Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/13530
Karar No: 2011/4688

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2010/13530 Esas 2011/4688 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2010/13530 E.  ,  2011/4688 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacılar,22.251,24 TL tedavi giderinin yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    KARAR
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalı Kurumun temyiz itirazlarının reddine,
    2-Dava, 17.04.2008 tarihinde ölen davacıların mirasbırakanı ... , akciğer kanseri hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü ... Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine ödediği 22.251,24 TL tedavi giderinin davalı Kurumdan tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 21.391,69 TL tedavi gideri alacağının davalı Kurumdan tahsiline dair 07.07.2008 günlü kararın Dairemizin 17.11.2009 günlü kararı ile bozulması üzerine yapılan yargılama sonucunda, davanın kısmen kabulü ile 1.152,37 TL tedavi giderinin 23.03.2005 tarihinden itibaren yürütülecek yasal faizi ile birlikte davalı Kurumdan alınarak davacılara ödenmesine, fazla talebin reddine karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, 17.04.2008 tarihinde ölen sigortalı ... 01.02.1976 tarihinden itibaren 506 sayılı Yasa"nın 60.maddesine göre yaşlılık aylığı bağlandığı, sigortalının ... ... Hastanesinde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü, diğer yöntemlerle yapılan tedaviden sonuç alınamaması üzerine sigortalının Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı"na sevk edildiği, sigortalıya uygulanan " terapötik yap lazer " tedavi yönteminin 2005 yılında bu hastanede uygulanmaya başlandığı, 04.03.2005 tarihinde yapılan tedavi sonrasında 2.011,92 TL operasyon öncesi ve sonrası tetkik ve incele ücreti ile 20.239,32 TL bronkoskopi ve lazer operasyonu ücretinin sigortalı tarafından ödendiği, bu tedavi yönteminin resmi sağlık kuruluşlarında 2007 yılında uygulanmaya başlanması nedeniyle tedavinin yapıldığı 2005 yılına ait Bütçe Uygulama Talimatında karşılığının bulunmadığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün 30.11.2007 tarihli yazısında "terapötik yap lazer " tedavisinin resmi sağlık kurumlarında uygulanmayacağının belirtildiği, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 17.05.2010 günlü yanıtına göre "yap-lazer tedavisinin" 2007 yılı itibariyle İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmakta olduğu, 2007 yılından önceki Sağlık Uygulama Tebliğlerinde işlem fiyatının bulunmadığı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin bilirkişi olarak verdikleri raporda "yapılan tıbbi işlemlerin Resmi Fiat Tarifesi karşılığının
    2005 Bütçe Uygulama Talimatının Ek 9.maddesinin 657. sırasında yer aldığı, hastalığın acil ve hayati tehlike arz ettiği yapılan tıbbi işlemin Resmi Fiat Tarifesi Karşılığının (Bronkoskopi, eksizyondışı bir metodla tm.destrüksiyona stenozun açılması) l.l52,37 TL olduğunun" bildirildiği, mahkemece tedavinin yapıldığı tarihte yap-lazer tedavisinin resmi sağlık kurumlarında uygulanmadığı ve birim fiyatının bulunmadığı gerekçesiyle 1.152,37 TL tedavi giderinin 23.03.2005 tarihinden itibaren yürütülecek yasal faizi ile birlikte davalı Kurumdan alınarak davacılara ödenmesine, fazla talebin reddine karar verilmiştir.
    506 sayılı Yasa"nın 36/1 maddesine göre hastalık sigortası hükümlerinin uygulanmasında bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta olanlar, bu Kanunun 32 nci maddesinin (A) ve (B) fıkralarında belirtilen yardımlardan yararlanırlar. Hastalık sigortası yardımlarından yararlanacak olanların Kurumca tesbit edilen belgelerle Kuruma bağlı sağlık müesseselerince veya Kurum hekimlerine başvurarak muayene olmaları Sosyal Sigortalar Kanununun ll8. maddesi hükmü gereği olduğu gibi özel sağlık tesislerinde muayene ve tedaviye imkan veren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 56 ve 57. maddelerinde öngörülen " Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılanların, ani ve acil hastalıkları nedeniyle Kurum Sağlık Tesisleri dışında bir sağlık müesseselerine yatırılmalarına" imkan tanınmıştır.
    Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 56.maddesine göre Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılanların, muayene ve tedavi için Kurum sağlık tesislerine başvurmaları üzerine, boş yatak bulunmaması veya hastalığın Kurum sağlık tesislerinde tedavisinin mümkün olmaması hallerinde, Kurumca resmi bir sağlık tesisine yahut Kanunun 123 üncü maddesi hükmüne istinaden Kurumca sözleşme yapılan özel sağlık tesislerine, buralarda da boş yatak bulunmadığı veya tedavinin yapılamayacağı raporla tevsik edildiği takdirde diğer özel sağlık tesislerine sevk edilmek suretiyle gereken muayene ve tedavileri Kurum tarafından sağlanır. Kurum dışı sağlık tesislerine sevk edilmeksizin tedavilerini Kurum harici resmi sağlık tesislerine başvurarak yaptıran Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılanların, tedavilerinin Kurum ya da Kurum tarafından sözleşme veya protokol yapıldığı bildirilen kamu ve özel sağlık tesisi ile hekimlerince sağlanamadığı yer veya hallerde de, tedavi giderleri Kurumca karşılanır. Şu kadar ki, Kurum ya da Kurum tarafından sözleşme veya protokol yapıldığı bildirilen kamu ve özel sağlık tesisi ile hekimlerince sağlanamayan tedavilerin doğrudan başvuru veya hastanın kendi isteği ile sevk edilmek suretiyle Kurum dışı sağlık tesislerinde yaptırılması halinde, Kurumca karşılanacak olan tedavi giderleri, Kanunun 123 üncü maddesi hükmüne göre o yerde sözleşme yapılmış aynı tedavinin sağlanabileceği sağlık kuruluşu bulunuyor ise, bu kuruluşla yapılan sözleşmeye göre, böyle bir sağlık kuruluşu yoksa, başka bir ilde bu nitelikteki sağlık kuruluşuyla yapılan sözleşmeye göre ödenmesi gereken tutarı aşamaz. Ancak, geçirilen kaza sonucu kopan organları nedeniyle yapılan tedavilerde, Kurumca ödenecek olan masraf tutarı, başvurulan sağlık tesisi ile Kurum arasında bu konuda "paket program" sözleşmesi varsa onun üzerinden, bu konuda "paket program" sözleşmesi yoksa Bütçe Uygulama Talimatında belirtilen miktarlar üzerinden ödenir.
    Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 57.maddesine göre Kurumca sağlık yardımlarından yararlandırılanların ani ve acil hastalığı dolayısıyla Kurum ya da Kurum tarafından sözleşme veya protokol yapıldığı bildirilen kamu ve özel sağlık tesisleri dışında bir sağlık tesisine yatırılması halinde, bu husus raporla tevsik edilmek ve Kurum tarafından kabul olunmak şartıyla; a) Resmi sağlık tesislerinde yapılan tedavi masrafları aynen, b) Tedavi özel sağlık tesislerinde yapılmış ise, Kurum sağlık kuruluşlarında ayakta veya yatırılarak yapılacak muayene ve tedavilerden alınacak ücret tarifesi üzerinden hesaplanmak suretiyle, ödenir.
    Uyuşmazlık, sigortalıya 2005 yılında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında uygulanan " terapötik yap lazer " tedavi yönteminin 2005 yılında resmi sağlık Kurumlarında uygulanmaması ve Bütçe Uygulama Talimatında işlem fiyatının bulunmaması nedeniyle, sigortalının yaptığı tedavi giderlerinin Kurumdan istenip istenemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
    Somut olayda, sigortalının İzmir Tepecik Dr.Suat Seren Hastanesinde ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü, diğer yöntemlerle yapılan tedaviden sonuç alınamaması üzerine sigortalının " terapötik yap lazer " tedavi yöntemine başvurması zorunlu ve acil olduğundan Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı"na yöntemine uygun bir biçimde sevk edildiği, bu tedavi yönteminin yalnızca belirtilen hastanede yapıldığı, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ise 2007 yılında uygulanmaya başlandığı anlaşılmaktadır. Davacının " terapötik yap lazer " tedavi yöntemine başvurması zorunlu ve acil durumdayken sevk edildiği hastanedeki tedavi giderinin, bu tedavinin "resmi sağlık kurumlarında uygulanmadığı ve Bütçe Uygulama Talimatında işlem fiyatının bulunmadığı" gerekçeleriyle ödenmemesi 506 sayılı Yasa"nın 32, 36 ve 118.maddelerine aykırı olduğu gibi kamu ve özel sağlık tesisi ile hekimlerince sağlanamayan tedavi giderlerinin sigortalıya ne şekilde ödeneceğini düzenleyen Sosyal Sigortalar Kurumu Sosyal Sigorta İşlemleri yönetmeliğinin 56 ve 57.maddelerine de aykırıdır. Kurum sağlık yardımlarından yararlanan sigortalı ... muayene ve tedavi için başvurduğu Kurum sağlık tesislerinde tedavisinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, resmi sağlık tesisi nitelğinde bulunan Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan tedavi giderlerinin Kurum tarafından sigortalıya ödemesi gerekir.
    Yapılacak iş, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden, davacının tedavisi nedeniyle düzenlenen faturalar ile tedavi giderlerinin tüm detaylarını gösteren belgeleri getirterek 506 sayılı Yasa ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre Kurumun bu tedavi giderlerinden sorumluluğunu, konusunda uzman bilirkişilerden rapor almak suretiyle belirlemek ve tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,temyiz harcının istek halinde davacılara iadesine ,16.5.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi