Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9900
Karar No: 2019/9935
Karar Tarihi: 07.05.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/9900 Esas 2019/9935 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde görülen alacak davasında, davacı işçinin iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan feshedildiği ve işçilik alacaklarının ödenmediği iddiasıyla kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınması talep edilmiştir. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı taraf temyiz etmiştir. Yargıtay'ın kararında, davacının iş sözleşmesinin Libya'da çıkan iç savaş sebebiyle haklı sebeple feshedildiği belirtilmiş ve bu durumda ihbar tazminatı talebinin reddi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti talepleri için daha detaylı belge incelemesi yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi (III) numaralı bendi.
22. Hukuk Dairesi         2016/9900 E.  ,  2019/9935 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı vekilince istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 07/05/2019 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına vekili Avukat ... ile karşı taraf adına vekili Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında davacının ihbar tazminatı alacağına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda, dosya kapsamına göre, davacının iş sözleşmesinin Libya"da çıkan iç savaş sebebiyle 4857 sayılı Kanun"un 25. maddesinin (III) numaralı bendi uyarınca feshedildiği anlaşılmaktadır. Libya"da yaşanan olaylar ve akabinde başlayan iç savaş herkesçe bilinen vakıa niteliğinde olup, bu durum işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebeptir. Bu halde, işveren feshi, 4857 sayılı Kanun"un 25/III. maddesi uyarınca haklı sebebe dayanmaktadır. Söz konusu madde uyarınca yapılan fesihte, işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmekte ise de, işverenin bildirim şartına uyması ya da ihbar tazminatı ödemesi yükümlülükleri yoktur. Anılan sebeple, ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken, kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    3-Çözümlenmesi gereken bir diğer uyuşmazlık, fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti taleplerine yöneliktir.
    Davalı vekili, davacının çalıştığı işyerinde yürütülen yol yapım işinde, asfaltın etken maddesinin temininde yaşanan gecikmeler ve olumsuz hava koşulları sebebiyle ayın bir kısım günlerinde çalışma yapılamadığını, çalışma yapılamayan söz konusu günlerle birlikte tatil olan günlerin, yol yapım ihalesinin müşavir firması olan dava dışı firma yetkilisi ile birlikte düzenlenen puantaj kaydında gösterildiğini ileri sürmüştür. Dosyaya uyuşmazlık konusu dönemle ilgili olan 2007-2008-2009-2010 yıllarına ait puantaj kaydı niteliğinde belgeler sunulmuştur. Söz konusu belgelerde şantiyede çalışma yapılan ve yapılmayan günlerin gösterildiği, belgenin davalı işveren ile dava dışı yabancı şirket yetkilisi tarafından imzalandığı, davacı işçinin ise imzasının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarına yönelik taleplerin değerlendirilmesinde, söz konusu belgelerin üzerinde durulmaması hatalı olmuştur. Anılan sebeple, söz konusu belgelere karşı davacı tarafın beyanları alınmalı, her iki tarafın tanıkları yeniden dinlenilerek söz konusu belgelerin davacının çalıştığı şantiyeye ilişkin olup olmadığı, gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı, asfaltın etken maddesinin temininde yaşanan gecikmeler ve olumsuz hava koşulları sebebiyle ayın bir kısım günlerinde çalışma yapılamayan günlerin bulunup bulunmadığı hakkındaki detaylı bilgi ve görgüleri sorulmalı, neticeye göre bir değerlendirme yapılarak sonuca gidilmelidir.
    Diğer taraftan, hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının günlük mesaisinin oniki saat olduğu, ara dinlenme süresinin düşümüyle haftalık onsekiz saat fazla çalışma yapıldığı kabul edilmiş ise de, davacı tanığı ... ’in davacı olduğu dosyada günlük çalışma saatlerinin 08:00-18:00 arasında olduğu kabul edilmiştir. Eldeki dosya içeriği ile birlikte Dairemizce temyiz incelemesi yapılan emsal nitelikteki dosya kapsamı dikkate alındığında, çalışma saatlerinin 08:00-18:00 arasında olduğunun kabul edilmesi uygun olacaktır. Fazla çalışma ücretine yönelik değerlendirmede bu yön de dikkate alınmalıdır.
    Yukarıda yazılı sebeplerden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.037,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 07/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi