemen belirtilmelidir ki, mahkemenin Yargıtay"ın bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına bir usuli kazanılmış hak doğar. Diğer taraftan yerel mahkemenin Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda, kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu müessese mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararındaki esas çerçevesinde işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirir (09.05.1960 gün, 21/9 sayılı YİBK).
    Somut olayda; bozmaya uyulmakla ilgilileri yönünden usuli kazanılmış hak doğmasına karşın bu temel usul kuralı gözardı edilerek bozma ilamının gerekleri yerine getirilmemiştir.
    Hâl böyle olunca; hükmüne uyulan önceki bozma ilamında gösterildiği şekilde işlem yapılıp karar verilmesi gerekirken bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde karar verilmiş olması isabetsizdir.
    Davacı Hazinenin açıklanan nedenden ötürü yerinde bulunan temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 16.09.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi