Esas No: 2022/3725
Karar No: 2022/5999
Karar Tarihi: 21.06.2022
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2022/3725 Esas 2022/5999 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Tüketici Mahkemesi'nde görülen bir istirdat davasında davacı, davalının kendisi hakkında takip başlattığını ve borcunun olmadığı iddiasıyla borcunun olmadığının tespit edilmesi ve kötü niyet tazminatı talep etmiş, davalı ise davanın reddini istemiştir. Mahkeme ilk kararında davanın kısmen kabulüne karar vermiş ancak Yargıtay tarafından bozulmuştur. Yeniden yapılan yargılama sonucunda davacının talebi kısmen kabul edilmiş, toplam 10.888 TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir. Ancak gerekçeli kararla kısa karar arasında bir çelişki yaratılmıştır ve bu nedenle karar bozulmuştur. Diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
Kanun Maddeleri:
- HMK'nın 298/2 maddesi: Gerekçeli karar tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz.
- TBK m.100: Alacaklı, asıl alacak bedeli tahsil etmenin yanı sıra faiz, zam ve masraflarını da talep edebilir.
- HUMK'nın 428. maddesi: Kararın bozulmasına karar verilebilir.
- HUMK'nın 440. maddesi: Karar düzeltme yolu kapalı olduğunda, bu madde uyarınca karar kesindir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki istirdat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; davalının, 29/06/2006 tarihli satış senedine dayanarak hakkında takip başlattığını ve daire satış bedelinden kalan alacağın tahsilini istediğini, davalıya borcunun bulunmadığını ileri sürerek; borçlu bulunulmadığının tespitine, lehine kötü niyet tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; davanın kabulüne, 19.748,98 TL’nın davalıdan alınarak davacıya verilmesine dair verilen hüküm, davalı tarafın temyizi üzerine, Yargıtay (Kapatılan) 13. Hukuk Dairesinin 21/10/2019 tarihli ve 2016/20881 E. 2019/10283 K. sayılı kararıyla; TBK m.100 hükmü de dikkate alınarak davacının takip tarihindeki (asıl alacak ve işlemiş faiz olarak) borçlu olduğu miktarın ve dosyadaki toplam tahsilat tutarının icra dairesinden dosya kapak hesabı dökümü de alınarak belirlenmesi, ardından takip tarihindeki borcun icra masraflarıyla birlikte ne kadar olacağının tespit edilmesiyle toplam ödeme miktarından çıkartılarak davacıdan fazla tahsil edilen miktarın bulunması ve bu miktarın istirdatına karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur.
Mahkemece, bozmaya uyularak yapılan yangılama sonucunda; davanın kısmen kabulüne, takip dosyasına konu asıl alacak, faiz, masraflar ve vekalet ücreti toplamından oluşan toplam 10.888 TL 'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, usuli kazanılmış hak teşkil ettiği gözetilerek kötü niyet tazminatı yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına, fazlaya ilişkin istemin reddine, davalının yasal şartları oluşmayan icra ve inkar tazminatı isteminin reddine karar verilmiş; karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1 - HMK'nın 298/2 maddesinde gerekçeli kararın tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağı düzenlenmiştir.
Somut olayda: tefhim edilen kısa kararda "davanın kısmen kabulüne, Ankara 29. İcra Müdürlüğü'nün 2007/14073 sayılı dosyasına konu asıl alacak, faiz, masraflar ve vekalet ücreti toplamından oluşan toplam 10.888,00 TL 'nın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 4.169,00 TL icra inkar isteminin kabulüne, usuli kazanılmış hak teşkil ettiği gözetilerek kötü niyet tazminatı yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına, fazlaya ilişkin istemin reddine," karar verilmesine karşın, gerekçeli kararda "davanın kısmen kabulüne, Ankara 29. İcra Müdürlüğü'nün 2007/14073 sayılı dosyasına konu asıl alacak, faiz, masraflar ve vekalet ücreti toplamından oluşan toplam 10.888,00 TL 'nın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, usuli kazanılmış hak teşkil ettiği gözetilerek kötü niyet tazminatı yönünden ise karar verilmesine yer olmadığına, fazlaya ilişkin istemin reddine, davalının yasal şartları oluşmayan icra ve inkar tazminatı isteminin reddine" hükmedilmek suretiyle, icra inkar tazminatı yönünden kısa karar ile gerekçeli karar arasında çelişki yaratılmıştır.
Buna göre, mahkemece; kısa kararla bağlı olmaksızın ve dosya münderecatına göre, açıklanan hususlar göz önünde tutularak vicdani kanaate göre karar verilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir.
2-Bozma nedenine göre, davacının sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 6100 sayılı HMK'nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nın 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 21/06/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.