Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/28601
Karar No: 2015/17406
Karar Tarihi: 14.05.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/28601 Esas 2015/17406 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/28601 E.  ,  2015/17406 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    AVUKAT ...
    AVUKAT ...

    DAVA : Davacı, ücret farkı, ikramiye farkı ile yıllık izin farkı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili; davacının, davalı işverene ait işyerinde, 1993 yılında 3. sınıf işçi olarak işe başladığını ve 14.11.2011 tarihinde iş sözleşmesinin feshedildiğini, işyerinde toplu iş sözleşmesi uygulanmakta olduğunu, toplu iş sözleşmesi maddelerine göre fiilen üst sınıf işlerde çalıştırılmalasına rağmen, kayden düşük sınıfta gösterildiklerek, ücretlerinin düşük sınıftan göre ödendiğini, 1997 yılından 14.11.2011 tarihine kadar kayıtlarda 4. sınıf üretim işçisi olarak görünmesine rağmen, fiilen toplu iş sözleşmesinde 7. sınıf olarak görünen gümrük baş takipçiliği işini yaptığını, gemilerin başında bulunduğunu, tütün satışlarında yurtdışına çıkacak malların/işlemlerini takip ettiğini ve beyannameleri düzenlediğini, yazışmalar yaptığım, bu işlemleri kurum şifresi ile resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirdiğini, bu işin toplu iş sözleşmesindeki karşılığının gümrük baş takipçiliği olduğunu ve 7. sınıf olarak öngörüldüğünü, ücretinin de 7. sınıf ücret üzerinden hesaplanması gerektiğini ileri sürerek, ücret farkı, ikramiye farkı ve yıllık izin ücreti farkı alacaklarının faiizleriyle birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili; zamanaşımı definde bulunarak, davacının 08.11.1993 tarihinde 2. sınıf üretim işçisi olarak işe başladığını, 1995 Mart ayında müdüriyet oluru ile 3. sınıf üretim işçisi, 1997 Eylül tarihinde, sınavda başarı göstermesi sebebiyle 4. sınıf üretim işçisi olduğunu, 7. sınıf işini yapmadığını, gümrükte gümrük çıkış işlemlerini takip eden personele imza yetkisi verildiğini, bunun dışında davacının iddia ettiği işleri yapabilmesi için elektronik imza sertifikasının olması gerektiğini, davacının böyle bir sertifikası olmadığını, bu konuda yaptığı bir iş de olmadığını, gümrük idarelerine verilen beyannamelerde imzasının bulunmadığını, ihracat şubesinde çalıştığını, yaptığı görevin matbu ihracat evraklarını hazırlamak ve davalıya gönderilen draft konşimentoların kontrol ve teyidini yapmak olduğunu, davacının yaptığı işin özlük dosyasından belli olduğunu, bu işin iddia edildiği gibi gümrük baş takipçiliği işi olmadığını, bu görevin toplu iş sözleşmesi gereğince "nezaretçi" unvanı olabileceğini, bu görevin tanımında " ...sorumlu amirlerince kendilerine tevdi edilen özel niteliği gerektiren işleri tanzim, takip ve tahakkuk ile eşya ve malı transitle görevli işçidir " denildiğini, bu görevin toplu iş sözleşmesinde 3, 4 ve 5. sınıf olarak öngörüldüğünü belirterek, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının, davalı işyerinde 08.11.1993-21.11.1997 ve 24.05.1999-28.12.2011 tarihleri arasında toplam onaltı yıl yedi ay onyedi gün çalıştığı, 01.03.2011-28.02.2013 yürürlük tarihli toplu iş sözleşmesinin 15. maddesi kapsamında mahiyetinde başka gümrük takipçileri de olan onları organize ve idare eden, emir ve talimat verme yetkisi olan bir amir pozisyonunda baş nezaretçi sınıfına dahil bir işçi olduğu belirtilerek, bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, kanuni süresi içinde davalı temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının fiilen hangi sınıfa ilişkin işlerde çalıştığı, buna bağlı olarak davalı işverenin davacının ücretini hangi sınıf ücreti seviyesinden ödemesi gerektiği noktasındadır.
    Somut olayda, davacının en son 4. sınıf statüsünden ücret aldığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacının hangi tarihte sendika üyesi olduğuna dair belge ile uyuşmazlık konusu dönemlerin tümünde işyerinde geçerli olan toplu iş sözleşmeleri getirtilerek, davacının, fiilen gümrük baş takipçiliği yaptığını iddia ettiği dönem için, işyerinde işyeri kayıtları üzerinde uzman bilirkişi marifetiyle inceleme yaptırılarak, fiilen yaptığı iş ve bu işi hangi tarihten itibaren yaptığı tespit edildikten sonra, yaptığı işin karşılığı olan sınıfı toplu iş sözleşmesindeki düzenlemeler uyarınca belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken dava konusu işlerle ilgili uzman olmayan bilirkişinin raporuna dayanılarak eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 14.05.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi