Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/2699
Karar No: 2022/4340
Karar Tarihi: 02.06.2022

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2018/2699 Esas 2022/4340 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanıkların evinin avlusunda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine yapılan aramada, en derin kısmı 8,3 metre, yer yer daralmalarla birlikte 13 metre uzunluğunda, en geniş kısmı 4,5 metre genişliğinde büyük bir çukur kazıldığı ve kazı mahallinden bir adet dedektör ele geçirildiği belirlendi. Sanıkların savunmalarında, bahçelerini ve hayvanlarını sulamak için su bulmak amacıyla 3-4 gündür kazı yaptıklarını beyan etmelerine rağmen, suça konu yerin korunması gerekli yerlerden ya da sit alanı olmadığı belirlendiği için su çıkarmak için yetkili makamlardan izin alınmaması, kazının ölçülerinin hayvan sulamada kullanılan oluk yapımı için gerekli boyutların çok üzerinde olması, dedektör ele geçirilmesi hususlarına da değerlendirildiği için sanıkların izinsiz olarak kültür varlığı bulmak amacıyla kazı yaptıkları sabit görülerek cezalandırılmalarına karar verildiği belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74/1 maddesidir.
12. Ceza Dairesi         2018/2699 E.  ,  2022/4340 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : 2863 sayılı Kanuna aykırılık
    Hüküm : Beraat

    2863 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanıkların beraatlerine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Olay günü saat 14:00 sıralarında kolluk kuvvetleri tarafından sanık ...’ın evinin avlusunda kaçak kazı yapıldığı ihbarının alınması üzerine olay yerine gidildiğinde, izinsiz kazı yapıldığı kanaatine varıldıktan sonra usulüne uygun alınan arama kararına istinaden avluya girildiğinde, en derin kısmı 8,3 metre, yer yer daralmalarla birlikte 13 metre uzunluğunda, en geniş kısmı 4,5 metre genişliğinde büyük bir çukur kazıldığının tespit edildiği, kazı mahallinden bir adet dedektör ele geçirildiği, sanıkların aşamalardaki savunmalarında, sanık ...’ya ait bahçeyi ve küçükbaş hayvanları sulamada kullanmak için 3 - 4 gündür kazı yaptıklarını, amaçlarının su bulmak olduğunu beyan ettikleri, suça konu yerin 2863 sayılı Kanun kapsamında korunması gerekli yerlerden ya da sit alanı olmadığının belirlendiği anlaşılmakla, sanıklar tarafından su çıkarmak için yetkili makamlardan izin alınmaması, kazının ölçülerinin, hayvan sulamada kullanılan oluk yapımı için gerekli boyutların çok üzerinde olması, kazı mahallinden dedektör ele geçirilmesi hususları hep birlikte değerlendirildiğinde, sanıkların, fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek, kültür varlığı bulmak amacıyla izinsiz kazı yaptıklarının sabit olduğu gözetilip, atılı suçtan mahkumiyetlerine karar verilmesi yerine, suçtan kurtulmaya yönelik savunmalarına itibar edilmek suretiyle yazılı şekilde beraatlerine dair hüküm tesisi,
    Kanuna aykırı olup, katılan vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden, 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince, hükmün isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 02/06/2022 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.


    KARŞI OY:
    09//12/2014 tarihli olarak jandarma karakoluna kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine başlatılan soruşturma sonunda, Cumhuriyet savcılığınca sanıkların izinsiz kazı yaptıklarının tespit edildiği iddiasıyla 2863 sayılı Kanunun 74/1 maddesi uyarınca cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmıştır.
    Yerel Mahkemece yapılan yargılama sonucunda “…sanıkların 2863 sayılı Kanun kapsamında kaçak kazı yaptıklarına dair savunmalarının aksini kanıtlar nitelikte herhangi bir delilin bulunmaması…” değerlendirmesiyle beraat yönünde hüküm kurulmuştur.
    Temyiz incelemesi yapan Dairemizin sayın çoğunluğu tarafından sanıkların kültür varlığı bulmak amacıyla izinsiz kazı yaptıkları sabit kabul edilerek ilk derece mahkemesi hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.
    Sayın çoğunluğun mahkumiyet gerektiğine yönelik görüşüne ademi kanaatle katılmamaktayım.
    Sanıklara atılı eylemin dayandırıldığı 2863 sayılı Kanunun 74/1 maddesi,
    “ Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Ancak, kazı veya sondajın yapıldığı yerin, sit alanı veya bu Kanuna göre korunması gerekli başka bir yer olmaması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir…” hükmünü amirdir.
    Öncelikle kazı yapılan alan sanık Nurdoğan Bıyık’a ait ve özel mülkiyete konu bir taşınmazdır.
    Arkeologlar tarafından dosyaya sunulmuş 15/12/2014 tarihli mütalada, olay mahallinde ve çevresinde 2863 s.Kanun kapsamında kalan herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı, söz konusu alanın aynı Kanun uyarınca korunması gereken tescile tabi yerlerden olmadığı beyan edilmiştir.
    Sanıklar bütün aşamalarda bahse konu kazıyı su bulmak amacıyla yaptıklarını savunmaktadırlar.
    Olay yerinde ele geçirilen dedektörün kullanıldığına dair bir tesbit olmadığı gibi dosya içerisinde faturası bulunmaktadır. Ayrıca dedektör kullanımına ilişkin iddianamede bir anlatım ve iddiaya da yer verilmemiştir.
    Dairemizce benzer mahiyetteki olaylarda yerel mahkemece verilen beraat hükümlerinin onanmasına karar verilmiştir.
    Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde; 2863 s.Kanun kapsamında korunması gerekli ve tescile tabi nitelik taşımayan, özel mülkiyete konu alanda, kolluk ve uzmanlar tarafından yapılan araştırmada taşınır ya da taşınmaz kültür varlığına rastlanmaması, ayrıca bu yönde açık bir ihbar veya iddianın ileri sürülmemesi, adli emanette bulunan ve fatura ibraz edilen dedektörün kullanıldığına dair bir tesbit ve iddiaya da yer verilmemesi karşısında sanıkların kültür varlığı bulmak amacıyla izinsiz kazı yaptıklarını kabule yeterli, savunmalarının aksine her türlü şüpheden uzak, kesin delil mevcut olmadığı, yerel mahkeme hükmünün onanması gerektiği kanaatiyle sayın çoğunluk görüşüne katılmıyorum. (Suç kastı yönünden benzer mahiyette Dairemizin 27/10/2021 t., E: 2018/1317, K: 2021/7399, 02/03/2021 t., E: 2020/1534, K:2021/2102 ve 01/06/2021 t., E:2020/10071, K:2021/4466 sayılı ilamları)






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi