Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/13897
Karar No: 2014/18971
Karar Tarihi: 29.09.2014

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/13897 Esas 2014/18971 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş kazası istemiyle açılan davanın İş Mahkemesi tarafından görülüp neticelendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme gönderme kararının nihai bir karar olduğu ve yalnız başına temyiz edilemeyeceği ancak esas hükümle birlikte temyiz edilebileceği vurgulanmıştır. Bu nedenle, davalı A.Ş. vekilinin temyiz dilekçesi reddedilmiştir. Kararda, gönderme kararlarının niteliğiyle ilgili olarak Türk Ticaret Kanunu'nun 5/3 maddesi de açıklanmıştır. Bu maddeye göre, gönderme kararları yalnız başına temyiz edilemez ve esas hükümle birlikte temyiz edilebilir.
21. Hukuk Dairesi         2014/13897 E.  ,  2014/18971 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi

    K A R A R
    Dava, iş kazası istemine ilişkindir.
    Mahkemece, dosyanın, talep edilmesi halinde görevli mahkeme olan ...Nöbetçi Sosyal Güvenlik Hukuku"na bakmakla yetkili İş Mahkemesi"ne gönderilmesine kararı verilmiştir.
    Somut olayda, iş kazası tespiti davası olarak açılan davanın, Sosyal Güvenlik Mahkemesi yetkisi verilen İş Mahkemesi"nce görülüp neticelendirilmesi gerekir. Bu itibarla; İş Mahkemeleri ile Sosyal Güvenlik Mahkemesi yetkisi verilen İş Mahkemeleri arasında işbölümü ilişkisi sözkonusudur. İlke olarak mahkeme gönderme kararı ile o davadan elini çeker. Bu nedenle, gönderme kararı nihai bir karardır. Ancak diğer nihai kararlardan farklı olarak, gönderme kararı verildiği anda kesin kararlardan olup, yalnız başına temyiz edilemez. Nitekim, 24.04.1967 tarih ve 12/3 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı’nda “TTK.’nun 5/3 ncü madde hükmü karşısında, gönderme kararlarının verildikleri anda kesin olup, yalnız başına temyiz edilemeyeceği ve ancak esas hükümle birlikte temyiz olunabileceği, bu kararın niteliğine tamamen yabancı olan ve onunla bağdaşması mümkün olmayan nihai bir hükmün bu karar ile birlikte yanılgı sonucu verilmesi halinde, gönderme kararının nihai hükme ilişkin bu bölümünün yalnız başına temyizinin mümkün olduğu” öngörülmüştür.
    Yukarıda belirtilen gerekçelerle, mahkemece verilen karar niteliği bakımından bir gönderme kararı olduğundan ve gönderme kararlarının yalnız başına temyizinin mümkün olmaması ve esas hükümle birlikte temyiz edilebileceği gözönünde tutularak; davalı ... A. Ş. vekilinin temyiz dilekçesinin reddi cihetine gitmek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... A. Ş. vekilinin temyiz dilekçesinin REDDİNE, temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalı ... A.Ş."ne iadesine, 29/09/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi