9. Hukuk Dairesi 2013/13115 E. , 2014/7727 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : KOCAELİ 2. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ : 08/10/2013
NUMARASI : 2012/306-2013/361
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 01/03/2004 tarihinde asıl işveren Kocaeli Üniversitesi Araştırma Hastanesi bünyesinde hastabakıcı olarak çalışmaya başladığını, çalışırken Devrimci Sağlık İşleri Sendikası"na üye olduğunu, sendikal faaliyetler içerisinde aktif olarak yer aldığını ve işyeri sendika temsilcisi olduğunu, iş sözleşmesinin bu sebeple 08/06/2012 tarihinde feshedildiğini, işyerinde Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından yapılan tahkikatta, davalı üniversite ile şirket arasındaki ilişkinin muvazaaya dayalı olduğunun tespit edildiğini, sendika tarafından, çalışan işçilerin başlangıçtan itibaren asıl işveren işçisi sayılmaları konusunda girişimde bulunduğunu, bu görüşmelerde davacının ön planda olduğunu, bu işlerden vazgeçmesi konusunda davacının uyarıldığını, hakkında da birkaç tutanak tutulduğunu, bireysel iş güvencesi kapsamında bulunduğunu, ancak iş sözleşmesinin sendikal faaliyet dolayısı ile haksız ve geçersiz bir şekilde feshedildiğini, bu nedenle öncelikle Sendika Yasası"nın 31. maddesi uyarınca 1 yıllık ücretinden az olmamak üzere tazminat verilmesinin gerektiğini, bunun yanında davalılar arasında ilişkinin muvazaaya dayandığından davacının ilk işe girdiği tarihten itibaren Kocaeli Üniversitesi"nin işçisi olduğunun tespiti ile işe iadesine, işe başlatılmaması halinde Sendikalar Yasası"nın 31. Maddesi gereğince 1 yıllık ücretinden az olmamak üzere tazminata karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı üniversite vekili; temizlik işinin ihale ile alt işverenlere verildiğini, davacının da alt işverenler nezdinde çalıştığını, dolayısı ile üniversiteye husumet yöneltilemeyeceğini, davacının hastabakıcı olarak çalıştığı iddiasının doğru olmadığını, temizlik personeli olarak çalıştığını ve davacının çalışma saatlerine riayet etmediğini, mesaiye zaman zaman geç geldiğini, mesai saatleri içerisinde işverenin ve idarenin haberi olmaksızın sendikaya ait bildiri yayınladığını, işyerini terk ettiğini, bu konularda hakkında defalarca tutanak düzenlendiğini, hastane içerisindeki birimlerin şikayetleri üzerine 15/12/2011 tarihinde hastaneye bağlı Yuvacık Semt Polikiliniği"nde görevlendirildiğini, aynı tutum ve davranışlarına burada da devam ettiğini, bunun üzerine 05/03/2012 tarihinde Y. K. İzmit Rehabilitasyon Merkezi"ne görevlendirildiğini, burada da aynı davranışlarına devam etmesi halinde iş sözleşmesinin feshedileceğinin ihtarının yapıldığını, ancak davacının davranışlarında bir iyileşme olmadığını, davacının savunmasının alındığını, davacının iş sözleşmesinin sendikal nedenlerle feshedildiği iddiasının doğru olmadığını savunarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı A.End. Temizlik Ltd Şti vekili; davacının çalışma biriminde iş programı ve çalışma saatine uymadığını, çalışma arkadaşlarını da bu yönde kışkırttığının tespit edildiğini, bu konularda davacının defalarca uyarılmasına rağmen davranışlarına devam ettiğini, bu sebeple iş sözleşmesinin 08/06/2012 tarihinde feshedildiğini, ancak davacının mağdur olmaması açısından kıdem ve ihbar tazminatının ödendiğini, davacının kıdem ve ihbar tazminatını aldığını, dolayısı ile işe iade davasından feragat anlamına geldiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalılar arasındaki ilişkinin muvazaya dayandığı, bu nedenle davacının davasının davalı A. Endüstriyel Temizlik İnşaat Tic. ve San Ltd.Şti yönünden reddine, davalı işveren Kocaeli Üniversitesi tarafından yapılan feshin ise geçersizliğine ve davacının Kocaeli Üniversite"sindeki işine iadesine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı süresi içersinde davalı Üniverste vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Davacının işyerinde, uzun süre boyunca ve çeşitli nedenlerle birçok kez savunmasının alındığı dosya içersindeki mevcut tutanak ve diğer belgelerden anlaşılmaktadır. Davacıya atfedilen davranışların işin yürütümünü olumsuz yönde etkilediği aşikardır. İşverence bu olaylara bağlı olarak gerçekleştirilen fesih geçerli olup davanın reddi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM :
Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4. Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 75.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak 11.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.