
Esas No: 2015/1542
Karar No: 2015/1156
Karar Tarihi: 26.05.2015
Hırsızlık - Konut dokunulmazlığının ihlali - Mala zarar verme - Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/1542 Esas 2015/1156 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Mahkeme, sanık hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından verilen hükümlerin onaylanmasına karar verdi. Ancak, konut dokunulmazlığının ihlali suçuna ilişkin olarak, taraflar arasında uzlaştırma girişimi yapılmadan yazılı şekilde karar verilmesinin yanlış olduğuna karar verdi ve bu sebepten dolayı hükümleri bozdu. CMK'nın 253/1. maddesi gereğince konut dokunulmazlığı ihlali suçunun uzlaşmaya tabi olduğu belirtilirken, taraflar arasında öncelikle uzlaştırma girişiminde bulunulması gerektiği vurgulandı. Kararda, CMK'nın 253 ve 254. maddelerine de atıfta bulunuldu. (CMK: Ceza Muhakemesi Kanunu)
22. Ceza Dairesi 2015/1542 E. , 2015/1156 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık, Konut dokunulmazlığının ihlali, Mala zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, kararın nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
1-)Sanık hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından verilen hükümlere yönelik temyiz isteminin incelenmesinde;
Suç tarihi itibariyle mala zarar verme suçunun uzlaşmaya tabi olmadığı anlaşıldığından, tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hâkimin kanaat ve takdirine göre sanık ..."in temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükümlerin ONANMASINA,
2-)Konut dokunulmazlığının ihlali suçundan verilen hükme yönelik temyiz isteminin incelenmesinde,
Dosya kapsamına göre diğer temyiz sebepleri yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Suç tarihinde yürürlükte bulunan 5271 sayılı CMK’nın 253/1. maddesi gözetildiğinde, sanığın işlemiş olduğu iddia edilen konut dokunulmazlığının ihlali suçunun uzlaşma kapsamında bulunduğunun anlaşılması karşısında; taraflar arasında öncelikle 5271 sayılı CMK"nun 253 ve 254. maddeleri gereğince uzlaştırma girişiminde bulunulması, uzlaştırma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine yargılamaya devam olunarak sonucuna göre hukuki durumun belirlenmesi gerektiği düşünülmeden, taraflara uzlaşmayı kabul edip etmedikleri de sorulmadan, yazılı şekilde karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık ..."in temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 26/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.