
Esas No: 2020/1158
Karar No: 2020/3598
Karar Tarihi: 26.02.2020
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2020/1158 Esas 2020/3598 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesine haklı bir sebep olmadan son verildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ücretinin davalılardan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının fazla çalışma ücretine hak kazanıp kazanmadığı noktasındadır.
Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda 24 saat nöbet sistemi ile yapılan çalışmalarda işçinin en fazla 14 saat çalışmış olabileceğinin kabul edildiği, bu çalışmanın yarısının (7 saat )gündüz, diğer yarısının (7 saat) gece çalışma sürelerine rastladığı, dolayısıyla davacının gece 7,5 saati aşan çalışmasının bulunmadığı, diğer taraftan bu çalışma sistemine göre davacının bir hafta 3 gün (3 X14= ) 42 saat, takip eden hafta 2 gün (2 X14=) 28 saat çalıştığı, haftalık 45 saati aşan çalışmasının tespit edilemediği ve sonuçta davacının fazla mesaisinin olmadığı belirtilmiş, Mahkemece de fazla mesai ücretinin reddine karar verilmiştir.
Ancak işyerinde 24 saat çalışma 48 saat dinlenme şeklinde gerçekleşen çalışma sisteminde, işçi birinci hafta 3 gün, ikinci ve üçüncü haftalarda 2’şer gün çalışmakta, üç haftada bir bu düzen tekrar başa dönmektedir. Çalışma süresinin 24 saat olması durumunda işçinin ancak 14 saat çalışabileceği Dairemizin ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu"nun yerleşik uygulaması gereği kabul edilmektedir. Bu durumda işçinin çalıştığı günlerde günlük 11 saati aşan çalışmaları fazla çalışma sayılarak bir hafta 3 gün, bir hafta 2 gün çalışarak, bir hafta 9 saat, bir hafta 6 saat fazla mesai yapmasına karşın, değerlendirme hatalı yapılmıştır. Fazla mesai ücretinin belirtildiği şekilde hesaplanarak hüküm altına alınması gerekmektedir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.02.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.