Esas No: 2022/2798
Karar No: 2022/4981
Karar Tarihi: 24.05.2022
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2022/2798 Esas 2022/4981 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Bulanık... öğrenci iken 2014-2015 yılı eğitim öğretim stajını tamamlamasına rağmen 3308 sayılı yasa gereğince ödenmesi gereken staj ücretinin ödenmediğini ileri sürerek, 1.200 TL staj ücretinin faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş, yargılama sırasında dava değerini 2.203 TL olarak belirtmiştir. Mahkeme, 3308 sayılı kanunun 25. maddesi gereğince ücret alacağı bulunduğunu gerekçe göstererek, davanın kabulü ile 2.203 TL net ücret alacağının 1.200 TL’sinin dava tarihinden itibaren, 1.003 TL’sini ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini kararlaştırmıştır. Ancak, Yargıtay, asgari ücretin net tutarı üzerinden hesaplama yapılması gerektiğini belirten kanun maddesine rağmen, asgari geçim indirimi de dahil edilerek yapılan hesaplamanın doğru olmadığı gerekçesiyle mahkeme kararını bozmuştur. Kanun maddesi, staj ücreti konusunda işletmelerin ve kurumların öğrencilere ödemeleri gereken asgari ücret tutarını belirler. Staj yapan ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin yaptığı stajlar, bu hükümler dışındadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; Bulanık ... öğrenci iken 2014-2015 yılı eğitim öğretim stajını tamamladığını ancak 3308 sayılı ... Kanunu gereğince ödenmesi gereken staj ücretinin ödenmediğini ileri sürerek; fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, 1.200 TL staj ücretinin faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş, yargılama sırasında dava değerini 2.203 TL olarak belirtmiştir.
Davalı; 3308 sayılı ... Kanunu gereğince staj ücreti ödenmesine ilişkin koşulların oluşmadığını savunarak, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece; davacının Eylül 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında ... yapması nedeniyle, 3308 sayılı ... Kanunu'nun 25. maddesi gereğince ücret alacağı bulunduğu gerekçesiyle, davanın kabulü ile 2.203 TL net ücret alacağının 1.200 TL’sinin dava tarihinden itibaren, 1.003 TL’sini ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafça temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı tarafın diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Somut olayda; hükme esas alınan bilirkişi raporunda, asgari geçim indirimi de dahil edilerek hesaplama yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.
3308 sayılı ... Kanunu'nun 25. maddesinde; “... ile işletmelerde ... gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde ... gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile yükseköğretim kurumları ve birimlerinde yapan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre mahkemece; yukarıda yer verilen kanun maddesinde açıkça asgari ücretin net tutarı üzerinden hesaplama yapılması gerektiğinin belirtilmiş olmasına rağmen, asgari geçim indirimi de dahil edilerek yapılan hesaplamaya göre karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının REDDİNE, ikinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 6100 sayılı HMK'nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nın 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 24/05/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.