Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4250
Karar No: 2022/6084
Karar Tarihi: 22.06.2022

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2022/4250 Esas 2022/6084 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı idare ile avukatlık sözleşmesi imzalayan davacı, sözleşmenin haksız ve hukuka aykırı olarak feshedildiğini ileri sürerek alacaklarının tahsili için dava açtı. Mahkeme, davanın tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verdi. Ancak Yargıtay, davalının tüketici sıfatına haiz olmadığını ve böyle bir uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde değil, asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiğini ifade etti. Bu nedenle mahkemenin görevsizlik kararının usul ve kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle kararı bozdu.
Kanun maddeleri:
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3. maddesi
- 6502 sayılı yasanın 73. maddesi
3. Hukuk Dairesi         2022/4250 E.  ,  2022/6084 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    VEK. AV. ...

    Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, dava dilekçesinin görev yönünden reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, davalı idare ile aralarında, idarenin birikmiş icra dosyalarının tahsilatını hızlandırmak ve kadrolu avukatların üzerindeki yükü hafifletmek için 01/08/2003 tarihinde avukatlık sözleşmesi imzalandığını, davalı kurumun sözleşmeyi haksız ve hukuka aykırı olarak feshettiğini, alacaklarının bir kısmı için Beyoğlu 1. AHM'nin 2012/468 E. sayılı dosyası ile dava açtığını, bu nedenlerle fazlaya ilişkin her türlü haklarının saklı kalmak kaydıyla tespit edildiğinde talep etmek üzere, davalıdan olan 200.000,00 TL alacak haklarının doğduğu tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsil edilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, 6502 sayılı yasanın 2-4 ve 73. maddelerine göre bu tür davalara bakmakla görevli mahkeme Tüketici Mahkemesi olduğundan (sözleşmeye bağlı ücreti vekalet alacağı) dava dilekçesinin görev yönünden reddine, kararın kesinleşmesine müteakip istem halinde yasal süresi içinde dosyanın yetkili ve görevli İstanbul Tüketici Mahkemesine gönderilmesine, karar verilmişse de; davacı vekili tarafından karar temyiz edilmiştir.
    Dava tarihinde (23/12/2014) yürürlükte olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder. 6502 sayılı yasanın 73. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Bir hukuki işlemin sadece 6502 sayılı yasada düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığı tüketici mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması için aralarında tüketici işlemi bulunması gerekir. Eldeki davada davacı, mesleki amaçla hareket eden avukat sıfatı taşımakta olup, davalının ise hukuki uyuşmazlıkta tüketici sıfatına haiz bulunmadığı anlaşılmıştır. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Hal böyle olunca mahkemece işin esasına girilerek sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, tüketici mahkemesinin görevli olduğundan bahisle görevsizlik kararı verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK'nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nın 440. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/06/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi