Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 2000/2817
Karar No: 2001/2382
Karar Tarihi: 13.06.2001

Danıştay 3. Daire 2000/2817 Esas 2001/2382 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Maliye Bakanlığı tarafından açılan davada, vergi kaçakçılığı ihbarı yapan davacıya ihbar ikramiyesi ödenmemesi kararına itiraz edilmiştir. Vergi Mahkemesi, davacının ihbarının delillere dayanması ve incelenen matrah farkı ile ilgili olması gerektiğini belirterek, işlemi iptal etmiştir. Ancak, ihbar ikramiyesi ödemesi için kişi hakkında vergi tahakkuk ettirilmiş olması şartının aranması gerektiği belirtilerek, davacının ihbarının incelenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 1905 sayılı Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber Verenlere Verilecek İkramiye Hakkında Kanun'un 6. maddesi: Vergi kayıp ve kaçağını haber verene ihbar ikramiyesi ödenebilmesi için ihbar edilen kişi hakkında yapılan inceleme sonucu vergi tahakkuk ettirilmiş olması şartı aranır. İkramiyenin hesaplanması ve ödenmesi ile ilgili detaylar da bu maddede belirtilmiştir.
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi: Temyiz dilekçesinde belirtilen iddialar

T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No: 2000/2817
Karar No: 2001/2382

Temyiz Eden :Maliye Bakanlığı-ANKARA
Karşı Taraf :…
İstemin Özeti : Perşembe Malmüdürlüğü mükellefi …'ın ikrazatçılık yapmak suretiyle vergi kaçak ve kaybına sebebiyet verdiğini ihbar eden davacıya ihbar ikramiyesi ödenmemesine ilişkin olarak tesis edilen işleme karşı açılan davayı; olayda, davacının 11.7.1997 tarihli dilekçesi ile ihbar ettiği … hakkında düzenlenen vergi inceleme raporlarına göre sözü geçen kişi adına vergi salındığı ve cezaların kesildiğinin sabit olduğu, 1905 sayılı Menkul ve Gayrimenkul Emval ve Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber Verenlere Verilecek İkramiye Hakkında Kanun'un 6.maddesine göre ihbar ikramiyesi verilmesi için, vergi ve ceza tahakkukunun ihbar sonucu yapılan incelemeye dayanması yeterli olduğundan davacıya ihbar ikramiyesi verilmesi gerektiği, buna göre davacının, olayın tarafı olduğu, vergi ziyaına sebebiyet verdiği ve tefecilik suçlamasının sabit olmadığı kabul edilerek ihbar ikramiyesi ödenmemesi yolunda tesis edilen işlemde yasal isabet görülmediği gerekçesiyle kabul ederek dava konusu işlemi iptal eden … Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; vergi kaçakçılığına ilişkin olarak yapılan ihbarın delillere dayanması ve bulunan matrah farkının muhbirin ihbarı ile ilgisinin olması gerektiğinden ihbar ikramiyesi ödenmemesinde yasaya aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Savcı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle Vergi Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Üçüncü Dairesince işin gereği görüşülüp düşünüldü:
1905 sayılı Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber Verenlere Verilecek İkramiye Hakkında Kanun'un 6.maddesinde, bina, arazi ve arsalardan tahrir harici kalanlar ile kazanç, hayvanlar, veraset ve intikal, muamele, dahili istihlak ve damga gibi daimi vergilerden yanlış beyanname vermek veya çift defter tutmak veya sair suretlerle ketmedilmiş olanları haber verenlere tahakkuk edecek vergi ve misil cezaları mecmuu üzerinden 15.000.-liradan yukarı olan kısım için yüzde 10 nispetinde ikramiye verileceği, bu nispete göre hesap olunacak ikramiyenin üçte biri verginin kati surette tahakkukunda ve üçte ikisinin verginin tahsili akabinde verileceği, muhbirleri mevcut olup da tahakkuk muamelesi henüz intaç edilmemiş olan bu kabil mektupların muhbirlerine dahi işbu maddenin hükümlerine göre ikramiye verileceği, bilumum malmemurları ile tahrir ve tahmin heyetleri mensuplarına ve tahakkuk muamelesinde vazifedar olanlara ikramiye verilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının … isimli şahsın ikrazatçılık yapmak suretiyle vergi kaçak ve kaybına sebebiyet verdiğini ihbar etmesi üzerine adı geçen şahıs hakkında 1994, 1995, 1996 ve 1997 yıllarına ilişkin olarak yapılan inceleme sonucu düzenlenen vergi inceleme raporlarında, … ikrazatçılık yaptığına ilişkin yasal bir delil tespit edilemediğinden ticari kazanç yönünden işlem yapıldığı, ancak ihbarı yapan davacının olayın tarafı olması ve ikrazatçılık suçlamasının da sabit olmaması nedeniyle davacı hakkında düzenlenen 25.6.1998 tarihli rapora dayanılarak yukarıda adı geçen kanun uyarınca ihbar ikramiyesi ödenmemesi yolunda tesis edilen işleme karşı açılan davanın kabul edilerek işlemin iptal edildiği anlaşılmakta ise de, 1905 sayılı Kanun'un 6.maddesi uyarınca vergi kayıp ve kaçağını haber verene ihbar ikramiyesi ödenebilmesi için ihbar edilen kişi hakkında yapılan inceleme sonucu vergi tahakkuk ettirilmiş olması şartı arandığından, davacının ihbar ettiği …. adına yapılmış bir tahakkuk olup olmadığı hususu araştırılarak sonucuna göre Mahkemece yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile … Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, 492 sayılı Harçlar Kanununun 13.maddesinin (j) bendi parantez içi hükmü uyarınca alınması gereken harç dahil olmak üzere yargılama giderlerinin yeniden verilecek kararda karşılanması gerektiğine 13.6.2001 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
X.K A R Ş I O Y:
Temyiz konusu mahkeme kararında davacının ihbar ettiği … hakkında düzenlenen vergi inceleme raporlarına göre bu kişi adına vergi salındığı ve ceza kesildiği belirtildiği gibi mahkeme kararı da yapılacak ikramiye ödemesinin 1905 sayılı kanunun 6. maddesindeki koşullar aranmak suretiyle yerine getirilmesi gerektiği anlamındadır.
Bu nedenlerle temyiz isteminin reddine karar verilmesi gerektiği görüşü ile karara katılmıyorum.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi